«Νιέτ» από Gazprom για ΔΕΠΑ

Gazprom-ΔΕΠΑΣε ναυάγιο κατέληξε ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ μετά την άρνηση της ρωσικής Gazprom να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της δημόσιας εταιρείας φυσικού αερίου και ενώ έληξε σήμερα η σχετική προθεσμία. Ένας μνηστήρας εμφανίστηκε μόνο για τον ΔΕΣΦΑ και αυτός είναι η SOCAR από το Αζερμπαϊτζάν.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι η SOCAR υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ και πως “μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς”.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι “σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις.”

Τη συνεργασία επιβεβαίωσε από την πλευρά της και η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. αναφέροντας ακόμα σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ ότι “εχει ήδη αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης της εν λόγω προσφοράς”.

Επιπλέον το ΤΑΙΠΕΔ, με αφορμή την ανακοίνωση της Gazprom περί μη επαρκών εγγυήσεων απαντά ότι “δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή. Οι αποφάσεις αυτές του ΤΑΙΠΕΔ καλύπτουν πλήρως τους υποψήφιους αγοραστές, με δεδομένη επίσης την αναμενόμενη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας στο μέλλον.

Επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάληψη σχετικών (επιχειρηματικών) κινδύνων. Ένας από αυτούς είναι και τα εισπρακτέα υπόλοιπα κάθε εταιρείας.

Επομένως, τα παραπάνω θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο οριακά το τίμημα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών. Aς αναζητηθούν, λοιπόν, αλλού τα αίτια για την μη συμμετοχή της Gazprom και όχι στην ελληνική πλευρά”.

Ακόμα το ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει μέχρι ύψους 180 εκ. τυχόν χρέη ηλεκτροπαραγωγών που θα υπάρχουν προς την ΔΕΠΑ μέχρι τις 31.12.2015, προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για την ΔΕΠΑ.

Όπως δήλωσε το απόγευμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου, η κυβέρνηση θα επαναπροκηρύξει διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι υπήρξε προσφορά από την SOCAR, για τον ΔΕΣΦΑ.

 

Γιατί έκαναν πίσω οι Ρώσοι

“Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ προκειμένου να αιτιολογήσει την υπαναχώρηση της εταιρείας.

“Συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά. Ωστόσο, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά”, είπε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα.”

Νωρίτερα, η Gazprom εξήγησε τους λόγους υπαναχώρησης ανακοινώνοντας τα εξής:

“Δεν έχουμε λάβει επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης. Όλες οι διαδικασίες για την έγκριση και την καταχώρηση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά τα αποτελέσματα της προσφοράς μπορεί να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο. Η εταιρεία ήδη έχει σοβαρά προβλήματα με ανεξόφλητες οφειλές καταναλωτών. Θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί η θυγατρική της ΔΕΣΦΑ μετά το διαχωρισμό των δύο εταιρειών. Οι πλειοδότες δεν εξασφαλίζονται ότι η κρατική ρύθμιση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί. Όλα αυτά δημιουργούν σημαντικά ρίσκα που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, και η τιμή της μεταβίβασης υποτίθεται ότι καθορίζεται αυτή τη στιγμή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αυτοί οι παράγοντες.”

Η επίσης ρωσική Sintez και δύο ακόμη ελληνικά σχήματα, η κοινοπραξία Μυτηληναίου Motoroil (όμιλος Βαρδινογιάννη) το PPF Group ( Τσεχία)  με τον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (Γ. Περιστέρης – Ν. Κάμπας) αποσύρθηκαν από τη μάχη για τη ΔΕΠΑ ή τον ΔΕΣΦΑ.

Την είδηση επιβεβαίωναν νωρίτερα Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνοντας στο Reuters ότι “η Ελλάδα δεν έλαβε καμιά δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ αλλά μία από τη SOCAR του Αζερμπαϊτζάν για τον ΔΕΣΦΑ.”

Δεν θα ρίξουμε το τίμημα διαμηνύει η κυβέρνηση

Όσον αφορά στη μη κατάθεση προσφοράς από τη Gazprom ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε ενημέρωση γι’ αυτή την απόφαση και εκτίμησε ότι πιθανώς η ρωσική εταιρία διέβλεψε πως η ΕΕ θα έθετε αυστηρούς όρους για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.

Αναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ τόνισε ότι η πρόταση της SOCAR θα αξιολογηθεί τονίζοντας πως “εφόσον η προσφορά είναι, όπως πιστεύουμε, καλή τότε αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.”

“Εκείνο που έχει σημασία είναι οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας να γίνονται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και Οδηγίες και να εξυπηρετούν σε μακροπρόθεσμη βάση τα συμφέροντα της χώρας”, υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Νωρίτερα, πάντως, η Gazprom εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις.

Σχολιάζοντας ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι σε όλους τους υποψηφίους είχαν δοθεί τα στοιχεία για τις οφειλές και τα μέτρα που λαμβάνονται γι’ αυτές ενώ τόνισε πως στην ελεύθερη αγορά υπάρχει και ρίσκο και ότι δεν υπάρχει αγορά με κρατικές εγγυήσεις.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι δεν θα χαμηλώσει ο πήχυς για το τίμημα και πως ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα συζητηθεί με την τρόικα.

Στο μεταξύ, η ΔΕΠΑ, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνει ότι «τους δύο τελευταίους μήνες, έχει αυξηθεί ο ρυθμός είσπραξης των οφειλόμενων ποσών από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.

Η σημερινή εξέλιξη προκάλεσε μεγάλες απώλειες στο χρηματιστήριο της Αθήνας που έκλεισε στις 939,78 μονάδες καταγράφοντας πτώση 4,69% .

ΕΕ: Εμείς δεν είχαμε ανάμειξη

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πια Αρενκίλντε, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δεν είχε ανάμειξη στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμειγνύεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ