ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΉΛΙΟΥ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΑΦΕΙ

Κάτι μεγάλο πρόκειται να συμβεί στον ήλιο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA το τεράστιο μαγνητικό πεδίο του ήλιου είναι έτοιμο να αναστραφεί…
“Φαίνεται οτι είμαστε όχι περισσότερο από 3 έως 4 μήνες μακριά από μια πλήρη αναστροφή του πεδίου», λέει ο ηλιακός φυσικός Todd Hoeksema του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. “Αυτή η αλλαγή θα έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις σε όλο το ηλιακό σύστημα.”
Το μαγνητικό πεδίο του ήλιου αλλάζει πολικότητα περίπου κάθε 11 χρόνια. Συμβαίνει στην αποκορύφωση του κάθε ηλιακού κύκλου, καθώς το εσωτερικό μαγνητικό δυναμό του ήλιου αυτό- αναδιοργανώνεται.
Ο Hoeksema είναι ο διευθυντής του Wilcox Solar Stanford Observatory, ένα από τα λίγα παρατηρητήρια στον κόσμο που παρακολουθεί τα πολικά μαγνητικά πεδία του ήλιου. Οι πόλοι είναι ένας προάγγελος της αλλαγής. Ακριβώς όπως οι επιστήμονες της Γης παρακολουθούν τις πολικές περιοχές του πλανήτη μας για τα σημάδια αλλαγής του κλίματος, οι ηλιακοί φυσικοί κάνουν το ίδιο πράγμα για τον ήλιο. Τα μαγνητογραφήματα (magnetograms) του Wilcox παρατηρούν τους μαγνητικούς πόλους του ήλιου από το 1976, και έχουν γράψει τρεις μεγάλες αναστροφές – με την τέταρτη προ των πυλών.
Ο Ηλιακός φυσικός Phil Scherrer, επίσης, στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, περιγράφει τι συμβαίνει: «Τα μαγνητικά πεδία του ήλιου στους πόλους εξασθενούν, ώσπου να μηδενιστούν, και στη συνέχεια αναδύονται και πάλι με την αντίθετη πολικότητα. Αυτό είναι ένα μέρος του ηλιακού κύκλου. “
Η αναστροφή του μαγνητικού πεδίου του ήλιου είναι, κυριολεκτικά, ένα μεγάλο γεγονός. Η μαγνητική επιρροή του ήλιου (επίσης γνωστή ως “ηλιόσφαιρα”) εκτείνεται δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα από τον Πλούτωνα. Οι αλλαγές στην πολικότητα του πεδίου φτάνουν μέχρι  το κατώφλι του διαστρικού διαστήματος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ποσό της κοσμικής και υπεριώδους ακτινοβολίας που θα έρθει  προς τη γη θα αυξηθεί. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία του πλανήτη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ