Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΦΕΤΑ ΑΠΟ ΓΑΛΑ ΑΓΕΛΑΔΟΣ

fetaΘυελλώδης ήταν η συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (4/9/2013), στις Βρυξέλλες, με θέμα την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά, που έφερε προς συζήτηση ο Βέλγος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εμπορίου κ. Κάρελ Ντε Χυχτ. Τελικά αποφασίστηκε ότι στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου η Κομισιόν δεν θα επιμείνει στην απαίτηση να μην επιτρέπεται η παραγωγή προϊόντων με ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.), όπως η ελληνική φέτα ή η ιταλική γκοργκοντζόλα από Καναδούς παραγωγούς.

Έτσι οι Καναδοί κτηνοτρόφοι θα μπορούν να παράγουν τυρί από αγελαδινό γάλα με την ονομασία «φέτα», όπως γίνεται μέχρι σήμερα, το οποίο, μετά την επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Κατά τη συνεδρίαση, η συμμαχία που δημιουργήθηκε από τους Επιτρόπους της Ελλάδας κ. Μαρία Δαμανάκη, της Ιταλίας κ. Αντόνιου Ταγιάνι, της Γαλλίας κ. Μισέλ Μπαρνιέ αλλά και της Ρουμανίας κ. Ντάσιαν Τσιόλου, δεν κατάφερε να περάσεις τις απόψεις της απέναντι στην πλειονότητα των επιτρόπων, που υπογράμμισαν ότι τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ διασφαλίζονται με τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Η μόνη υποχώρηση που έγινε από τον Επίτροπο Εμπορίου ήταν ότι δεν θα μπορεί στον Καναδά να παράγεται τυρί «φέτα» σε άλλες γαλακτοβιομηχανίες πέραν των δύο που ήδη υπάρχουν. Ακόμη μετά από πολλές πιέσεις δέχτηκε ότι το προϊόν δεν θα ονομάζεται «ελληνική φέτα» αλλά μόνο «φέτα».

Η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στο τέλος Σεπτεμβρίου. Εκεί αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη από τους Ευρωβουλευτές ώστε να «μπλοκαριστεί» αυτή η συμφωνία. Σε περίπτωση που η εμπορική συμφωνία περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο, η τελική έγκριση θα δοθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο του 2013.

agrotypos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ