Οι απολύσεις ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης στην εκπαίδευση

Ανακοίνωση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

καθΗ επίθεση άρχισε. Οι απολύσεις στο χώρο των μόνιμων εκπαιδευτικών ξεκίνησαν. Η συγκεκριμένη επίθεση  προετοιμαζόταν χρόνια, αλλά πολλοί δεν ήθελαν να τη δουν. Είχε αποφασιστεί χρόνια πριν και δεν ήταν κρυφή. Είχε γραφτεί στο μεσοπρόθεσμο, είχε ξαναγραφεί στο 3ο μνημόνιο, αλλά πολλοί από τους συναδέλφους  προτίμησαν να στρουθοκαμηλίζουν και  να στηρίζουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική ψηφίζοντας τα κόμματα που  την εφάρμοζαν.

Είχε ξεκινήσει με τις περικοπές μισθών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με τις απολύσεις  χιλιάδων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα και εκατοντάδων χιλιάδων στον ιδιωτικό, με τη διάλυση του όποιου κράτους πρόνοιας υπήρχε, με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την  κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων ενός αιώνα.

 Η πλειοψηφία του κλάδου όμως δεν ήθελε να πιστέψει πως θα απολυθούν εκπαιδευτικοί.

Η επίθεση εντάθηκε από προχθές με την διαθεσιμότητα  – απόλυση χιλιάδων σχολικών φυλάκων και δημοτικών υπαλλήλων. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας , λες και δεν τους αφορούσε. Μα για να ζητήσεις συμπαράσταση στον αγώνα σου, πρέπει  να σταθείς αλληλέγγυος στο δίκαιο αγώνα του άλλου που πλήττεται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Η επίθεση αυτή δεν σταματήσει εδώ. Θα χτυπήσει και το γενικό λύκειο. Δεν θα χτυπήσει μόνο τις «μικρές» αριθμητικά ειδικότητες των ξενόγλωσσων, των θεολόγων, των πληροφορικών, των κοινωνιολόγων, των οικονομολόγων και άλλων. Θα χτυπήσει και τις «μεγάλες» ειδικότητες των φιλολόγων, των μαθηματικών και των φυσικών. Δεν  ξεχωρίζει κανέναν. Δεν την ενδιαφέρει αν θα αφήσει ένα ρημαγμένο  σχολείο.

 Αυτό που ενδιαφέρει είναι να πιαστούν τα νούμερα των απολύσεων που ζητούν οι δανειστές.

Και η επίθεση θα συνεχιστεί. Όσοι γλυτώσουν σε αυτή τη φάση να μη νιώθουν ασφαλείς. Θα φροντίσει η επερχόμενη αξιολόγηση να εξαφανίσει  χιλιάδες οργανικές θέσεις.

 Θα συνεχιστεί μέχρι να διαλύσει εντελώς το δημόσιο τομέα και να τον παραδώσει    βορά στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Στόχος  τους να  περάσουν τα σχολεία και η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών στους δήμους με ταυτόχρονη κατάργηση της μονιμότητας .

Ο μονόδρομος που πρέπει να ακολουθήσουμε:

• Να βγούμε στους δρόμους του αγώνα.

• Να σταθούμε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους που απολύονται, όπως και σε κάθε εργαζόμενο που απολύεται σε  ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

• Να καταδικάσουμε πολιτικά και συνδικαλιστικά αυτήν την πολιτική που γεννά φτώχεια, απολύσεις και εξαθλίωση.

• Να καταγγείλουμε  τους υπεύθυνους αυτής  της τραγωδίας, το κεφάλαιο ,την ΕΕ, την Τρόικα και την υποταγμένη δικομματική κυβέρνηση.

Μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και όλο το λαό να μην επιτρέψουμε τη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου και την παράδοση του Κράτους Πρόνοιας στους ιδιώτες.

Μαζί με το λαό να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ