ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ο Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

john (4)Στον χάρτη του περιπατητικού τουρισμού άρχισε να «τοποθετείται» η περιοχή, μετά από την ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στη Διεθνή Έκθεση Περιπατητικού Τουρισμού «Tour Natur 2013», που πραγματοποιήθηκε στο Düsseldorf της Γερμανίας κι  αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την κεντρική Ευρώπη που επιλέγουν τον τουρισμό στο φυσικό περιβάλλον.

Η έκθεση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 275 εκθέτες,  συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον πάνω από 70.000 επισκεπτών, εκ των οποίων πολλοί τουριστικοί πράκτορες που αναζητούν νέους προορισμούς και πακέτα προσφορών για τους πελάτες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι Γερμανοί ξοδεύουν πάνω από 7 δισεκατομμύρια ετησίως για περιπατητικό τουρισμό.

Στο stand της Περιφέρειας, παρουσιάστηκαν με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Λάρισας και του Επιμελητηρίου Λάρισας, οι δυνατότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού και διαμονής στην περιοχή μας, από τον εκπρόσωπο της διευθυντή Ανάπτυξης Π.Ε. Λάρισας κ. Θ. Σκάρπα και τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Τάσο Γούσιο.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες, προγραμματισμένες συναντήσεις με 11 μεγάλους τουριστικούς πράκτορες – διοργανωτές ταξιδίων περιπατητικού τουρισμού, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα τοποθετήσουν την περιοχή μας ως προορισμό στα προγράμματά τους.

Επίσης, η λαρισαϊκή αποστολή επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Περιπατητικού Τουρισμού προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις ισχύουσες προδιαγραφές των διαδρομών ώστε να χαρακτηρίζονται περιπατητικές, καθώς και για τις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρχει η Ευρωπαϊκή πιστοποίηση τους, αλλά και την Ομοσπονδία Συλλόγων Περιπατητικού Τουρισμού, που περιλαμβάνει στη δύναμη της 54 συλλόγους περιπατητικού τουρισμού σε όλη τη Γερμανία με συνολικά πάνω από 100.000 ενεργά μέλη. Οι φορείς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διαδρομές της Θεσσαλίας.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισκέφτηκαν ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων και από τις επαφές προέκυψε ότι η Θεσσαλία είναι γνωστή κυρίως για τον Όλυμπο και τα Μετέωρα,  οι περισσότεροι είχαν επισκεφτεί κάποιο μέρος της Ελλάδας και είχαν πολύ θετικές απόψεις για την ελληνική φιλοξενία, δεν γνώριζαν όμως ότι μπορούν να «περπατήσουν» στην ελληνική φύση.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε «χαρτογράφηση» της αγοράς και συγκεκριμένα των διοργανωτών ταξιδίων περιπατητικού Τουρισμού σε όλη τη Γερμανία, με Επωνυμία και στοιχεία επικοινωνίας.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση αλλά και στα οφέλη που προσδοκά η περιοχή μας από την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός επεσήμανε: «Μέσα από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτούμε σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα  που σχετίζονται με τη βελτίωση – σήμανση των περιπατητικών διαδρομών. Αγκαλιάζουμε και στηρίζουμε κάθε είδους προσπάθεια για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή μας, διότι θεωρούμε ότι πρόκειται για μία ανερχόμενη τάση στον χώρο του τουρισμού, που έχει το πλεονέκτημα να μας εξασφαλίζει επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι. Με στοχευμένες δράσεις και διαρκή παρουσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε μεγάλες διεθνείς τουριστικές διοργανώσεις προσπαθούμε να προσελκύσουμε νέους επισκέπτες στην περιοχή μας».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα  Καραλαριώτου, κάνοντας έναν απολογισμό της συμμετοχής στην έκθεση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχημένη προβολή των πολλαπλών τουριστικών δυνατοτήτων της περιοχής μας στις διεθνείς αγορές τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο τουρισμός είναι σημαντική δύναμη για την τοπική μας οικονομία.  Προς αυτή την κατεύθυνση στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν μέσα  από την ανάπτυξη του περιπατητικού, αλλά και άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Ο περιπατητικός τουρισμός, αποτελεί μία ανερχόμενη τάση στον χώρο του τουρισμού. Μαζί με την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού (Ιαματικές Πηγές στο Κόκκινο Νερό), του ορειβατικού τουρισμού στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο, και του θρησκευτικού τουρισμού στα απαράμιλλης ομορφιάς θρησκευτικά μας μνημεία,  αποτελούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν κάλλιστα να βρουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στην περιοχή μας, να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο και τελικά να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία»..

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ