ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

παλιγιανΓράφει ο Βασίλης Παληγιάννης

Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση συνεδριάζει αύριο, Παρασκευή 06/09/2013, το ΚΥΣΠΕ για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Δυστυχώς δεν έχει προηγούμενο η έλλειψη ουσιαστικού προγραμματισμού σ’ ότι αφορά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί  βρίσκονται με μια βαλίτσα στο χέρι πέντε (5) ημέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με την αγωνία της ικανοποίησης ή μη της απόσπασής τους.

Οι αποσπάσεις θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, κατανόηση και ανθρωπιά, ιδιαίτερα σήμερα που χιλιάδες συνάδελφοί μας βιώνουν εξαιρετικά προβλήματα εξ’ αιτίας της οικονομικής εξαθλίωσης.

Ταυτόχρονα όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών δεν εξυπηρετούν μόνο τους ίδιους αλλά την απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, πως χιλιάδες εκπαιδευτικοί λίγο πριν την έναρξη του νέου διδακτικού έτους δεν γνωρίζουν όχι μόνο το σχολείο αλλά ούτε καν την περιοχή που θα υπηρετήσουν;

Η δικαιολογία ότι η υπηρεσία δε διέθετε τα κενά για να προχωρήσει η διαδικασία των αποσπάσεων την Τρίτη (3-9-2013) είναι «αστεία».

Γνώριζε και γνωρίζει η πολιτική ηγεσία πως κενά υπάρχουν και υπάρχουν πολλά. Σαφώς πάνω από 3.000 κενά σ’ όλη την Ελλάδα.

Πιστεύω πως στην αυριανή συνεδρίαση το ΚΥΣΠΕ, σε συνεργασία με τη διοίκηση θα προχωρήσουν στην ικανοποίηση των αποσπάσεων με βάση όλα τα λειτουργικά κενά για να μη ζήσουμε και φέτος τις τραγελαφικές καταστάσεις προηγούμενων ετών όπου προσλαμβάνονταν αναπληρωτές σε περιοχές που δεν είχαν ικανοποιηθεί αιτήσεις απόσπασης συναδέλφων με πολλά χρόνια υπηρεσίας, με παιδιά, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Να μη ζήσουμε τη διάλυση οικογενειών και τη μη παροχή της δυνατότητας αντιμετώπισης σοβαρών ασθενειών.

Η οργή, η αγανάκτηση και οι διαμαρτυρίες των συναδέλφων για την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση των αποσπάσεων είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

Η υπομονή τους εξαντλήθηκε.

Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι άνθρωποι με οικογένειες και υποχρεώσεις.

Γι’ αυτό η εξάντληση κάθε δυνατότητας ικανοποίησης απόσπασης στην αυριανή συνεδρίαση είναι επιβεβλημένη.

Περίπτωση και νέας αναβολής της συνεδρίασης του ΚΥΣΠΕ για τις αποσπάσεις δεν συζητείται.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ