Με ψέματα δεν θα υποβαθμίσουν το φεστιβαλ Πηνειού

Απάντηση στην ανακοίνωση της «Λαρισαίων Πόλις» από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων

φεστ«Είναι μάλλον οξύμωρο – αν και συνηθισμένο – να ασκεί κανείς κριτική εκ των υστέρων και χωρίς να έχει πριν καταθέσει ούτε μια πρόταση, θέλοντας μόνο να μικρύνει μια επιτυχημένη διοργάνωση. Χαρακτηριστικός ο τρόπος, το ύφος και η λογική της ανακοίνωσης της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» για τον εξόχως πετυχημένο θεσμό του Φεστιβάλ Πηνειού: Ψέματα, υπεκφυγές, παραπληφορόρηση και άγνοια. Όμως ο στόχος προφανής: Να μειωθεί το κύρος ενός πετυχημένου θεσμού και να «λερωθούν» οι άνθρωποι που μοχθούν για τη διοργάνωση του.

Μιλά η ανακοίνωση της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» για «υποτιθέμενη» οργανωτική επιτροπή. Ψέμα!!! Με απόφαση του ΔΟΠΑΕΛ έχει συσταθεί η οργανωτική επιτροπή, έχει ανακοινωθεί και είναι γνωστή εδώ και μήνες. Οργανωτική Επιτροπή που δουλεύει πυρετωδώς και αμισθί. Οργανωτική επιτροπή η οποία συντονίζει ένα σώμα περισσότερων από εκατό συνδιοργανωτών φορέων, οι οποίοι με διαδοχικές συνεδριάσεις, συσκέψεις και προτάσεις καταρτίζουν στην ουσία τη δομή και τη μορφή του Φεστιβάλ. Στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί περισσότερο δημοκρατική, διαφανής και συλλογική προσπάθεια απ’ αυτή τη διοργάνωση. Δυστυχώς σ’ αυτή τη διάφανη διαδικασία, ουδέποτε εμφανίστηκε μέλος της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις».

Διαμαρτύρεται η «Λαρισαίων Πόλις» για το γεγονός ότι «ενημερώθηκε μόλις στις 5 Ιουνίου» για το περιεχόμενο του Φεστιβάλ»! Ψέμα!!! Από τις 16 Μαΐου στο Δ.Σ. του ΔΟΠΑΕΛ παρουσιάστηκε ενδεικτικός προϋπολογισμός και ενδεικτικό περιεχόμενο δράσης του Φεστιβάλ Πηνειού, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προτάσεων των συνδιοργανωτών φορέων. Αν τους διαφεύγει, ας ρίξουν μια ματιά στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Αναρωτιέται η παράταξη «Λαρισαίων Πόλις» με ποιες προσκλήσεις ενδιαφέροντος έγινε η κατάθεση προσφορών. Υπεκφυγή! Γνωρίζουν πολύ καλά ότι πάντα στο οργανωτικό τμήμα του Φεστιβάλ Πηνειού είχε στόχο την αξιοποίηση των τοπικών επιχειρηματιών στη διοργάνωση για ευνόητους λόγους. Ετσι η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορούσε πάντα την τοπική αγορά και δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ τοπικός επιχειρηματίας που να διαμαρτυρήθηκε ποτέ στα δώδεκα χρόνια διοργάνωσης του Φεστιβάλ, ότι αποκλείστηκε από τη διαδικασία, ή ότι δεν γνώριζε για την κατάθεση προσφορών. Ούτε ένας!

Αναφέρεται η ανακοίνωση της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» στο κόστος της διοργάνωσης, χαρακτηρίζοντας το υψηλό. «Πιασάρικο» θέμα σε εποχή κρίσης, αλλά και πολύ βολικό για παραπληροφόρηση. Σ’ ένα θεσμό που κρατά το ενδιαφέρον των Λαρισαίων (και όχι μόνο) αμείωτο για ένα δεκαήμερο, υπάρχει κόστος που βαίνει μειούμενο τα τελευταία χρόνια: Η διοργάνωση στοίχισε 96.000 ευρώ το 2009. «έπεσε» στις 80.000 ευρώ το 2010 και το 2011 και στις 70.000 το 2012, ενώ φέτος θα στοιχίσει περίπου 60.000, τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. (πραγματική αξία 47.000 ευρώ) για να πληρωθούν δεκάδες επαγγελματίες, υλικά, καλλιτεχνικά σχήματα και ήχος. Όσοι έχουν έστω και ελάχιστη σχέση με την αγορά, καταλαβαίνουν αν είναι πολλά ή λίγα.

Απασιωπάται ωστόσο πλήρως και εντέχνως, ότι από τις 18 συνολικά πολιτιστικές παραγωγές που παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ, μόλις οι τέσσερις είναι αμειβόμενες (δύο συναυλίες και δύο θεατρικές παραστάσεις που σηματοδοτούν την ταυτότητα του Φεστιβάλ εδώ και χρόνια) κι αυτές με τιμές μειωμένες τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το παρελθόν, μετά τις κοπιώδεις προσπάθειες της οργανωτικής επιτροπής. Όλο το υπόλοιπο κόστος αφορά τις υποδομές (κατασκευή περιπτέρων, ενοικίαση εξοπλισμού ήχου – φωτός, διαμόρφωση και ασφάλεια χώρων, έντυπα κλπ) όπου επίσης οι τιμές είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν.

Χωρίς λοιπόν να έχουν καταθέσει ποτέ ούτε μια πρόταση, χωρίς να παραβρεθούν ούτε σε μια από τις προπαρασκευαστικές συσκέψεις των φορέων, χωρίς ακόμα να επισκέπτονται καν το Φεστιβάλ (με εξαίρεση τα δύο τελευταία χρόνια για μια απλή περιήγηση) τα μέλη της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» είναι προφανές ότι επιχειρούν να σπιλώσουν έναν επιτυχημένο θεσμό, μόνο και μόνο για να φθείρουν πολιτικά τη δημοτικ
ή αρχή. Ιδιωτικά ωστόσο ο ίδιος ο επικεφαλής της παράταξης Γ. Σάπκας συνεχάρη πέρυσι την συντονίστρια του Φεστιβάλ κ. Β. Οικονόμου για τη διοργάνωση. Δημόσια βέβαια καμία αναφορά ούτε στην ανιδιοτελή και άμισθη προσφορά της συντονίστριας, αλλά και ολόκληρης της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ένα φεστιβάλ αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, που το κατέγραψε στις επίσημες δράσεις του και το Υπουργείο Εσωτερικών που το καταγράφει ως αναγνωρισμένη δράση της Αυτοδιοίκησης, ένα Φεστιβάλ που κατακτά πια διεθνές κύρος έχοντας κληθεί από το Ιταλικό κράτος για να τιμηθεί ως διοργανωτής μεγάλων φεστιβάλ, γίνεται στόχος μερίδας των συμπολιτών μας που αρνούνται να αναγνωρίσουν το μέγεθος του. Είναι άλλωστε γνωστό ότι από την παράταξη «Λαρισαίων Πόλις» ουδέποτε εκδόθηκε έστω και μία ανακοίνωση αναγνώρισης ενός επιτυχημένου θεσμού, εδώ και 12 χρόνια που λειτουργεί το Φεστιβάλ. Ούτε μια φορά, ούτε μια κουβέντα! Δεν είναι άραγε αυτό,  ενδεικτικό των προθέσεων;

Δεν θα επανέλθουμε στο θέμα. Ούτως ή άλλως είναι καθιερωμένος ο οικονομικός και ο οργανωτικός απολογισμός του Φεστιβάλ. Γίνεται κάθε χρόνο και εκεί παρουσιάζονται και αξιολογούνται τα αποτελέσματα της διοργάνωσης. Εκεί, όσοι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον μπορούν να ενημερωθούν. Διαφορετικά, δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε να γίνει το Φεστιβάλ Πηνειού αντικείμενο εξυπηρέτησης μικροπαραταξιακών συμφερόντων. Δεν μας το επιτρέψει η αξία το μέγεθος και η εμβέλεια του Φεστιβάλ Πηνειού, μιας απ’ τις πιο επιτυχημένες κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις της Λάρισας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ