Να απομακρυνθεί η 694 ΠΑΠ από την Ελασσόνα

διοτιγελΜε αφορμή τη σημερινή πυρκαγιά, η οποία απείλησε και την 694 Προκεχωρημένη Αποθήκης Πυρομαχικών (ΠΑΠ) και την Ελασσόνα, οδηγώντας με εντολές της Δημοτικής Αρχής σε προσωρινή εντολή εκκένωσης της πόλης, οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ευτυχώς για όλους, κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, στρατιωτικούς και φαντάρους της 694 ΠΑΠ, πυροσβέστες κ.ο.κ., η πυρκαγιά, με τα έως τώρα δεδομένα, τέθηκε υπό έλεγχο, χωρίς να απειλήσει τις περιουσίες των κατοίκων ή, ακόμη χειρότερα, ανθρώπινες ζωές. Ο συντονισμός των δυνάμεων του στρατού, της αεροπορίας και της πυροσβεστικής απέτρεψαν τυχόν εστίες αναζωπύρωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει το θέμα της ΠΑΠ στο παρελθόν, με αφορμή σοβαρές διαμαρτυρίες και την εύλογη ανησυχία περιοίκων για απενεργοποίηση πυρομαχικών στη Μονάδα από ιδιωτική εταιρία, και είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές, ανυπολόγιστες, συνέπειες, που θα μπορούσε να επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή, η ίδια η λειτουργία της Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει τις διαβεβαιώσεις των διαδοχικών Υπουργών Εθνικής Άμυνας (κ.κ. Βενιζέλου και Μπεγλίτη), ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ αμφότεροι είχαν αποφύγει να απαντήσουν ευθέως στο επίμονο αίτημα για μετακίνηση της ΠΑΠ, επισημαίνοντας ότι το θέμα απομάκρυνσής της, «όπως και οι λοιπές μετακινήσεις μονάδων, εξετάζεται στο πλαίσιο της μελλοντικής δομής δυνάμεων, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Στρατού Ξηράς».Η σημερινή πυρκαγιά που έφτασε να απειλεί την πόλη της Ελασσόνας και την ευρύτερη κατοικημένη περιοχή -μαζί με τις ιδιοκτησίες (οικίες, κτηνοτροφικές και άλλες μονάδες, κοκ)-, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει ως ΣΥΡΙΖΑ, εισακούοντας την αγωνία των τοπικών κοινωνικών.

Το σημερινό περιστατικό, αν και ιδιαίτερα δυσάρεστο, ας αποτελέσει τουλάχιστον την αφορμή για τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλο να εξετάσει ανάλογα το αίτημα πολλών κατοίκων οικισμών όπου εδρεύουν Προκεχωρημένες Αποθήκες Πυρομαχικών, για απομάκρυνση αυτών των στρατιωτικών Μονάδων από τον αστικό ή τον περιαστικό ιστό των αντιστοίχων περιοχών».

Ο βουλευτής Δημήτρης Γελαλής μετά από επιτόπια επίσκεψη στο χώρο εκδήλωσης της πυρκαγιάς επεσήμανε την έλλειψη επαρκών μέτρων αντιπυρικής προστασίας περιμετρικά του στρατοπέδου και τόνισε ότι: «Αποφεύχθηκαν χειρότερες εξελίξεις κάτω από την άμεση επέμβαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής και των αρμόδιων αρχών. Σαν ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα επιμείνουμε στην άποψη όλων των κατοίκων για άμεση μεταφορά του στρατοπέδου σε ασφαλή περιοχή».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ