ΠΩΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention βρήκε εκπληκτική συσχέτιση μεταξύ του ύψους και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Όσο ψηλότερη η γυναίκα, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για την ασθένεια…
Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 20.900 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 που συμμετείχαν στη μελέτη της Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Γυναικών (Women’s Health Initiative ή WHI).
Χώρισαν τις γυναίκες σε πέντε ομάδες ανάλογα με το ύψος τους, ξεκινώντας με τις κοντύτερες γυναίκες (1.55μ), το οποίο συνδύασαν με τα ποσοστά του καρκίνου.
Ανακάλυψαν ότι για κάθε 10 εκατοστά ύψους, ο κίνδυνος μιας γυναίκας να αναπτύξει μια σειρά από διαφορετικές μορφές καρκίνου αυξάνεται κατά 13%. Όταν εξέτασαν όλους τους καρκίνους μαζί, διαπίστωσαν ότι οι ψηλότερες γυναίκες είχαν 13% έως 17% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα, καρκίνο του μαστού, καρκίνο των ωοθηκών, καρκίνο του ενδομητρίου και καρκίνο του παχέος εντέρου. Είχαν επίσης 23% έως 29% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των νεφρών, του ορθού, του θυρεοειδούς και του αίματος. Όλοι οι καρκίνοι παρουσίασαν θετική συσχέτιση με το ύψος. Καμία από τις ψηλότερες γυναίκες δεν έδειξε μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με τις κοντύτερες ομολόγους τους.
Αν και ο συσχετισμός αυτός μοιάζει περίεργος, προηγούμενες μελέτες είχαν τα ίδια αποτελέσματα. Είναι πιθανό ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κυττάρων και των ιστών, τόσο να αυξάνονται οι πιθανότητες ορισμένα από αυτά τα κύτταρα να αναπτύσσονται ασυνήθιστα και να γίνονται κακοήθη. Ή θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ίδιες διεργασίες που τροφοδοτούν την ανάπτυξη και συμβάλλουν στο ύψος, μπορεί επίσης να τροφοδοτούν τους όγκους.
“Σε τελική ανάλυση, ο καρκίνος είναι αποτέλεσμα των διεργασιών που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, και επομένως είναι λογικό ότι οι ορμόνες ή άλλοι αυξητικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος, να επηρεάζουν και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, δήλωσε ο Geoffrey Kabat, επιδημιολόγος στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο Albert Einstein College of Medicine του Πανεπιστημίου Yeshiva.
Πηγή:time.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ