ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ

johnΠαράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες στα γραφεία του ΟΑΕΕ, με αφορμή τα  ειδοποιητήρια που στέλνει ο οργανισμός στους ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Οι εκπρόσωποι των φορέων καταδίκασαν την απαράδεκτη, όπως τόνισαν, μεθόδευση της αποστολής εκβιαστικών ειδοποιητηρίων και ζήτησαν να σταματήσει άμεσα. . Επίσης ζήτησαν την παύση των ποινικών διώξεων για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως σε περίπτωση που υπάρξει έκδοση έστω και μιας διαταγής για αναγκαστική είσπραξη θα αντιδράσουν μαζικά.
Για μια ακόμα φορά υποστήριξαν πως η μοναδική ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα είναι το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ κατέθεσαν και κοινό υπόμνημα  με τις προτάσεις των φορέων, το οποίο συνυπογράφουν οι Πρόεδροι: του Επιμελητηρίου, Σωτήρης Γιαννακόπουλος, της ΟΕΣΘ, Νίκος Τζίκας, της ΟΕΒΕ, Φαίδων Ζαμπούρας, του Ε.Σ. Λάρισας, Γιώργος Τσιαπλές, του Ε.Σ. Φαρσάλων, Δημήτρης Γακόπουλος και του Ε.Σ. Τυρνάβου, Τάσος Ψύρρας.
Το υπόμνημα έχει ως εξής:
«Η αποστολή εκ μέρους της διοίκησης του ΟΑΕΕ  ειδοποιητηρίων προς τους ασφαλισμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές δημιούργησε έντονο προβληματισμό και ανησυχία και σε πολλές περιπτώσεις απόγνωση στους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Επί πλέον,  με εγκύκλιο που   απέστειλε προς τα ασφαλιστικά ταμεία ο αρμόδιος υπουργός προωθείται η άμεση μεταβίβαση των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 5000€ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, με αποτέλεσμα να έρχονται ολοένα και πιο κοντά οι διαδικασίες κατάσχεσης, σε περίπτωση μη ένταξης στη ρύθμιση.
Την ώρα που οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις βιώνουν την απόλυτη πτώση του τζίρου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, την ώρα που σχεδόν 400.000 συνάδελφοι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και κατά συνέπεια στερούνται αυτοί και οι οικογένειές τους της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, την ώρα που τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο και η αγορά περνά στα χέρια των πολυεθνικών, η διοίκηση του ΟΑΕΕ και το αρμόδιο υπουργείο  επιλέγουν αφενός την αποστολή εκβιαστικών ειδοποιητηρίων, προκειμένου  οι οφειλέτες είτε να αποπληρώσουν τις οφειλές τους είτε να ενταχθούν στην αδιέξοδη και εκτός πραγματικότητας ρύθμιση και αφετέρου επιταχύνουν τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.
Ως εμπορικός κόσμος θεωρούμε τη συγκεκριμένη επιλογή απαράδεκτη και την καταγγέλλουμε απερίφραστα. Γιατί κατ’ αρχήν η διοίκηση του ΟΑΕΕ και φυσικά το αρμόδιο υπουργείο θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τόσο τις αιτίες του προβλήματος, όσο και τις παρούσες δυνατότητες επίλυσής του. Και αυτές είναι οι εξής: 
1. Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών είναι απόρροια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και η αδυναμία εξόφλησής τους είναι πέρα για πέρα πραγματική. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι νόημα έχουν τα ειδοποιητήρια και οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Εκτός και αν οι κατασχέσεις και οι ποινικές διώξεις αποτελούν  τη «λύση» του προβλήματος, κάτι που σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να πιστεύουμε.
2. Η πρόσφατη ρύθμιση «ΝΕΑ ΑΡΧΗ», καθώς και η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν (ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας, μη οφειλή για το 2013)   δε δίνουν καμία απολύτως διέξοδο κι αυτό αποδεικνύεται κι από τη σχεδόν μηδενική έως σήμερα ανταπόκριση εκ μέρους των ασφαλισμένων. Συνεπώς, η όποια προσδοκία για ένταξη στην όποια ατέρμονη ρύθμιση υπό την απειλή κατασχέσεων και διώξεων αποτελεί ουτοπία, καθώς εκείνος που αδυνατεί να αποπληρώσει την εισφορά του είναι αδύνατο να αποπληρώσει και τις δόσεις της ρύθμισης.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι μεγάλο και η άμεση επίλυσή του αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Όμως, η λύση αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες της οικονομικής συγκυρίας και να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των ασφαλισμένων.
Ο εμπορικός κόσμος της χώρας έχει προτείνει εδώ και καιρό ένα σχέδιο ρύθμισης που θα αποτελεί πραγματική λύση στο πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Με το παρόν υπόμνημα επανερχόμαστε και επαναφέρουμε τις προτάσεις μας:
1. «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ταυτόχρονη παύση ανατοκισμού. Οι οφειλές αυτές θα αποπληρωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και σε πολλές δόσεις ή θα αφαιρεθούν τμηματικά από τη σύνταξη, εφόσον αφορούν σε ασφαλισμένους που βρίσκονται πλησίον αυτής.
2. προκειμένου να έχει κάποιος οφειλέτης τη δυνατότητα για «πάγωμα» της οφειλής του, θα υποχρεούται να καταβάλλει εφεξής τις τρέχουσες εισφορές του.
3. να παρέχεται η δυνατότητα προαιρετικής ένταξης του ασφαλισμένου, που εντάσσεται στη ρύθμιση, στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, ώστε να μειωθεί το ποσό που καταβάλλει ανά δίμηνο.
4. Μείωση εισφορών κατά 30%.
5. αύξηση του ποσού οφειλής κάτω από το οποίο παρέχεται σύνταξη (με την τμηματική παρακράτησή του από αυτή) στις 30.000€ . παύση κάθε ποινικής δίωξης για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Η ασφαλιστική εισφορά προς τον ΟΑΕΕ, αφορά σε ίδιες εισφορές και όχι σε παρακρατούμενες, όπως συμβαίνει με το ΙΚΑ. Η ποινική δίωξη για μη καταβολή ίδιας εισφοράς αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία και πρέπει δια νόμου να διορθωθεί.
6. παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις εισφορές τους. Είναι, αν μη τι άλλο, άδικο κάποιος που επί χρόνια ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, να στερείται της αναγκαίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης επειδή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αδυνατεί αντικειμενικά να καταβάλλει τις εισφορές του. Εξάλλου υπάρχει και η εισφορά των 30€, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό, καθώς τα χρήματα των ασφαλισμένων που προέρχονται απ’ αυτή κατευθύνθηκαν σε άλλους σκοπούς.
7. κατάργηση της φορολογικής ενημερότητας, ως προϋπόθεσης για ένταξη σε ρύθμιση
Θεωρώντας, ότι οι παραπάνω προτάσεις κινούνται στην κατεύθυνση μιας λύσης που και θα ανακουφίσει τους οφειλέτες και θα αποφέρει έσοδα στον οργανισμό, αναμένουμε την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου του υπουργείου με τους συνδικαλιστικούς φορείς εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Σε κάθε περίπτωση καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την αποστολή εκβιαστικών ειδοποιητηρίων,  απαιτούμε την άμεση παύση της , την αναστολή των ήδη απεσταλμένων και το σταμάτημα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης, προτού εξευρεθεί μία κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα, ότι δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε εκβιαστικές και αδιέξοδες πρακτικές και λογικές. Όλοι μαζί, ενωμένοι. Γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά δε δεχόμαστε απειλές και εκβιασμούς. Απαιτούμε ρεαλιστική και βιώσιμη λύση άμεσα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ