“ΟΧΙ” ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

LAMPR1Συνάντηση με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργο Λαμπρούλη είχε η διοίκηση του ΕΣΛ, παρουσία και του προέδρου της ΟΕΣΘ, Νίκου Τζίκα.Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Γιώργος Τσιαπλές, εξέφρασε για μία ακόμα φορά την αντίθεση της διοίκησης στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, κάτι που άλλωστε εκφράστηκε και στη γενική συνέλευση του συλλόγου με συντριπτική πλειοψηφία. Παράλληλα διαχώρισε τη θέση της διοίκησης του συλλόγου από αυτήν του προέδρου της ΕΣΕΕ, που δήλωσε την ικανοποίηση για την ψήφιση του σχετικού νόμου, παρά το γεγονός ότι στη γενική συνέλευση της συνομοσπονδίας ουδέποτε υπήρξε απόφαση για αποδοχή της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε :
« καμία ικανοποίηση δεν υπάρχει από την ψήφιση του νόμου. Είναι πολύ πιθανό  πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μεθόδευση για πλήρη απελευθέρωση της  κυριακάτικης  αργίας, από τη στιγμή που αυτή  η δυνατότητα υπάρχει στο νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη. Ο εμπορικός κόσμος της χώρας, με εξαίρεση τον εμπορικό σύλλογο της Αθήνας, ουδέποτε έθεσε θέμα Κυριακών, καθώς κάτι τέτοιο εξυπηρετεί κυρίως τις πολυεθνικές που διακαώς επιδιώκουν τη συγκέντρωση και μονοπώληση της αγοράς»
Επίσης ο πρόεδρος του ΕΣΛ αναφέρθηκε και στην ψήφιση του νόμου που  επιτρέπει τις κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο εντός τριάντα ημερών και μάλιστα χωρίς δικαστική απόφαση, γεγονός που όπως χαρακτηριστικά τόνισε θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες πολίτες, που αδυνατούν να καταβάλλουν τους άδικους και παράλογους φόρους που επιβάλλονται και ζήτησε τη δια νόμου απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς όπως διαφαίνεται από 1/1/2014 είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αρθεί ο σχετικός περιορισμός, παραδίδοντας έτσι τους κόπους του ελληνικού λαού ως βορρά στα αρπακτικά των τραπεζών και των distress funds, που θα αγοράσουν έναντι πινακίου φακής τα δάνεια των πολιτών.
            Τέλος ο πρόεδρος του ΕΣΛ έθιξε και το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 70% σχεδόν των ΕΒΕ, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, τονίζοντας πως η μόνη ρεαλιστική λύση είναι το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων με παράλληλη μείωση των εισφορών τουλάχιστο σε ποσοστό 30%, κάτι που ομόφωνα η διοίκηση του ΕΣΛ έχει προτείνει εδώ και δυόμισι χρόνια. Εναλλακτικά πρότεινε την καθιέρωση μιας minimum χαμηλής εισφοράς έως 200€ το μήνα, ώστε να μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και σύνταξη.
            Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Νίκος Τζίκας, τόνισε ότι θα αγωνιστούμε να καταστήσουμε το νόμο για τις Κυριακές ανενεργό. Όσον αφορά στο ασφαλιστικό πρότεινε να γίνει διαχωρισμός συνταξιοδοτικού και ιατροφαρμακευτικού κλάδου και αναφέρθηκε στα χρήματα που καταβάλουν οι εμποροβιοτέχνες για το ταμείο αλληλεγγύης και που δόθηκαν για άλλο σκοπό απ’ αυτόν που προορίζονταν και τα οποία πρότεινε να δοθούν για τους συναδέλφους που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς επίσης και να θεωρούνται τα βιβλιάρια υγείας με την πληρωμή δύο διμήνων το χρόνο. Επίσης πρόσθεσε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις-προσφορές-outlet ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τέλος τόνισε, ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση δε θα μείνουν ούτε οι μισές επιχειρήσεις και το μισό εργατικό δυναμικό της χώρας θα μείνει άνεργο και πρότεινε να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων με την παροχή κεφαλαίων κίνησης με τα οποία θα εξοφλούνται τιμολόγια προμηθευτών.
            Ο Βουλευτής κ. Λαμπρούλης Γεώργιος άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις των μελών του Συλλόγου και τόνισε σε ότι αφορά την «κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας», πως για τα προβλήματα κίνησης στην αγορά δεν φταίνε οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, η κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, η γιγάντωση της ανεργίας, η ακρίβεια και η φοροληστεία της κάθε εργατικής-λαϊκής οικογένειας.
Οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι τα πολυκαταστήματα που πατούν πάνω στην αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στη χώρα μας κατοχυρώνουν και υπερασπίζονται.
Άλλωστε οι μεγαλέμποροι είναι αυτοί που απαιτούν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Ως αποτέλεσμα έχουμε αύξηση της ανεργίας στο χώρο του εμπορίου (έμποροι, εμποροϋπάλληλοι), ενώ παράλληλα ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για την επέκταση της απελευθέρωσης του ωραρίου και σε άλλους κλάδους.
Σε ότι αφορά το πρόσφατο ψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο δήλωσε πως κλιμακώνει τη φοροληστεία σε βάρος του λαού στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής καθώς προβλέπει ακόμη και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων κινητών ή ακινήτων, χωρίς δικαστική απόφαση για οφειλές προς την εφορία.
Και μάλιστα οι «συντηρητικές» κατασχέσεις προβλέπονται για όλους τους οφειλέτες χωρίς διακρίσεις ως προς το ύψος της οφειλής ή το πώς προέκυψε η οφειλή.
Έτσι η γενικόλογη αυτή διατύπωση αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όσους σκόπιμα κλέβουν το δημόσιο για να πλουτίσουν και όσους δεν έχουν να πληρώσουν.
Ο λαός μας να μην έχει καμία αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει δικαιότερη φορολογική μεταχείριση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που βρίσκεται σε πλήρη παρακμή με όποιες μορφές διαχείρισης και αν προτείνονται.
Συνεπώς είναι ανάγκη να δυναμώνει η αλληλεγγύη των εργαζομένων για να αποτρέψουν τις κατασχέσεις, αλλά και συνολικά ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ