Στη Βουλή ο κίνδυνος από τον αμίαντο στο δίκτυο ύδρευσης του Αμπελώνα

διοτιγελΕρώτηση σχετικά με το αμιαντούχο τμήμα του δικτύου ύδρευσης του Αμπελώνα στο ν. Λάρισας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Τυρνάβου, όσο και οι πολίτες της περιοχής, κατάθεσαν προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υγείας οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι «αντιμέτωποι με τη διαρκή έκθεση σε αμίαντο βρίσκονται πρωτίστως οι εργαζόμενοι στα συνεργεία της ΔΕΥΑΤ που εκτελούν το έργο “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ Δ.Κ. ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ” και καλούνται να επισκευάσουν το αμιαντούχο δίκτυο που σπάει και χρήζει διαρκώς επισκευών, αλλά και οι πολίτες του Αμπελώνα, μέσω της πόσης νερού».

Όπως επεσήμαναν, «η χρήση του αμιάντου στην Ελλάδα, έχει απαγορευτεί από το 2005 (1999/77/ΕΚ). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα επανήλθε πρόσφατα από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία εκπόνησε σχετική έκθεση, την οποία το Ευρωκοινοβούλιο έκανε δεκτή και εξέδωσε ψήφισμα στις 14 Μαρτίου 2013 «σχετικά με τις απειλές κατά της υγείας στον χώρο εργασίας λόγω αμίαντου και τις προοπτικές πλήρους εξάλειψης του υπάρχοντος αμίαντου (2012/2065(INI))». Εκεί, ανάμεσα σε άλλα επισημαίνεται ότι η ύπαρξη αμίαντου αποτελεί κίνδυνο για την υγεία όχι μόνο των εκτιθέμενων εργαζομένων, αλλά και όλων γενικά των πολιτών. Στο ίδιο ψήφισμα τονίζεται ότι «όλοι οι τύποι ασθενειών που έχουν σχέση με τον αμίαντο […] καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου που προκαλούνται όχι μόνο με την εισπνοή αιωρούμενων ινών αλλά και με την κατάποση νερού που περιέχει τέτοιου είδους ίνες, οι οποίες προέρχονται από σωλήνες αμίαντου – είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνοι για την υγεία και ότι μπορεί να εκδηλωθούν ακόμα και μετά από αρκετές δεκαετίες και, σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και μετά από σαράντα χρόνια.
Με αφορμή τα παραπάνω, οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν «ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων και την προστασία της υγείας των πολιτών του Αμπελώνα. Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν, για την αντικατάσταση των αμιαντούχων τμημάτων του δικτύου ύδρευσης της περιοχής».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com