ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΓΡΑΦΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΚΡΟΥΣ…

«Αρνητική πρωτιά» κατέκτησαν 87 γιατροί της χώρας με τις επιδόσεις τους στη συνταγογράφηση φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ…

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός δείχνουν ότι εκτός της Αττικής και της ν. Σμύρνης, στην περιφέρεια «πρωταθλητής» των υπερσυνταγογραφήσεων είναι η Λάρισα, όπου οι γιατροί έγραφαν εξετάσεις ακόμη και σε νεκρούς: εννέα εξ αυτών έδιναν παραπεμπτικά για εξετάσεις σε νεκρούς και μάλιστα επί μήνες μετά το θάνατό τους, ενώ οι υπόλοιποι σπάνε τα ρεκόρ της συνταγογράφησης φαρμάκων στην ειδικότητά τους.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι δίδονται πολλά παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις από ιατρούς μη αντίστοιχης ειδικότητας -π.χ. ενδοκρινολόγος «γράφει» Triplex φλεβών κάτω άκρων ή ορθοπεδικός PSA, δηλαδή εξέταση καρκινικού δείκτη για προστάτη.

Υπερσυνταγογραφούν παρά τον ηλεκτρονικό έλεγχο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στο σύστημα δημόσιας υγείας, παρότι το σύστημα της e-syntagografisi «σκανάρεται» συνεχώς από τους ελεγκτές και οι αρμόδιοι επιβάλλουν τις ποινές που προβλέπονται σε περίπτωση υπερσυνταγογράφησης.

Σημειώνεται ότι οι παραβάτες γιατροί, ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης τους, τιμωρούνται με πρόστιμο, με προσωρινή καθώς και με οριστική αφαίρεση του δικαιώματος για συνταγογράφηση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ

Οι ιατρικές ειδικότητες που κάνουν το μεγαλύτερο… τζίρο σε φάρμακα και εξετάσεις, απέχοντας μακράν από το μέσο όρο, είναι οι παθολόγοι, οι καρδιολόγοι, οι ορθοπεδικοί, οι γενικοί γιατροί και οι μαιευτήρες – γυναικολόγοι.

Τα αναλυτικά στοιχεία της e-syntagografisi διαμορφώνουν και το τοπ-10 των περιοχών με την υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους. Έτσι, στην Αττική οι δήμοι που αποτελούν τη «χρυσή δεκάδα» είναι η Νέα Σμύρνη, ο Άλιμος, το Χαλάνδρι, το Ηράκλειο, η Καλλιθέα, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Ηλιούπολη, το Γαλάτσι και το Ελληνικό – Αργυρούπολη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η δαπάνη φαρμάκων και εξετάσεων στη Νέα Σμύρνη είναι 19.948 ευρώ ανά 1.000 κατοίκους, δαπάνη που, όπως εκτιμήθηκε από τους ειδικούς της ΗΔΙΚΑ, είναι 3,2 φορές μεγαλύτερη από τη διάμεση τιμή για την Αττική.

Αναλόγως, οι δέκα νομοί με την υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους είναι οι νομοί

Λαρίσης,

Μαγνησίας,

Τρικάλων,

Αχαΐας,

Θεσπρωτίας,

Αττικής,

Δράμας,

Κέρκυρας,

Χανίων και

Ιωαννίνων.

Συνταγές σε νεκρούς και non stop χορήγηση φαρμάκων

Οι περιπτώσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας είναι αποκαλυπτικές. Νευρολόγος στην Καρδίτσα εμφανίζεται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το τελευταίο εξάμηνο με περισσότερα από 600 παραπεμπτικά, που αντιστοιχούν σε 13.000 πράξεις σε συγκεκριμένο Κέντρο Αποκατάστασης, συνολικού ύψους 350.000 ευρώ.

Παθολόγος στην Ηγουμενίτσα έγραψε πάνω από 800 παραπεμπτικά αξίας σχεδόν 340.000 ευρώ, σε συγκεκριμένο θεραπευτήριο. Ενδοκρινολόγος στη Νέα Σμύρνη εμφανίζεται με 4.000 παραπεμπτικά και πάνω από 34.000 πράξεις σε συγκεκριμένα θεραπευτήρια, ύψους 240.000 ευρώ.

Ορθοπεδικός στη Λάρισα με συνολική δαπάνη περίπου 170.000 ευρώ, πάνω από 1.000 παραπεμπτικά και σχεδόν 8.000 πράξεις σε συγκεκριμένο θεραπευτήριο.

Καρδιολόγος στην Πάτρα έγραψε πάνω από 2.000 παραπεμπτικά και πάνω από 16.000 πράξεις σε συγκεκριμένο πάροχο, αξίας 150.000 ευρώ.

Υπάρχουν μερικοί που εμφάνιζαν συστηματική συνταγογράφηση με 4 έως 6 αποβιώσαντες, αλλά εντοπίστηκε κι ένας γιατρός που έγραψε παραπεμπτικά σε 29 θανόντες!

iefimerida