ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ

giatrΕπιστολή στον υπουργό Υγείας απέστειλαν εκπρόσωποι φορέων του ιατρικού κόσμου, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης ανέστειλε προσωρινά τις αργίες
Ευρεία σύσκεψη των Ιατρικών  Συνδικαλιστικών Φορέων της Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα μετά από την ανακοίνωση των «αυτοδίκαιων αργιών» γιατρών του ΠΓΝΛ και τις τραγικές συνέπειες που θα έχουν στη λειτουργία κλινικών «πρώτης γραμμής» (Νευροχειρουργική, Χειρουργική).
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, ο Αντιπρύτανης του Παν/μίου Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας, ο εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ  κ. Α.Παπαδόπουλος, οι Ενώσεις Γιατρών των Νοσοκομείων Θεσσαλίας, καθώς και το Δ.Σ. μελών ΔΕΠ του ΠΓΝΛ.
Οι συγκεντρωθέντες κατέληξαν στη σύνταξη επιστολής προς τον υπουργό Υγείας στην οποία αναφέρουν ότι στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι:
1. Απειλείται άμεσα η δημόσια υγεία της Θεσσαλίας και όχι μόνον, καθόσον ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μένει ακάλυπτο και απροστάτευτο, κατά την αναζήτηση  ιδιαίτερα επειγόντων νευροχειρουργικών, αλλά και χειρουργικών υπηρεσιών.
2. Οι παλινωδίες του υπουργείου Υγείας προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στους πολίτες, καθόσον εκτέθηκε το σύστημα, γεγονός που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την έγκαιρη ενημέρωση των συλλογικών οργάνων του ιατρικού κόσμου (ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ, τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι) πριν από την υπογραφή των συγκεκριμένων διαπιστωτικών πράξεων, ώστε να αποφεύγονταν αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα που, αφ΄ ενός μεν αμαυρώνουν την εικόνα του υπουργείου, αφ΄ ετέρου  απαξιώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας και τους λειτουργούς του.
3. Ο Ν. 4093/12 στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα άρθρα για τις «αυτοδίκαιες αργίες» ουσιαστικά καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και εισάγει το τεκμήριο της ενοχής, γυρίζοντας πίσω χιλιετίες τον νομικό μας πολιτισμό.
4. Οι «αυτοδίκαιες αργίες» είναι ένα προσχηματικό νομικό κατασκεύασμα που σε συνδυασμό με την απαράδεκτη καθυστέρηση λειτουργίας ή την σκόπιμη μη λειτουργία των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών οργάνων, οδηγούν σε «πειθαρχική ομηρία» δεκάδες συναδέλφους μας, που βλέπουν ορθάνοιχτη πλέον την πόρτα της απόλυσης, συμπληρώνοντας έτσι τον αριθμό που έβαλε ως προαπαιτούμενο η τρόικα στον τομέα της Υγείας.
5. Αποδομούνται η μία μετά την άλλη κλινικές «πρώτης γραμμής»  (π.χ. Νευροχειρουργική, Χειρουργική κ.λπ.) και αποψιλώνονται οι δημόσιες δομές υγείας γενικότερα. Οι συνέπειες για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής μας θα είναι τραγικές. Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από κάθε είδους ατυχήματα ή επείγοντα νευροχειρουργικά περιστατικά από παθολογικά αίτια, δεν θα μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν στο ΠΓΝΛ. Στο ίδιο καθεστώς «πειθαρχικής ομηρίας» βρίσκονται κι άλλοι γιατροί του ΠΓΝΛ που εργάζονται σε άλλες κλινικές, μερικές των οποίων είναι μοναδικές, με αποτέλεσμα το εφημεριακό καθεστώς του ΠΓΝΛ αλλά και η γενικότερη λειτουργία του κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Διοίκησής του.  
6. Ο ιατρικός κόσμος δεν αρνείται  το «πάρτι» που έγινε στην Υγεία, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, ούτε τα συνδικαλιστικά όργανα εκπροσωπούν αποδεδειγμένα επίορκους συναδέλφους, αλλά ούτε και τους στηρίζει. Απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, μέσα όμως από διαφανείς διαδικασίες, οι κεντρικές ευθύνες της διασφάλισης των οποίων βρίσκονται στο υπουργείο σας, αλλά και στον διοικητικό μηχανισμό.
7. Οι συγκεντρωθέντες στη Λάρισα εκπρόσωποι των ιατρών εκτιμούν πως οι συγκεκριμένοι γιατροί του ΠΓΝΛ, δεν αποδεικνύεται από την μέχρι τώρα διαδικασία και στο βαθμό που είναι αυτή σε γνώση τους, ότι εμπίπτουν στο καθεστώς της «αυτοδίκαιης αργίας». Αντίστοιχοι γιατροί του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που κατηγορούνταν για τα ίδια αδικήματα, αθωώθηκαν ομόφωνα πρόσφατα, από συμβούλια μάλιστα όπου προεδρεύουν ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί.
8. Το σύστημα της διαφάνειας των προμηθειών των υλικών στον δημόσιο τομέα αποτελεί ακόμα και σήμερα ζητούμενο. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να λειτουργήσει επιτέλους τους κανόνες εκείνους που, αφενός μεν θα τις εξορθολογήσει, αφετέρου δε, με την θέσπιση  ασφαλιστικών δικλείδων, θα αποθαρρύνει αυτούς που επιβουλεύονται τέτοιες καταστάσεις.  
9. Εκτιμούν τέλος πως ο τομέας της υγείας χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση και μια διαρκή προσπάθεια συμβολής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε μια μεταρρυθμιστική πορεία του ΕΣΥ, σύμφωνα πάντοτε με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Οι σπασμωδικές κινήσεις και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί αδυνατίζουν αντί να ενδυναμώνουν την παροχή σωστής και ολοκληρωμένης περίθαλψης στους πολίτες.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη της Λάρισας επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος και ιδιαίτερα σοβαρούς και ισχυρούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και περιφρούρησης της αξιοπρέπειας και του κύρους των λειτουργών των δημόσιων δομών υγείας, ζητούν :
1. Την έγγραφη απόσυρση των «αυτοδίκαιων αργιών» των γιατρών του ΠΓΝΛ από μέρους σας, καθώς και την ηθική αποκατάστασή τους, καθόσον εκτέθηκαν στην τοπική κοινωνία ως «επίορκοι».
2. Την άμεση εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης το συντομότερο δυνατόν (μέσα στον Αύγουστο) και κατά προτεραιότητα από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ.
Αναστολή
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθερία” ο υπουργός Υγείας Αδ. γεωργιάδης με απόφασή του ανέστειλε προσωρινά τις αυτοδίκαιες αργίες των γιατρών του Πανεπιστημιακού μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com