Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΥΣ

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει, το ίδιο και η ανθρώπινη βία, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δίνει άλλο νόημα στη φράση «επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος»…
Πράγματι, αν οι κοινωνίες ανταποκριθούν στη μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με τον ίδιο τρόπο που είχαν ανταποκριθεί και στο παρελθόν, η συχνότητα των εμφυλίων πολέμων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% ως τα μέσα του αιώνα.
Η νέα μελέτη έγινε από οικονομολόγους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Berkeley, οι οποίοι προσπάθησαν να βγάλουν νόημα ερευνώντας τη σχέση μεταξύ του κλίματος και των συγκρούσεων (θέμα που αγαπούν ιδιαιτέρως οι ερευνητές τελευταία).  Ο Marshall Burke και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν μια μετα-ανάλυση πολλών μελετών, συνδύασαν τα διαφορετικά ευρήματα ώστε να βγάλουν συμπεράσματα.
Αλλά αυτή η προσπάθεια να ποσοτικοποιηθεί η επίδραση του κλίματος στις ανθρώπινες συγκρούσεις έχει η ίδια πυροδοτήσει συγκρούσεις μεταξύ των ερευνητών που μελετούν το θέμα.
Τα συμπεράσματα αμφισβητούνται
Τα συμπεράσματα της μελέτης είναι αμφιλεγόμενα. Σε αντίθεση με την ιατρική, όπου οι μετα-αναλύσεις συνδυάζουν καλά ελεγχόμενα πειράματα που διεξάγονται χρησιμοποιώντας κοινές μεθόδους, η ομάδα του Berkeley πήρε αριθμούς από μια ευρεία ποικιλία μελετών που βασίζονται σε παρατηρήσεις για το πώς τα μοτίβα της βίας μετατοπίζονται με την αλλαγή της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων.
Η σύγκρουση σε παρακμή
Αντίθετα, οι τάσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ενισχύουν το ενθαρρυντικό μήνυμα, λέει ο Idean Salehyan του τμήματος πολιτικών επιστημών στο University of North Texas, Denton. “Έχουμε δει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μείωση στις ένοπλες συγκρούσεις. Αυτό είναι πιθανόν να οφείλεται σε παράγοντες όπως η οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες και η εξάπλωση της δημοκρατίας.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ