ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ

Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων αυξάνει το προσδόκιμο ζωής σε πολλά είδη. Αλλά πώς η διατροφή παρατείνει τη ζωή  διάφορων οργανισμών (πχ μύγες των φρούτων, ασκαρίδες) παρέμενε ένα μυστήριο μέχρι πρόσφατα…
Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Max Planck, στο τμήμα Βιολογία Τρίτης Ηλικίας στην Κολωνία, ανακάλυψαν ότι ένας υποδοχέας ορμονών είναι αυτό που συνδέει τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και το προσδόκιμο ζωής στις ασκαρίδες.
Ο υποδοχέας ΝΗΚ-62, λοιπόν, αυξάνει τη διάρκεια ζωής των ζώων κατά 20% εάν η πρόσληψη των θερμίδων τους είναι μειωμένη. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν υποδοχείς παρόμοιους με τον ΝΗΚ-62, τους λεγόμενους HNF-4α, οι επιστήμονες στο Max Planck υποψιάζονται ότι οι υποδοχείς ορμονών είναι αυτοί που ελέγχουν τη μέγιστη διάρκεια ζωής όχι μόνο στις ασκαρίδες, αλλά και στον άνθρωπο.
Επιπλέον, άλλη μελέτη έδειξε ότι ο υποδοχέας ορμόνης NHR-8 επηρεάζει το πέρασμα στην ενηλικίωση, καθώς και τη μέγιστη διάρκεια ζωής των σκουληκιών, ενώ επίσης οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα σκουλήκια που δεν έχουν τον υποδοχέα ορμόνης ΝΗΚ-8 παραμένουν περισσότερο στο προ-εφηβικό στάδιο, πριν φτάσουν στην ενηλικίωση. Μπορούν επίσης να πεθάνουν νωρίτερα από ό,τι τα ζώα με αυτόν τον υποδοχέα.
Ο NHR-8 είναι πυρηνικός υποδοχέας, υπεύθυνος για την ισορροπία της χοληστερόλης του ζώου. «Χωρίς αυτό, το σκουλήκι δεν μπορεί να παράγει αρκετές στεροειδείς ορμόνες από την χοληστερόλη και, επομένως, η σεξουαλική ωριμότητα έρχεται αργότερα. Επιπλέον, ο μεταβολισμός των λιπαρών οξέων αλλάζει και το προσδόκιμο ζωής του μειώνεται.»
Υποδοχείς παρόμοιοι με τον NHR-8 μπορούν να βρεθούν και στον άνθρωπο. Πιθανώς ο μεταβολισμός της χοληστερόλης είναι αυτός που ρυθμίζει τη σωματική ανάπτυξη και επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής και στον άνθρωπο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ