Οι χαμηλότεροι βαθμοί της τελευταίας δεκαετίας στις Πανελλαδικές

PANELLADIKESΛίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, οι εκτιμήσεις για τις βάσεις δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το που θα κυμανθούν φέτος. Ο μοναδικός παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων που παραμένει άγνωστος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των πανελλαδικών εξετάσεων «τρέχει» μέχρι τις 12 Ιουλίου.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο, είναι ότι ακόμη περισσότερο, φέτος, ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για τις θέσεις στις σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων θα είναι πιο έντονος, καθώς κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται οι οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών των παιδιών τους μακριά από το σπίτι τους.

Όσο για τις «μαγικές» βαθμολογίες; Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», ένας υποψήφιος μπαίνει με 18 στους πολιτικούς μηχανικούς του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με 18,8 στη Νομική Αθηνών, 16 στο Φυσικό και περίπου 19 στην Ιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι οι χαμηλότεροι βαθμοί που απαιτήθηκαν για την είσοδο στις πιο περιζήτητες σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης την τελευταία δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας το Μετσόβιο «σκαρφάλωσε» στο 19 και η Ιατρική «κάλπαζε» ασυγκράτητη προς το 19,5.

Φέτος, σύμφωνα με την αναλυτική επεξεργασία των στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, σε συνάρτηση με τις αυξομειώσεις των εισακτέων, ο βαθμός εισαγωγής για τους Μηχανικούς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ θα πέσει στο 18,6, ενώ για το Φαρμακευτικό της Αθήνας στο 18.

Μοναδική διέξοδος για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι οι μετεγγραφές, που επανήλθαν εκτάκτως τη χρονιά που πέρασε.

protothema.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com