Θ. ΨΥΡΡΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ψυρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση  προς τους υπουργούς Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την «Έλλειψη υποδομών για την ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού». Ειδικότερα στην ερώτησή του αναφέρει τα εξής:
«Η προσπάθεια που κάνει η χώρα για ανάπτυξη του τουρισμού υστερεί φανερά στο σκέλος εκείνο που αναφέρεται στα άτομα με κινητικά προβλήματα και άλλες αναπηρίες, όπως κώφωση ή τύφλωση. Πολλά από τα αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων και οι αρχαιολογικοί χώροι, δεν είναι προσβάσιμα σε συνανθρώπους μας με προβλήματα. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τις περισσότερες παραλίες. Η προσβασιμότητα δεν περιορίζεται στο χώρο καθ’ εαυτόν, αλλά επεκτείνεται και στις παρεχόμενες υπηρεσίες ή αγαθά. Το να μπορεί κάποιος να φτάσει σε μια παραλία δεν είναι αρκετό, πρέπει να έχει την δυνατότητα να κολυμπήσει. Επίσης, το να μπορεί να ενοικιάσει ένα αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του δεν είναι πάντα αυτονόητο.
Το ζήτημα της προσβασιμότητας είναι πρώτιστα κοινωνικό. Δεν μπορούμε, όμως, να αγνοούμε και την οικονομική του διάσταση. Σύμφωνα με την Eurostat, ο συνολικός αριθμός των Ευρωπαίων ηλικίας 16-64 ετών με αναπηρίες ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυξάνεται κατά πολύ, εάν συνυπολογίσουμε και τις μη Ευρωπαϊκές χώρες που συνεισφέρουν στην τουριστική μας επέκταση. Εάν, επίσης, λάβουμε υπόψη ότι οι άνθρωποι αυτοί συνοδεύονται στις μετακινήσεις τους από τουλάχιστον ένα ή δύο άτομα, τότε το παραπάνω νούμερο πολλαπλασιάζεται.
Επειδή, τα άτομα με αναπηρία αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αγορά για τον τουρισμό, η χώρα έχει υποχρέωση να αναπτύξει μηχανισμούς πιστοποίησης της προσβασιμότητας των τουριστικών υποδομών, αλλά και να ελέγχει με συστηματικό τρόπο τις σχετικές προδιαγραφές.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
1. Πόσοι και ποιοι από τους αρχαιολογικούς χώρους, πόσες και ποιες από τις γνωστές παραλίες έχουν τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρίες;
2. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβετε για την προσέλκυση τουριστών με προβλήματα αναπηρίας;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ