Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους στη Λάρισα

Οι 2 συλληφθέντες κατάφεραν να αποσπάσουν από τα 12 θύματά τους το συνολικό χρηματικό ποσό των 13.450 ευρώ, καθώς και χρυσαφικά αξίας 9.500 ευρώ

γιαγιαΣυνελήφθησαν, προχθές (19-06-2013) το μεσημέρι στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, δύο ημεδαποί ηλικίας 37 και 29 ετών, οι οποίοι μαζί με άγνωστους μέχρι στιγμής συνεργούς τους είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα προέβαιναν σε απάτες, απόπειρες απάτης και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της.

Τα μέλη της ομάδας με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση κάθε φορά πλησίαζαν τους ηλικιωμένους και προσποιούμενοι είτε τους εφοριακούς, είτε τους λογιστές, είτε οικείους συγγενικών τους προσώπων, κατάφερναν να τους εξαπατούν και να τους αποσπούν χρηματικά ποσά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προέβαιναν σε κλοπές χρημάτων και κοσμημάτων με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Ειδικότερα, οι δύο δράστες εντοπίστηκαν προχθές από τους αστυνομικούς να κινούνται ύποπτα κοντά σε χώρο λαϊκής αγοράς, επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, όπου συνελήφθησαν, καθώς από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι την προηγούμενη μέρα (18-06-2013) με το ίδιο όχημα πλησίασαν 77χρονη ημεδαπή και της απέσπασαν το χρηματικό ποσό των (600) ευρώ, με το πρόσχημα ότι θα τακτοποιούσαν οφειλή συγγενικού της προσώπου. Μάλιστα, οι δράστες απαίτησαν αρχικά από αυτήν το χρηματικό ποσό των (2.800) ευρώ και με το αυτοκίνητό τους την οδήγησαν σε υποκατάστημα τράπεζας, όπου αυτή προέβη τελικά στην ανάληψη των (600) ευρώ, τα οποία και τους παρέδωσε.

Το Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι συλληφθέντες, κατασχέθηκε. Επίσης, από την αστυνομική έρευνα εξιχνιάσθηκαν ακόμη έντεκα περιπτώσεις απάτης, απόπειρας απάτης και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων:

o    Την 30-10-2012, οι συλληφθέντες πλησίασαν 79χρονη ημεδαπή καιμε το πρόσχημα ότι είναι εφοριακοί και φίλοι συγγενικού της προσώπου, της απέσπασαν το χρηματικό ποσό των πενήντα (50) ευρώ και κοσμήματα, συνολικής αξίας (1.500) ευρώ,

o    Την 22-11-2012, οι δράστες εισήλθαν στην οικία 79χρονης ημεδαπής και με το πρόσχημα ότι τους είχε στείλει οικείο πρόσωπό της ως λογιστές του, προκειμένου να τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητές του, απέσπασαν από την 78χρονη το χρηματικό ποσό των (350) ευρώ. Στη συνέχεια, με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσαν ακόμη (300) ευρώ από τσάντα της.

o    Την 21-12-2012, πλησίασαν 90χρονη ημεδαπή και αφαίρεσαν από την τσέπη της το χρηματικό ποσό των (1.000) ευρώ. Στη συνέχεια, την οδήγησαν με το αυτοκίνητό τους σε υποκατάστημα τράπεζας και με το πρόσχημα ότι γνωρίζουν συγγενικά της πρόσωπα, την έπεισαν να κάνει ανάληψη (3.000) ευρώ, τα οποία και της απέσπασαν,

o    Την 18-01-2013, ο ένας από τους συλληφθέντες με το πρόσχημα ότι είναι λογιστής συγγενικού προσώπου 77χρονης ημεδαπής, τη μετέφερε με αυτοκίνητο σε τράπεζα, όπου η ηλικιωμένη προέβη σε ανάληψη του χρηματικού ποσού των (2.800) ευρώ, το οποίο στη συνέχεια του παρέδωσε, για την εξόφληση δήθεν οφειλής του συγγενή της στην Εφορία.

o    Στα τέλη του μηνός Ιανουαρίου του 2013, οι δράστες πλησίασαν 77χρονη ημεδαπή και με το πρόσχημα οφειλής συγγενικού της προσώπου, αποπειράθηκαν να της αποσπάσουν χρήματα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

o    Την 13-02-2013, ένας από τους συλληφθέντες προσέγγισε 81χρονη ημεδαπή και με το πρόσχημα ότι χειρίζεται υπόθεση συγγενικού της προσώπου στην Εφορία, κατάφερε να της αποσπάσει το χρηματικό ποσό των (2.800) ευρώ.

o    Την 21-03-2013, οι δράστες επιβαίνοντας σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, πλησίασαν 82χρονη ημεδαπή και προσποιούμενοι τους λογιστές συγγενικού της προσώπου, κατάφεραν να την πείσουν να επιβιβαστεί στο όχημά τους, με το οποίο μετέβησαν στην οικία της. Εκεί η ηλικιωμένη τους παρέδωσε το χρηματικό ποσό των (600) ευρώ για διευθέτηση υποτιθέμενης οφειλής.

o    Την 02-04-2013, οι δράστες προσέγγισαν 78χρονη ημεδαπή και με το πρόσχημα ότι είναι απεσταλμένοι συγγενικού της προσώπου, απαίτησαν από αυτήν το χρηματικό ποσό των (1.400) ευρώ, για υποτιθέμενη ρύθμιση δανείου, χωρίς τελικά να καταφέρουν να το αποσπάσουν. Στη συνέχεια εισήλθαν στην οικία της ηλικιωμένης και με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσαν χρυσαφικά αξίας (8.000) ευρώ και το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ.

o    Την 03-06-2013, ένας από τους συλληφθέντες πλησίασε 77χρονη ημεδαπή έξω από την οικία της και προσποιούμενος το λογιστή συγγενικού της προσώπου, κατάφερε να της αποσπάσει το χρηματικό ποσό των (1.500) ευρώ, με το πρόσχημα της τακτοποίησης οφειλής στην εφορία.

o    Την 12-06-2013, οι δράστες επιβαίνοντας σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, πλησίασαν 89χρονη ημεδαπή και με το πρόσχημα οφειλής συγγενικού της προσώπου, κατάφεραν να την πείσουν να επιβιβαστεί στο όχημά τους, με το οποίο μετέβησαν στην οικία της, όπου, αφού ερεύνησαν τους χώρους διέφυγαν, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.

o    Την 13-06-2013, οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν από 92χρονο ημεδαπό το χρηματικό ποσό των (250) ευρώ, με το πρόσχημα οφειλής συγγενικού του προσώπου.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους το συνολικό χρηματικό ποσό των (13.450) ευρώ, καθώς και χρυσαφικά αξίας (9.500) ευρώ, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστούν και οι υπόλοιποι άγνωστοι συνεργοί, αλλά και για να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή τους σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com