Καμία διαθεσιμότητα – απόλυση στο δημόσιο

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Τυρνάβου

τυρνΤο Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου, στην 13η και από 15-07-2013 έκτακτη συνεδρίαση και με αφορμή τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που αφορά στην κατάργηση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη θέση σε διαθεσιμότητα των εργαζομένων σ’ αυτές, καθώς και τη διεύρυνση της επιτροπείας των Δήμων μέσω του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ»

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ   ΟΜΟΦΩΝΑ

Καταδικάζει την ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει βασικές αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και νομικά τους πρόσωπα, καταργώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, απαξιώνοντας ταυτόχρονα το ρόλο, τη σημασία και την προσφορά της Τ.Α. 

Επισημαίνει ότι η κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τ.Α. έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του θεσμού, αλλά και των σύγχρονων αναγκών για αποκέντρωση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τ.Α. βάση των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

Θεωρεί ότι το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» έχει ως στόχο την ουσιαστική επιτροπεία των ΟΤΑ και όχι την παροχή βοήθειας για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων τους, επιχειρώντας έτσι να υποκαταστήσει τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα διοίκησης των Δήμων και των Δημάρχων.

Εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στις σχεδιαζόμενες απολύσεις – διαθεσιμότητες στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Οι απολύσεις αυτές θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο και αυτές τις ανεπαρκείς κοινωνικές δομές που συνδέονται με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, θα ανοίξουν παραπέρα το δρόμο της ιδιωτικοποίησης επιφέροντας νέα πλήγματα στη λαϊκή οικογένεια.

Καλεί την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις – διαθεσιμότητες, ανεξάρτητα από υπηρεσία ή εργασιακή σύμβαση. Αντίθετα, είναι αναγκαίο να γίνουν προσλήψεις σε κρίσιμες για την εξυπηρέτηση του λαού υπηρεσίες, με πλήρη μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους.

Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων για να μην απολυθεί κανένας, για να μη διαλυθεί καμία δομή στους δήμους.

Θεωρεί ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές, γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές και απαιτεί την απόσυρσή του, τώρα.

Στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ο Δήμος Τυρνάβου θα παραμείνει κλειστός κατά τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου – πλην των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο επιφυλάσσεται για την συνέχιση του αγώνα, στα πλαίσια των αποφάσεων της ΚΕΔΕ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ