ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2016

Την επέκταση της, κατά τα άλλα, έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά ένα έτος, έως το 2016, προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό εκείνου του έτους…
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο:
                1. Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει το σχέδιο δράσης που θα προσδιορίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση των ποσοστών είσπραξης φόρου ακίνητης περιουσίας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο για το 2014 στο πλαίσιο που έχει συζητηθεί ήδη με τις φορολογικές αρχές. Ωστόσο, αναμένεται να γίνουν μικρές αλλαγές που θα επιτρέπουν είσπραξη του φόρου. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα πρέπει να αποδώσει το 2014 περί τα 2,7 δισ. ευρώ και θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Στην περίπτωση που αποφασισθεί η μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος θα πρέπει να αποδώσει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ.
Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο, θα διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή τόσο το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ όσο και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
2. Αντικειμενικές.Τον Ιανουάριο του 2016 θα εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Εως το τέλος του 2013 οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου πλάνου, που θα περιλαμβάνει τις δράσεις που απαιτούνται: α) τον Ιανουάριο του 2015 θα διαμορφωθούν οι τιμές ζώνης προκειμένου να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, β) τον Ιανουάριο του 2016 θα εναρμονισθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.
3. Φορολογικά κίνητρα. Έως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει καταθέσει σχέδιο νόμου στη Βουλή που θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Θα αντικατασταθεί το υφιστάμενο πλαίσιο με φορολογικές πριμοδοτήσεις για όσους επενδύουν συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις και μείωση του χρόνου των αποσβέσεων ακόμα και μέσα στο ίδιο το έτος.
4. Κώδικας Συναλλαγών. Νέο απλοποιημένο σχέδιο του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (πρώην Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων), ο οποίος πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.
5. Δημοσίευση. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να δημοσιεύει κάθε Δεκέμβριο το πρόγραμμα για το επόμενο έτος για την υποβολή και την πληρωμή όλων των φόρων και των εισφορών.
6. Παρατάσεις. Τέλος στις φορολογικές αμνηστίες και τις παρατάσεις υποβολής και πληρωμής των φόρων.
7. Εισφορά αλληλεγγύης. Επέκταση έως το 2016 (φορολογικές δηλώσεις το οικονομικό έτος 2017) της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβάλλεται με συντελεστές με 1-4%. Η σχετική νομοθετική διάταξη θα πρέπει να έχει περάσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2013.
Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ