Φεύγουν 13.000 δάσκαλοι και καθηγητές από τα σχολεία

δασκαλοσΚατά περίπου 13.000 άτομα θα μειωθεί φέτος το εκπαιδευτικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας της μεγάλης περικοπής στον αριθμό πρόσληψης αναπληρωτών και λόγω των χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων. Από αυτούς οι περίπου 6.000 θα συνταξιοδοτηθούν. Οι υπόλοιποι είναι αναπληρωτές που φέτος δεν θα προσληφθούν και υπολογίζονται κοντά στους 7.000.

Σύμφωνα με το Εθνος, εκτός από τους εκπαιδευτικούς που θα μείνουν εκτός σχολείου, θα υπάρξουν και αρκετοί μόνιμοι οι οποίοι θα μετατεθούν υποχρεωτικά σύμφωνα με το νέο νόμο, όπου υπάρχει ανάγκη, με αποτέλεσμα αρκετοί δάσκαλοι και καθηγητές να προτιμήσουν να παραιτηθούν, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Από τη νέα χρονιά το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι καθηγητές και λιγότεροι οι δάσκαλοι οι οποίοι δεν θα έχουν μεγάλες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς καθώς δεν θα αυξηθεί το ωράριό τους και τα όποια κενά προκύψουν θα καλυφθούν με αναπληρωτές της δευτεροβάθμιας. Επίσης, φέτος θα γίνουν και 900 μετατάξεις από τη δευτεροβάθμια προς την πρωτοβάθμια.

Το υπουργείο είναι στη διαδικασία υπολογισμού των κενών και των πλεονασμάτων ενώ με την καταγραφή αναμένεται να καταργήσει σημαντικό αριθμό οργανικών θέσεων.

Σήμερα οι καθηγητές είναι 87.000 ενώ τη νέα σχολική χρονιά υπολογίζεται ότι θα μειωθούν στις 80.000. Απο την πλευρά τους οι εκτιμήσεις είναι οτι το 2014-15 ο αριθμός των καθηγητών θα μειωθεί στις 67.000 λόγω συνταξιοδοτήσεων και άλλων ρυθμίσεων.

newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ