Εξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα διακίνησης ναρκωτικών

johnΕξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας  διεθνής, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε ναρκωτικά στην ελληνική επικράτεια, από την Αλβανία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία και τα διακινούσε περαιτέρω σε διάφορες περιοχές και σε Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.
Σε βάρος των μελών της σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης, της συγκρότησης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών (εμπορία, διακίνηση και κατοχή) και της παράβασης του νόμου περί όπλων και του νόμου περί εκρηκτικών.
Ύστερα από πολύμηνη συστηματική έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον εξήντα (60) άτομα από τα οποία πενήντα πέντε (55) άνδρες και πέντε (5) γυναίκες, έχοντας διακριτούς ρόλους, συμμετείχαν στην οργάνωση, η  οποία είχε ιεραρχική δομή και διαρκή δράση από το Νοέμβριο του 2012. 
Πρόκειται για:
o    πενήντα (50) ημεδαπούς,
o    πέντε (5) αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας,
o    τέσσερις (4) αλλοδαπούς, υπηκόους Βουλγαρίας και
o    μία (1) αλλοδαπή, υπήκοο Ουγγαρίας.
Από το σύνολο των παραπάνω μελών, δεκατρία (13) άτομα είναι έγκλειστα σε Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.
Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται δέκα (10) ακόμα άτομα, σε βάρος των οποίων προκύπτουν κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, τα οποία όμως, δεν αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Τη δράση της οργάνωσης κατηύθυναν πέντε (5) αρχηγικά στελέχη από τα οποία ταυτοποιήθηκαν τα τρία (3). Πρόκειται για έναν 51χρονο ημεδαπό, ο οποίος συνελήφθη, έναν 38χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Βουλγαρίας, έγκλειστο σε Σωφρονιστικό Κατάστημα, έναν ακόμη 38χρονο ομοεθνή του, ο οποίος δε συνελήφθη κι άλλα δύο άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν ταυτοποιήθηκαν μέχρι στιγμής.
Προχθές (17-06-2013) με τη συμμετοχή πέντε (5) Εισαγγελικών Λειτουργών πραγματοποιήθηκαν σε Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κατερίνη και Καστοριά ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις, για τις οποίες διατέθηκαν πενήντα επτά (57) αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας κι ακόμη δεκατρείς (13) αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων. Στο πλαίσιο αυτών, συνελήφθησαν συνολικά είκοσι πέντε (25) άτομα, από τα οποία τα είκοσι τρία (23) αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. 
Πρόκειται για είκοσι τέσσερις (24) ημεδαπούς κι έναν (1) αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες (18-06-2013) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.
Όπως διαπιστώθηκε από την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών, τα αρχηγικά στελέχη λάμβαναν μέτρα αυτοπροστασίας για να μην αποκαλυφθούν στις αστυνομικές Αρχές. Πιο συγκεκριμένα, απέφευγαν να μεταβούν οι ίδιοι στα σημεία συνάντησης όπου πραγματοποιούνταν οι συναλλαγές ναρκωτικών, στέλνοντας άλλα μέλη της οργάνωσης, τα οποία κατηύθυναν, επικοινωνώντας τηλεφωνικά μαζί τους, ενώ η αποστολή χρηματικών ποσών που προέρχονταν από τις αγοραπωλησίες ναρκωτικών διάμεσου χρηματοπιστωτικών οργανισμών, γίνονταν σε ονόματα τρίτων ατόμων για να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός τους.
Επιπλέον, οι συναλλαγές από τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούνταν κατά τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να αποφεύγεται στο σημείο συναλλαγής η ταυτόχρονη ύπαρξη μεγάλων χρηματικών ποσών και ποσοτήτων διακινούμενων ναρκωτικών. Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση του διακινητή με τον αγοραστή δινόταν ένα μέρος του χρηματικού ποσού για την παραλαβή των ναρκωτικών, ενώ το υπόλοιπο είτε κατατίθετο σε τραπεζικό λογαριασμό, είτε αποστελλόταν μέσω εταιρείας μεταφοράς χρημάτων.
Σε πολλές περιπτώσεις οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν σε πολυσύχναστους χώρους στάθμευσης οχημάτων μεγάλων πολυκαταστημάτων, έτσι ώστε να μην κινούνται υποψίες. Εκεί οι διακινητές λάμβαναν τα χρήματα από τους αγοραστές και αφού αποχωρούσαν ενημέρωναν τους τηλεφωνικά για τον τόπο εναπόθεσης των ναρκωτικών που ήταν συνήθως κάποιο σημείο τοποθέτησης πινακίδας σήμανσης στην Π.Α.Θ.Ε. Τα κέρδη της οργάνωσης υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ. Αυτά κατατίθεντο από μέλη της, είτε κατ’ εντολή των ηγετικών στελεχών τους, είτε με δική τους πρωτοβουλία σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής τους. Άλλες φορές σημαντικά χρηματικά ποσά αποστέλλονταν μέσω των προαναφερομένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε μέλη της οργάνωσης που κρατούνταν σε Καταστήματα Κράτησης για να καλυφθούν καθημερινές βιοποριστικές τους ανάγκες. Επιπλέον, μέρος των κερδών αυτών χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη τρεχόντων καθημερινών αναγκών των μελών της οργάνωσης, όπως ενοικίαση αυτοκινήτων, μίσθωση οικημάτων, πληρωμή συνηγόρων υπεράσπισης, έξοδα ποινικής διαδικασίας, κάλυψη εξόδων για τις επικοινωνίες μεταξύ των μελών και τη σίτιση τους.
Επισημαίνεται ότι πολλά από τα κέρδη της οργάνωσης κατέληγαν σε χώρες του εξωτερικού (Αλβανία – Τίρανα – Άγιοι Σαράντα και άλλες πόλεις, Βουλγαρία – Πετρσίτσι – Σόφια, Σερβία – Βελιγράδι), ενώ άλλες πάλι φορές τα αρχηγικά στελέχη λάμβαναν μέσω εμβασμάτων, χρηματικά ποσά προερχόμενα επίσης, από χώρες του εξωτερικού (Τουρκία – Κωνσταντινούπολη, Ιταλία – Μιλάνο – Ρώμη – Νάπολη και άλλες πόλεις, Μεγάλη Βρετανία – Λίβερπουλ, Ρωσία – Μόσχα και Βουλγαρία – Πετρίτσι – Σόφια), γεγονός που καταδεικνύει τη διεθνή δράση της οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι σαράντα πέντε (45) άτομα συναλλάχθηκαν είτε ως καταθέτες, είτε ως παραλήπτες χρηματικών εμβασμάτων με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και διερευνάται η οποιαδήποτε συμμετοχή τους στη διακίνηση χρημάτων από την εμπορία ναρκωτικών.
Εκτιμάται ότι η οργάνωση έχει διακινήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον (18) κιλά ηρωίνης, ενώ όπως εξακριβώθηκε, μέλη της έγκλειστα σε Φυλακές της χώρας εισήγαγαν στα Καταστήματα Κράτησής τους παράνομα ποσότητες ηρωίνης, κινητά τηλέφωνα και φορτιστές τηλεφώνων.
Στο πλαίσιο των προχθεσινών αστυνομικών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν είκοσι (20) νομότυπες κατ’ οίκον έρευνες, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
o    (1.226,2) γραμμάρια κάνναβης,
o    (96,8) γραμμάρια ηρωίνης,
o    (7) δενδρύλλια κάνναβης,
o    (500) ναρκωτικά χάπια,
o    (2) φιαλίδια υγρής μεθαδόνης,
o    (0,7) γραμμάρια τριμμάτων βουπρενορφίνης,
o    (5) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
o    το χρηματικό ποσό των (4.545) ευρώ και (6) λέβα Βουλγαρίας,
o    (139) παραστατικά εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, από τα οποία προκύπτει η διακίνηση χρηματικών ποσών, ύψους (45.000) ευρώ περίπου,
o    (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
o    (41) κινητά τηλέφωνα,
o    (37) κάρτες SIM,
o    (2) συσκευές “γουόκι τόκι”
o    (5) πολυτελή οχήματα, από τα οποία (4) I.X.E. αυτοκίνητα και (1) μοτοσυκλέτα,
o    (3) ξίφη,
o    (4) μαχαίρια,
o    (1) χημικό σπρέι και
o    μία (1) κροτίδα.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πολύμηνης αστυνομικής έρευνας για την εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν σε δεκατρείς (13) διαφορετικές υποθέσεις δεκαπέντε (15) από τα ήδη αναφερθέντα μέλη της οργάνωσης, ενώ ένα από αυτά ήταν ήδη έγκλειστο σωφρονιστικού καταστήματος. Οι δεκαπέντε (15) αυτοί συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί στις κατά τόπο Εισαγγελικές Αρχές και από αυτούς είχαν προφυλακιστεί πέντε (5) μέλη της οργάνωσης (τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα). Επίσης, για τις δεκατρείς (13) αυτές υποθέσεις είχαν κατασχεθεί:
o    (1.710) γραμμάρια ηρωίνης ,
o    (64,7) γραμμάρια κοκαΐνης,
o    (715,2) γραμμάρια κάνναβης ,
o    (51) ναρκωτικά δισκία ,
o    (5) ζυγαριές ακριβείας,
o    το χρηματικό ποσό των (1.370) ευρώ,
o    πλήθος παραστατικών εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, από τα οποία προκύπτει η διακίνηση χρηματικών ποσών, ύψους (47.000) ευρώ περίπου,
o    (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
o    (13) κινητά τηλέφωνα και
o    (10) κάρτες SIM.
Ερευνάται περαιτέρω η πολυσχιδής δραστηριότητα της οργάνωσης, καθώς και ο ακριβής τρόπος μεταφοράς και διακίνησης των ναρκωτικών και των χρηματικών ποσών που χρησιμοποιούσαν ή προέρχονταν από τις παράνομες συναλλαγές από Βουλγαρία, Ιταλία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία και προς Αλβανία, Βουλγαρία και Σερβία.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com