Ο μακρινός βορράς (ή νότος), δεν είναι το μόνο μέρος στη Γη που διαχειμάζει κλειδωμένο σε μόνιμο σκοτάδι. Το σκοτάδι ξεκινά από το Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Μάρτιο και στη μικρή νορβηγική πόλη των 3000 κατοίκων, Rjukan. Αλλά όχι πια: Αυτό το μήνα, οι μηχανικοί ολοκλήρωσαν The Mirror Project, ένα σύστημα που θα ρίξει φως στο χειμώνα του Rjukan για πρώτη φορά…
Πριν από λίγες ημέρες, ελικόπτερα εγκατέστησαν τρία τεράστια ορθογώνια κάτοπτρα στα βουνά γύρω από το Rjukan. Τεχνικώς, αυτά είναι ηλιοστατικά κάτοπτρα, τα οποία ελέγχονται από έναν κεντρικό υπολογιστή που τα ρυθμίζει ώστε να αντανακλούν τον ήλιο επάνω σε μια συγκεκριμένη, στατική θέση.
Μπορεί να είναι το πιο ακραίο παράδειγμα, αλλά δεν είναι ο πρώτος τεχνητός ήλιος στην Ευρώπη. Το 2006, μια μικρή ιταλική πόλη στην περιοχή των Άλπεων που ονομάζεται Viganella εγκατέστησε ένα τεράστιο καθρέφτη στην κορυφή ενός γειτονικού βουνού. Η Viganella, όπως και το Rjukan, βρίσκεται στο κάτω μέρος μιας κοιλάδας, και για 82 ημέρες το χρόνο δεν έχει καμία άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Ο καθρέφτης, που είναι ακόμα σε χρήση σήμερα, έγινε το θέμα ενός ντοκιμαντέρ που ονομάζεται Lo Speccio (“The Mirror”). Εν τω μεταξύ, και η αυστριακή πόλη Rattenberg έχει εγκαταστήσει επίσης το δικό ηλιοστατικό σύστημα.