ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΛΛΟΙ 19.300 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

απολΟι υπάλληλοι των υπουργείων αλλά και εποπτευόμενων οργανισμών (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ) πρόκειται να μπουν στο στόχαστρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδριάζει σήμερα στις 10 υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 19.300 υπαλλήλων που πρόκειται να οδηγηθούν φέτος σε διαθεσιμότητα (17.300) ή απόλυση (2.000).
Με δεδομένο ότι η προηγούμενη απόπειρα της κυβέρνησης που είχε αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, Δ. Σταμάτης, παρά τις επιστολές επί επιστολών προς τους υπουργούς είχε αποτύχει παταγωδώς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει πάνω του όλη τη διαδικασία, καθώς, όπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας στην aftodioikisi.gr, «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αποτυχίας».
Αυτό θα είναι και το νόημα της πρωθυπουργικής ομιλίας προς τους καλώντας τους να επισπεύσουν αφενός τη διαδικασία αξιολόγησης στα υπουργεία τους και αφετέρου να δώσουν τις περίφημες λίστες με τους υπό κατάργηση ή συγχώνευση εποπτευόμενους φορείς.  Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα νέα οργανογράμματα όλων των υπουργείων πλην αυτών του Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας, «περισσεύουν» περί τις 2.500 με 2.800 θέσεις (μαζί με το υπουργείο Οικονομικών). Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο αναζητά περίπου 4.800 εργαζόμενους στο δημόσιο για να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 και, κυρίως, ακόμη 12.500 «διαθέσιμους» έως το Δεκέμβριο μαζί με ακόμη 2.000 που θα οδηγηθούν σε απόλυση, είναι σαφές ότι το μεγάλο βάρος πέφτει στους εποπτευόμενους φορείς οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν αξιολογηθεί.
Κεντρικό ρόλο Μητσοτάκης, Μιχελάκης
Στο τραπέζι υπάρχει η περίφημη λίστα Σταμάτη με τους 34 οργανισμούς ωστόσο αφενός βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και αφετέρου η «δεξαμενή» αυτή θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε  να επιτευχθεί ο στόχος των 17.300 «διαθέσιμων» και τους περίπου 2.000 που θα οδηγηθούν σε απόλυση. Δηλαδή, σύνολο, 19.300 υπάλληλοι.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη που από τη θέση του έχει συντονιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα, κεντρικό ρόλο αναμένεται να παίξει και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, καθώς στους ΟΤΑ και στα Νομικά τους Πρόσωπα δεν έχει προχωρήσει παρά ελάχιστα η αξιολόγηση δομών και, στη συνέχεια, υπαλλήλων.
Επιπλέον για μία ακόμη φορά αναζητούνται οι επίορκοι υπάλληλοι, με επίκεντρο αυτούς που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο με πλαστά πτυχία.
Στη σημερινή συνεδρίαση εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς αναμένεται να συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Β. Βενιζέλος, προκειμένου να δοθεί μήνυμα και στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες.

aftodioikisi.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com