ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

syrizaΝα μην υιοθετήσει η κυβέρνηση τις απαράδεκτες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος στις χαμηλές καταναλώσεις και στην αγροτική παραγωγή, ζήτησαν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μεταξύ αυτών και οι Λαρισαίοι Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής.

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως «στην αξιολόγηση του Ιουλίου για το Ελληνικό Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, η Κομισιόν προτείνει μια σειρά από απαράδεκτες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική για την ενέργεια στην χώρα. Μεταξύ άλλων, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να εξαλείψει τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για αγρότες και οικιακούς πελάτες με χαμηλή κατανάλωση. Άλλωστε, αυτό οριζόταν ήδη από το Ν. 4046/2012, όπου κατά το 2ο τρίμηνο του 2013 προβλέπεται η κατάργηση, εκ μέρους της κυβέρνησης, όλων των νομίμων τιμολογίων, πλην των ευπαθών καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν συστήνει αυξήσεις στις κατηγορίες αυτές ώστε “να γίνει η αγορά ενέργειας πιο θελκτική και να ενθαρρυνθεί η είσοδος νέων οικονομικών παικτών σε αυτή”».

Ζητώντας από τους υπουργούς να δεσμευτούν «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για αγρότες και οικιακούς πελάτες με χαμηλή κατανάλωση», τόνισαν ότι «το απαράδεκτο αυτό σκεπτικό της έκθεσης σαφώς και φωτογραφίζει τις προτεραιότητες της μνημονιακής κυβέρνησης για διάλυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας και παράδοση της αγροτικής γης στις μεγάλες πολυεθνικές αγροβιομηχανίες, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζεται και το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των φυσικών πόρων της χώρας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενέργεια είναι βασικό δημόσιο αγαθό και συνιστά καθοριστικό παράγοντα του βιοτικού επιπέδου. Είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση της τιμής του ρεύματος στις μικρές οικιακές καταναλώσεις και στην αγροτική παραγωγή. Μοιραία, ενδεχόμενες αυξήσεις θα καταστήσουν την αγροτική δραστηριότητα στην χώρα πρακτικά αδύνατη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ