Ανακοίνωση των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της επαρχίας Αγιάς
Σε απόγνωση και αγανάκτηση βρίσκονται οι παραγωγοί μήλου της επαρχίας Αγιάς μετά τις δηλώσεις του προϊστάμενου Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης σκευάσματος με την δραστική ουσία διφαινυλαμίνη για την προστασία του πράσινου μήλου.
Απόγνωση καθώς βλέπουν την παραγωγή τους στα πράσινα μήλα να πάει χαμένη εφόσον αν δεν εγκριθεί η χρήση της διφαινυλαμίνης, τα μήλα θα υποστούν σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας τους και θα μετατραπούν σε μη εμπορεύσιμα. Τονίζουμε ότι τα πράσινα μήλα αποτελούν περίπου το 50% της καλλιέργειας μήλου στην επαρχία Αγιάς καθώς έχει γίνει αναδιάρθρωση της καλλιέργειας από τους παραγωγούς. Πρέπει να τονίσουμε ότι το πράσινο μήλο Αγιάς, θεωρείται και είναι ένα από τα ποιοτικότερα πανευρωπαικά προϊόντα και για αυτό το λόγο κατέχει υψηλή θέση στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας.
Το 2011 δεν εγκρίθηκε η χρήση του σκευάσματος με αποτέλεσμα να πάει χαμένη η παραγωγή να χαθούν για τις εξαγωγές οι αγορές στην Ρωσία και άλλες χώρες, με τεράστιο οικονομικό κόστος για τους παραγωγούς που πετούσαν την παραγωγή τους, ενώ για άλλες χώρες της Ε.Ε είχε εγκριθεί η χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος.
Αγανάκτηση καθώς νιώθουν για μια ακόμη φορά την κοροϊδία από την κυβέρνηση και το υπουργείο. Φέτος ενώ λένε ότι από τις 8 Αυγούστου το υπουργείο γνώριζε για την απαγόρευση της χρήσης ο αναπληρωτής υπουργός του ΥΠΑΑΤ κ. Χαρακόπουλος στην γιορτή μήλου της Αγιάς 31 Αυγούστου υποσχέθηκε ότι θα δοθεί η κατ εξαίρεση χρήση του σκευάσματος για 120 μέρες όπως ζητούσαν οι παραγωγοί.
Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής. Τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν γίνει για τα μήλα και το συνολικό κόστος παραγωγής φτάνει στο ύψος χιλιάδων ευρώ για κάθε παραγωγό. Δεν θα καλύψουμε ούτε τα έξοδα παραγωγής και αυτό δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά συνολικά θα οδηγήσει σε μαρασμό την τοπική κοινωνία της Αγιάς καθώς στηρίζεται στο εισόδημα των μηλοπαραγωγών.
Εφόσον ισχύει αυτό το πρόβλημα , είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου να μας παράσχει ένα ανάλογο σκεύασμα να χρησιμοποιήσουμε που να πληροί τις προϋποθέσεις και να προστατεύει την παραγωγή μας. Σκεύασμα που να είναι αξιόπιστο γιατί το 2011 που χρησιμοποιήθηκε κατόπιν εισήγησης του υπουργείου το smart fresh αχρηστεύθηκε το 70% της παραγωγής πράσινου μήλου με τεράστιο οικονομικό κόστος εκατομμυρίων ευρώ για τους Αγιώτες μηλοπαραγωγούς.
Ζητάμε άμεσα συνάντηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην οποία να υπάρχει η δέσμευση που θα εξασφαλίζει ότι τα πράσινα μήλα θα συντηρηθούν με το κατάλληλο σκεύασμα ώστε να μπορέσουν να διατεθούν με ασφάλεια στην λαϊκή κατανάλωση.
Για αυτό το σκοπό οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της επαρχίας Αγιάς αποφάσισαν να καλέσουν τους αγρότες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο στην Αθήνα την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2013.