Κυκλοφορεί ύποπτο για καρκινογενέσεις φυτοφάρμακο

ψυρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση  προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με φυτοφάρμακο, ύποπτο καρκινογενέσεων, το οποίο παίρνει εδώ και τέσσερα χρόνια έγκριση “προσωρινής” κυκλοφορίας. Στην ερώτησή του ο κ. Ψύρρας αναφέρει τα εξής:

“Η δραστική ουσία 1,3 dichloropropene έχει απαγορευτεί εντός της ΕΕ λόγω επικινδυνότητας, ενώ και η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) την έχει κατατάξει ως ουσία «ύποπτη καρκινογένεσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία επιτρέπει παρεκκλίσεις για χρήση απαγορευμένων ουσιών για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 120 ημέρες, μόνο σε «Επείγουσες καταστάσεις φυτοπροστασίας» και μόνο για «περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση, σε περίπτωση που το μέτρο κρίνεται αναγκαίο λόγω κινδύνου, ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με άλλα εύλογα μέσα» (Άρθρο 53 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1107/2009).

Στην Ελλάδα, όμως, τα τελευταία χρόνια η εν λόγω ουσία κυκλοφορεί με απανωτές «άδειες» των 120 ημερών. Η τελευταία «προσωρινή» έγκριση δόθηκε στις 12 Ιουνίου 2013 σε φυτοφάρμακα με την ουσία 1,3 dichloropropene δύο εταιρειών ελληνικών συμφερόντων.

Επειδή οι πολλές «προσωρινές εγκρίσεις» 120 ημερών σε τοξική ουσία δείχνουν αδιαφορία ή και σκάνδαλο,

Επειδή οι εξαιρέσεις του νόμου έχουν μετατραπεί σε κανόνα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγροτών και καταναλωτών,

Επειδή υπάρχουν πέντε άλλες εγκεκριμένες δραστικές ουσίες που αντικαθιστούν τη δράση της,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Ποια είναι η «επείγουσα κατάσταση φυτοπροστασίας» που επιτρέπει τις συνεχόμενες παρεκκλίσεις;

2.      Γιατί, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές δραστικές ουσίες, εγκρίνεται η απαγορευμένη ουσία 1,3 dichloropropene;

3.      Είναι στις προθέσεις σας η δημιουργία βάσης δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων, ώστε να γνωρίζουμε ποιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί, από ποιους και σε ποιες καλλιέργειες;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ