Στήριξη των ανέργων και καταπολέμηση της ανεργίας ζητά το ΕΚΛ

τσιαπλεςΣειρά προτάσεων για τη στήριξη και προστασία των ανέργων, αλλά και για την καταπολέμηση της ανεργίας κατέθεσε σήμερα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με τον πρόεδρο Τάσο Τσιαπλέ να απευθύνει κάλεσμα στους ανέργους από κοινού με τους εργαζόμενους, να συσπειρωθούν στα συνδικάτα, στις Λαικές Επιτροπές στις συνοικίες και να παλέψουν για τη λήψη άμεσων ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ανέργων και τον περιορισμό της ανεργίας, όσο γίνεται μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε.

Όπως ανέφερε το ΕΚΝΛ, διεκδικεί σήμερα, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. μέτρα τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

Κάθε απολυμένος-νη να γράφεται στους καταλόγους ανεργίας του ΟΑΕΔ και να επιδοτείται χωρίς άλλη προϋπόθεση με το 80% του βασικού μισθού των 751 ευρώ της ΕΓΣΣΕ που διεκδικούμε να επανέλθει άμεσα, για όλη την διάρκεια της ανεργίας του. Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ να αυξηθεί άμεσα από τα 361 στα 500 € και να επιμηκυνθεί κατά ένα έτος ακόμα.

Στους καταλόγους ανεργίας να γράφονται και να επιδοτούνται με το επίδομα ανεργίας των 500 € όλοι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ, ΤΕΙ, Λυκείων, που αναζητούν και δεν βρίσκουν εργασία, όπως και κάθε άνεργος που επιθυμεί να εργαστεί και δεν βρίσκει εργασία. Να επεκταθεί και στους αυτοαπασχολούμενους που έμειναν άνεργοι, όπως και στους περιστασιακά εργαζόμενους, όσο διαρκεί η ανεργία.

Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων χωρίς προϋποθέσεις.

Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

Συνταξιοδότηση στα  50 χρόνια γι’ αυτούς που συμπληρώνουν 2 χρόνια στην ανεργία και έχουν 4.050 ημέρες ασφάλισης

Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας (Ν. 3655/08) να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης μετά την άδεια.

Κατάργηση των μειωμένων αποζημιώσεων απόλυσης με προειδοποίηση και επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους τους εργαζόμενους.

Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμής δανείων για όσο κάποιος είναι άνεργος, κατάργηση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας

Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του, από το κράτος.

Μείωση 50% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑ, Φυσικού Αερίου για τους άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους και σε όσους δεν πληρώθηκαν δεδουλευμένα με ταυτόχρονη απαγόρευση διακοπής της σύνδεσης. Πάγωμα πληρωμής όσο διάστημα αδυνατούν να πληρώσουν.

Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των διοδίων. Κατάργηση φόρων για Δήμο και ΕΡΤ.

Δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κρατική αγορά, συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους, μερικώς απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.

Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από το κράτος. 

Δωρεάν παροχή των απαραίτητων σχολικών ειδών στα παιδιά των ανέργων.

Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι ή περιστασιακά απασχολούμενοι, από το κράτος.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Σταμάτημα των απολύσεων.

Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς προϋποθέσεις. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας.       

Άμεσες-μαζικές προσλήψεις στην Υγεία-Πρόνοια, Εκπαίδευση και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη όλων των κενών.

Να επαναλειτουργήσει η Ε.Β.Ζάχαρης με ευθύνη του κράτους.

Να επαναλειτουργήσει ο ΟΕΚ, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της ίδρυσης του. Να σταματήσει η διαδικασία εκποίησης της περιουσίας του.

Να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα εκτός των επιδοτούμενων μέσω Τραπεζών. Να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ.

Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά. Να γίνουν οι μελέτες και εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης, Φαλάνης. 

Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών σε δήμους που δεν έχουν ή δεν καλύπτον τις ανάγκες.

Να ολοκληρωθεί η σύνδεση του φράγματος της Γυρτώνης με την λίμνη Κάρλα και μια σειρά φράγματα που είναι σε εκκρεμότητα. Να ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου, έργα για τη συγκέντρωση και διοχέτευση των νερών για άρδευση, ύδρευση.

Να ολοκληρωθούν τα οδικά έργα (ΠΑΘΕ, Ε65, Λάρισας-Τρικάλων, Λάρισας-Καρδίτσας, Λάρισας-Φαρσάλων, Ελασσόνας-Κοζάνης, ο περιφερειακός της Λάρισας από Τερψιθέα έως παλιά Ε.Ο, ανακατασκευή του επαρχιακού οδικού δικτύου όπου χρειάζεται, με ευθύνη του κράτους και κατάργηση των διοδίων).

Να ολοκληρωθούν και να γίνουν νέα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Θεσσαλία και γενικότερα (νέες διπλές γραμμές παντού, ηλεκτροκίνηση, κ.α).   

Κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας του ΓΝΛ, δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής στη Λάρισα, δημόσιου κέντρου αποκατάστασης-αποθεραπείας, 4 Κέντρων Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας με ευθύνη του κράτους.

Κατασκευή σχολείων όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.

Κατασκευή σπουδαστικών εστιών για το ΤΕΙ και για τους φοιτητές Ιατρικής, Βιοχημείας, κατασκευή κτηρίου στέγασης της σχολής Βιοχημείας.

Κατασκευή νέων κτιρίων του ΙΚΑ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.    

Αυτή η πάλη πρέπει να συνδέεται σταθερά, με την πάλη για τη ριζική επίλυση του προβλήματος της ανεργίας, που προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την κατάχτησή της από τους άμεσους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου που είναι η εργατική τάξη και τη ριζική αλλαγή του τρόπου οργάνωσης της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και κατανομής των προϊόντων και υπηρεσιών, με εργατικό έλεγχο.                                         

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ