Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, με θέμα τον έγκαιρο προσδιορισμό των βοσκοτόπων που θα ενεργοποιούν δικαιώματα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014 – 2020, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας. Ο βουλευτής αναφέρει στην ερώτησή του αναλυτικά:
«Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξήχθη στις 13 Μαρτίου έγινε συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (“ΚΑΠ”) που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2014 για την επόμενη επταετία. Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις 18-19 Μαρτίου 2013, κατέληξε σε μία γενική πολιτική προσέγγιση για τη νέα ΚΑΠ. Τη συζήτηση ακολούθησε ψηφοφορία για την οριστικοποίηση των θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με τις άμεσες ενισχύσεις, τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, την ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς και τον Οριζόντιο Κανονισμό για τη δημοσιονομική διαχείριση και τον έλεγχο της εφαρμογής της “ΚΑΠ”.
Ο νέος ορισμός των βοσκοτόπων που συμπεριλαμβάνει και την ξυλώδη βλάστηση και δεδομένου ότι οι βοσκότοποι συνδέονται πλέον με την επιλεξιμότητα των εκτάσεων στις άμεσες ενισχύσεις, θα βοηθήσει σημαντικά να ενταχθούν πολλές εκτάσεις της χώρας στο σύστημα της ενιαίας ενίσχυσης και να αυξηθούν σημαντικά οι πόροι για την κτηνοτροφία.
Στη χώρα μας γύρω στα 29 εκατ. στρέμματα είναι βοσκότοποι και η καλλιεργούμενη έκταση γύρω στα 25 εκατ. στρέμματα. Το ότι διευρύνεται ο ορισμός των βοσκοτόπων σημαίνει δυνητικά ότι μπορεί να στηριχτεί η κτηνοτροφία της χώρας μας. Αναμένεται να εξοικονομηθεί κονδύλι άνω των 4 δισ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί για τη στήριξη κυρίως της ορεινής κτηνοτροφίας.
ΕΡΩΤΑΣΘΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
1. Έχουν προσδιοριστεί ποιοι από τους Βοσκότοπους της χώρας μας είναι επιλέξιμοι για την ενιαία ενίσχυση;
2. Έχει μελετηθεί η αντιστοιχία της υπάρχουσας κτηνοτροφίας ανά περιοχή , έτσι ώστε να γνωρίζουν ποιοι κτηνοτρόφοι και πόση έκταση μπορούν να νοικιάσουν και να δηλώσουν στο ΟΣΔΕ , έτσι ώστε να ενεργοποιήσουν τα νέα δικαιώματα;»