Ενισχύονται τα ιατροκοινωνικά κέντρα Τυρνάβου και Λάρισας

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ - ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣΜε το ποσό των 192.336,57 ευρώ ενισχύονται τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα (ΙΑΚ) για Τσιγγάνους σε Τύρναβο και Λάρισα μετά από έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Συγκεκριμένα υπεγράφησαν οι δύο συμβάσεις «Επιχορήγηση της Δημοτικής Κοινωφελούς επιχείρησης Λάρισας για το έργο δημιουργία μονάδας ιατροκοινωνικού κέντρου για τσιγγάνους: α) στην περιοχή Ν. Σμύρνης του Δήμου Λαρισαίων προϋπολογισμού 131.035,32 ευρώ και β) στην περιοχή Κριτήρι του Δήμου Τυρνάβου προϋπολογισμού 61.301,25 ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Στόχος των κέντρων αυτών είναι η λειτουργία δομών, που παρέχουν ιατροκοινωνική φροντίδα, προωθούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την κοινωνική προστασία των τσιγγάνων με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Μέσω της ενέργειας αυτής αλλά και μέσω των υπόλοιπων έργων υποδομής, που υλοποιούμε με πόρους του ΕΣΠΑ για περιοχές που κατοικούν τσιγγάνοι, η αιρετή Περιφέρεια στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της δημόσιας υγείας των συνανθρώπων μας αλλά και στην καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους».
Οι παραπάνω ενισχύσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια της ενέργειας «Προάσπιση-Προαγωγή Υγείας και Κοινωνική Ενσωμάτωση Ελλήνων Τσιγγάνων» συγχρηματοδοτούμενης από το Ευρωπαίκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ) στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Στα ΙΑΚ των Δήμων Λάρισας και Τυρνάβου παρέχονται  υπηρεσίες Α΄ βάθμιας φροντίδας υγείας από τον γιατρό και την νοσηλεύτρια, όπως εξετάσεις ενηλίκων και παιδιών, παραπομπή σε νοσοκομεία επισκέψεις κατ΄ οίκον ασθενών, μετρήσεις σακχάρου, πίεσης και συνοδεία ασθενών σε νοσηλευτικά κέντρα. Η κοινωνιολόγος και ψυχολόγος έχει την ψυχοκοινωνική μέριμνα των Ρομά ( διαδικασίες για την παροχή προνοιακών επιδομάτων-ραντεβού με  υπηρεσίες και διεκπεραιώσεις υποθέσεων, έκδοση πιστοποιητικών, βιβλιαρίων, τήρηση αρχείου καταγραφής των τσιγγάνων).
Ο εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής ασχολείται με αθλητικές δραστηριότητες των τσιγγανοπαίδων ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων και γενικά με την δημιουργική απασχόλησή τους. Ο διαμεσολαβητής είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα στελέχη του ΙΑΚ, τους τσιγγάνους και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ