Από τα 207 δισ. του δανείου τα 160 δισ. πήγαν στις τράπεζες

δανειο“Από τα 207 δισ. ευρώ της δανειακής βοήθειας, τα οποία εκταμίευσαν μέχρι σήμερα προς την Αθήνα οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ, τα 160 δισ. περίπου δεν διατέθηκαν προς όφελος των ελλήνων πολιτών, αλλά των τραπεζών και των επενδυτών στο εσωτερικό και εξωτερικό”.

Αυτά αναφέρει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ακτιβιστών Attac στην Αυστρία, που ασκεί σκληρή κριτική στα “προγράμματα διάσωσης” της ελληνικής οικονομίας.

«Οι επικριτές της παγκοσμιοποίησης της Attac επιρρίπτουν βαριές κατηγορίες εναντίον της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και των ευρωπαίων ομολόγων της. Τα χρήματα για τη διάσωση της Ελλάδας διοχετεύθηκαν κυρίως σε τράπεζες και επενδυτές, αντί για τους έλληνες πολίτες» υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

“Η ομολογία ακόμα ενός «λάθους» από το ΔΝΤ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Χωρίς κανένα δισταγμό παραδέχθηκε πως οι βασικοί κερδισμένοι από τη λεγόμενη διάσωση της Ελλάδας το 2010 ήταν οι τραπεζίτες, κυρίως σε Γερμανία και Γαλλία, που είχαν τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος”, γράφαμε στην “Κ.Ε.” (9/6) πριν από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Attac η κυβέρνηση της Αθήνας διοχέτευσε 58 δισ. δολ. στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ακόμη 55 δισ. ευρώ είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή κρατικών ομολόγων και επιπλέον 11 δισ. ευρώ για να επαναγοράσει συσσωρευμένο χρέος (ομόλογα).

Επίσης, άλλα 35 δισ. ευρώ ξοδεύτηκαν με σκοπό να “γλυκαθούν” οι κάτοχοι ομολόγων στο περιβόητο “κούρεμα” του χρέους του 2012, που χτύπησε στο κεφάλι τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς, όπως τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

 

Τραπεζίτες και hedge fund

Ελάχιστα χρήματα πήγαν στο κρατικό προϋπολογισμό ώστε να χρησιμοποιηθούν για υπηρεσίες κοινωνικών αναγκών που πετσοκόπηκαν, αφού 35 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν για την εξυπηρέτηση του χρέους για τους κατόχους κρατικών ομολόγων, τράπεζες, κερδοσκοπικά επενδυτικά σχήματα, hedge fund.

«Όλα είναι απλά ‘βιτρίνα’. Αυτό πιστεύουν σε κάθε περίπτωση οι επικριτές της παγκοσμιοποίησης από την Attac, οι οποίοι συγκέντρωσαν με κοπιώδη εργασία, στοιχεία και γεγονότα για την αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Άγκελα Μέρκελ και τους ευρωπαίους εταίρους της”, σημειώνει σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

Ωστόσο η εφημερίδα του Μονάχου δεν παραλείπει να στείλει βέλη αμφισβήτησης αναφέροντας πως η έκθεση της Attac αφήνει αναπάντητο το βασικό ερώτημα: «τι θα είχε συμβεί αλήθεια αν τα κράτη της κοινότητας δεν είχαν σπεύσει να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση το 2010;».

 

Τι λέει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τους αριθμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους και υπενθύμισε ότι βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό προκειμένου να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να επιστρέψει σε έναν σταθερό οικονομικό δρόμο. Τόνισε μάλιστα ότι το πρόγραμμα κατέστη αναγκαίο επειδή η Ελλάδα δεν είχε πλέον πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές.

«Έτσι, φυσικά, κάποια χρήματα διατέθηκαν για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος ώστε να εξασφαλιστεί ο προϋπολογισμός. Κάποια χρήματα διατέθηκαν για την εξόφληση χρεών και κάποια άλλα για την σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος. Πρέπει κάνεις να παραδεχτεί ότι ένα σύγχρονο κράτος χωρίς έναν λειτουργικό χρηματοοικονομικό τομέα είναι σαν να έχουμε ένα σύγχρονο κράτος χωρίς ηλεκτρισμό ή ύδρευση», δήλωσε ο κ. Κότχαους.

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ