ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ

σαλαμιΣτο πλαίσιο του διαγωνισμού Ecotrophelia 2013 που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) στις 29/7/2013, και ο οποίος αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Eco-Innovation/EcoTroFood, για ανάπτυξη νέων, καινοτόμων και οικολογικών τροφίμων, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων (www.fabe.gr) του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων κατέλαβε στην τελική φάση του διαγωνισμού την 3η θέση με αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο, για  το προϊόν που ανέπτυξε με την επωνυμία «δια ελιάς και αέρος».
σαλαμι1Πρόκειται για ένα οικολογικό σαλάμι αέρος καθαρής ετικέτας που αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία, το οποίο παράχθηκε για πρώτη φορά χωρίς κανένα χημικό συντηρητικό ή άλλο χημικό πρόσθετο, και εμπλουτίστηκε με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, βιοδραστικές πολυφαινόλες ελιάς, απομονωμένες από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου, οι οποίες βελτιώνουν τη ποιότητα, τη συντηρησιμότητα και τη θρεπτική αξία του προϊόντος και παράλληλα λειτουργούν ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.
Η ομάδα των φοιτητών που ανέπτυξε το καινοτόμο προϊόν αποτελούνταν από τους Μάριο Κανδυλάκη,  Ευθύμιο Τσιμτσιράκη και Σέργιο Τουχικιάν, με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρ. Ιωάννη  Γιαβάση,  Μικροβιολόγο-Βιοτεχνολόγο ειδικό στις Βιομηχανικές ζυμώσεις και τα ζυμούμενα προϊόντα. Το προϊόν αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Δρ. Κωνσταντίνο Πετρωτό και την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων η οποία έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία παραγωγής πολυφαινολών από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου.
Η αρμονική συνεργασία των δύο ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ Λάρισας καθώς και δύο πρωτοπόρων τοπικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα της εταιρίας ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΪΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΤΣΙΑΝΑΒΑΣ Α.Β.Ε.Ε., που εδρεύει στην Καρδίτσα (www.tsianavas.com.gr) και της εταιρείας παραγωγής πολυφαινολών POLYHEALTH A.E.  ( www.polyhealth.gr ),  που εδρεύει στην Λάρισα και αποτελεί την μοναδική εταιρεία παραγωγής πολυφαινολών στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στον κόσμο, οδήγησε σε μία καινοτομία με διεθνή εμβέλεια που σύντομα θα αποδώσει προστιθέμενη αξία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στην τοπική κοινωνία. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του Λαρισαίου γραφίστα Σωτηρίου Γεροκώστα της εταιρείας SALVADOR στην καλλιτεχνική διαμόρφωση της μακέτας του προϊόντος που απέσπασε εξαιρετικά σχόλια για την πρωτοτυπία και το μήνυμά της που αντικατοπτρίζει την Ελλάδα και τις Μεσογειακές αξίες.
Το προϊόν αποτελεί ταυτόχρονα μία οικολογική καινοτομία αφού συμβάλει στην αξιοποίηση των φυτικών νερών του ελαιοτριβείου και στην αποφυγή μετατροπής τους σε ένα ρυπογόνο απόβλητο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας ήταν το μοναδικό ΤΕΙ της χώρας που είχε συμμετοχές στην τελική φάση του διαγωνισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ