ΤΟ ATHENS STREET ART FESTIVAL ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

D  Υποκλινόμενοι στην «τέχνη του δρόμου», δημόσιοι χώροι της Αθήνας έγιναν ο καμβάς σπουδαίων καλλιτεχνών και αφέθηκαν στα χέρια τους, για να αποκτήσουν νέα υπόσταση μέσα από την πολύχρωμη παλέτα τους, κατακτώντας – πέρα κάθε προσδοκίας – τους θεατές. Με τη συγκέντρωση, την κοινή δράση στον ίδιο τόπο, την ενεργή συμμετοχή του κοινού και τόσων πολλών street artists να αποτελεί ρεκόρ Γκίνες, το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός του 1ου Athens Street Art Festival ολοκλήρωσε τη δράση του και την έκθεσή του την Κυριακή 21 Ιουλίου…
Κρίση; Ποια κρίση;
Η παρέμβαση του Thom Thom στην αφίσα του τραγουδιστή Πάνου Κιάμου.
Με τον υπαινικτικό τίτλο «Crisis (?) What crisis (?)», το 1ο Φεστιβάλ Athens Street Art 2013, ως ένα interactive event / happening με πολλούς στόχους και απόψεις, διοργανώθηκε από την Πέμπτη 27 Ιουνίου σε διάφορους δημόσιους χώρους της Αθήνας, όπου 20 κορυφαίοι ευρωπαίοι street artists εκτέλεσαν μια σειρά από έργα stencil art, ζωγραφικής, εγκαταστάσεις και new media, που διερευνούν θέματα της αστικής αισθητικής.
Έτσι, ζωντάνεψαν με τις δημιουργίες τους την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στην Πειραιώς 256,  και άλλα δημόσια κτήρια του αστικού ιστού του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη, σε συνεργασία με τους οποίους πραγματοποιήθηκε το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός.
Οι καλλιτέχνες επισκέφθηκαν την Αθήνα και, σκαρφαλωμένοι σε μεγάλες σκαλωσιές, κάτω από τον εκτυφλωτικό ζεστό ελληνικό ήλιο, που όλοι χάρηκαν, μετέφεραν τη ζωντάνια και τη φαντασία τους, έστειλαν μέσω της τέχνης τους τα ανατρεπτικά τους μηνύματα, αλλά και την ελπίδα για μια καλύτερη αυριανή Ελλάδα. Οι περαστικοί συχνά σταματούσαν για να ρωτήσουν τί συμβαίνει, να θαυμάσουν από κοντά την «τέχνη του δρόμου» και να επικροτήσουν τους καλλιτέχνες, που ήρθαν στην πόλη μας και κατέθεσαν τον καλύτερο τους εαυτό, σε μια τόσο δύσκολη εποχή.
Οι πιο δυνατές στιγμές
Γαλάζιο εκμαγείο προσώπου, που ανήρτησε ο Gregos.
Ανάμεσα στα έργα της ισχυρής και γεμάτης μηνύματα εικαστικής παρέμβασης  που κατέθεσαν στην Αθήνα της κρίσης οι κορυφαίοι ευρωπαίοι street artists που ήρθαν στη χώρα μας, ξεχώρισαν και προκάλεσαν πολύ θετικά σχόλια οι εξής δημιουργίες:
-«Ελλάδα ενάντια στην Ευρώπη – Υποταγή ή αντίσταση;», στο οποίο ο Goin ταύτισε την Αφροδίτη της Μήλου με τη σημερινή Ελλάδα, που τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι της και τη ματώνουν (50 τ.μ.). Επίσης, ο καλλιτέχνης δημιούργησε στην ΑΣΚΤ ένα ακόμα έργο, με τίτλο «Η κηδεία του χαρτονομίσματος», ενώ μεγάλη εντύπωση έκανε και το έργο του «need food not football».
-Τα γαλάζια και άλλων χρωμάτων εκμαγεία προσώπου, που ανήρτησε ο Gregos σε διάφορα σημεία της Αθήνας, όπως στην Πλάκα, την οδό Αθηνάς ή με φόντο την Ακρόπολη.
-Το «Love Athenes» και τα άλλα έργα του Φρανκ Ντιβάλ.
-Η παρέμβαση του Thom Thom στην αφίσα του τραγουδιστή Πάνου Κιάμου.
-Ο μεγάλος Αφρικανός που δημιούργησε ο Kouka στο 11ο Γυμνάσιο Νίκαιας – Ρέντη.
-Το ρομπότ που κρατάει στο χέρι του μια τράπεζα, από την οποία σκορπίζονται χαρτονομίσματα, που δημιούργησε η Rabea στο 7o Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας – Ρέντη.
-Το πώς φαντάστηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο Bastek, σε έργο που εκτίθεται στην Camp Gallery.
Οι καλλιτέχνες
Στο Φεστιβάλ, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Add Fuel, Bastek Street Art, Btoy, Decycle Stencils, Eime, Fkdl, Fred le Chevalier, Goin, Gregos Art, Icks, Kashnik, Kouka Dandi, Losotros X Mj Tom, Maismenos, Milo Art, Pioc Ppc, Rabea Senftenberg, Tarek, Thom Thom, Uno.
Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ