Έλεγχοι χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων

fytofarmakaΣτο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος ελέγχων στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, (σύμφωνα με τα οριζόμενα στη με αριθ. πρωτ. 2101/22762/21-2-2013 Υπουργική Απόφαση), η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας, όπου στην περιοχή ευθύνης της υπάρχει καλλιέργεια βαμβακιού, καλείται να προβεί σε δειγματοληψίες φύλλων και αποστολή των δειγμάτων στο Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Μ.Φ.Ι.).

Οι δειγματοληψίες θα διενεργηθούν, από μέσα Ιουνίου έως τέλη Ιουλίου 2013, από καλλιεργούμενα χωράφια χωρίς πρωθύστερη ενημέρωση του παραγωγού, σύμφωνα με το υπ΄ αρ. 5285/56877/13-5-2013 έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.&Τ..

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν μη επιτρεπτά υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η υπηρεσία που διενήργησε τη δειγματοληψία θα εφαρμόζει άμεσα την προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ8Α) Όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά ή η άδεια διάθεσης στην αγορά του έχει ανακληθεί ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Για την ίδια παράβαση προβλέπονται επιπλέον ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 10, παράγραφος 3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ8Α).

Ταυτόχρονα με τη λήψη θετικών αποτελεσμάτων μη επιτρεπτών υπολειμμάτων, η υπηρεσία  υποχρεούται να ενημερώσει και τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., αφού τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν μη τήρηση της πολλαπλής συμμόρφωσης και θα εφαρμόζεται η διαδικασία κυρώσεων όσον αφορά τις κοινοτικές ενισχύσεις.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, η  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας υπενθυμίζει ότι το 2012 παρατηρήθηκαν περιπτώσεις προμήθειας και χρήσης μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ιδιαίτερα στην καλλιέργεια του βαμβακιού και του ρυζιού που μάλιστα προκάλεσαν και σημαντικές ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα βαμβακιού, σε διάφορες περιοχές της Χώρας μας. Σύμφωνα με το με αρ. 5285/56877/13-5-2013 έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.& Τ., για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται η εντατικοποίηση των διενεργούμενων ελέγχων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ