ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ ΜΕ ΤΟ “ΛΟΥΚΕΤΟ” 4 ΣΤΙΣ 10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

αγοραΤέσσερις στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις (42%) είναι «πολύ ή αρκετά πιθανό» να κλείσουν στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου σε δείγμα 2.375 εμπόρων σε όλη τη χώρα.
Αντίθετα, το 58% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι το «λουκέτο» είναι «καθόλου» ή «όχι και τόσο» πιθανό.
Σύμφωνα με την έρευνα, στη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή στο διάστημα 2009 – 2013, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου τον μισό τους τζίρο.
Συγκεκριμένα, ο μέσος κύκλος εργασιών, από 425.000 ευρώ το 2009, προβλέπεται να πέσει στις 232.000 ευρώ στο τέλος του έτους (-45,2%) ενώ στη διετία 2012 – 2013 η μείωση του τζίρου είναι 27%.
Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στα καθαρά κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων, τα οποία, από 49.000 ευρώ το 2009, προβλέπεται να περιοριστούν σε 7.000 ευρώ εφέτος (-86%, με τις απώλειες της τελευταίας διετίας να εκτιμώνται σε 45%).
Στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται ότι το 22% των επιχειρήσεων δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, στο 81% δεν γίνονται υπερωρίες, ενώ το 74% προβλέπει ότι ο αριθμός των απασχολουμένων θα μείνει σταθερός, το 15% ότι θα μειωθεί και το 19% σκοπεύει να τους αυξήσει.
Τέσσερις στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η ύφεση στην αγορά θα βαθύνει, αντίθετα, το 27% θεωρεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και το 29% ότι θα μείνει στάσιμη.
Με αφορμή την έρευνα, η ΕΣΕΕ επαναφέρει τις προτάσεις της για στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων, που περιλαμβάνουν:
– Ορισμό και νομοθετική στήριξη της «εντός κρίσης» μικρομεσαίας επιχείρησης, στην οποία να υπάγονται οι επιχειρήσεις που δεν είχαν οφειλές πριν το 2010 και όλες οι υποχρεώσεις τους δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από το 40% του τζίρου τους. Οι επιχειρήσεις αυτές, σύμφωνα με την πρόταση, θα μπορούν να εντάσσονται αυτόματα σε όλες τις υφιστάμενες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, ενώ με την ένταξή τους στις ρυθμίσεις να αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις, η καταγγελία δανειακών συμβάσεων και τα αστικά μέτρα εναντίον τους.
– Ρυθμίσεις για τους χιλιάδες κατ’ ανάγκη οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Αποποινικοποίηση, αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας, ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας πέραν του επιδόματος και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών, με ελεύθερη επιλογή κλάσης από τους «ανενεργούς».
– Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– Αλλαγές στον Τειρεσία, με δημιουργία συστήματος δύο ταχυτήτων, με διαφορετική βαρύτητα για την κατηγορία των επιχειρήσεων που ενεγράφησαν εντός της περιόδου της κρίσης.
– Αντιμετώπιση του παρεμπορίου και των διασυνοριακών μετακινήσεων, για την αναζήτηση χαμηλότερων τιμών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ