Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις της 9ης γιορτής χαλβά που διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Χαλβαδοποιών – Ζαχαροπλαστών της πόλης και τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Οι εκδηλώσεις, ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου 2013 με «Παραδοσιακά ακούσματα και χορούς του τόπου μας», με την παραδοσιακή ορχήστρα «Ήχος γηγενής», όπου εμφανίστηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων:
Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλικίου-Aνθούσας
Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων & περιχώρων
Χορευτικό Τ.Κ Βαμβακούς
Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων
Σύλλογος Σαρακατσαναίων Φαρσάλων
Σύλλογος Αργιθεατών και
ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων
Πριν από την έναρξη των χορευτικών εκδηλώσεων στην Πλατεία Δημαρχείου κατέληξε η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Οργάνωση:Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών επαρχίας Φαρσάλων).
Οι εορταστικές εκδηλώσεις του τριημέρου κορυφώθηκαν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, ημέρα κατά την οποία προσήλθαν στην πόλη εκπρόσωποι της πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ζωής, ήτοι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, οι Βουλευτές Λάρισας Χρήστος Κέλλας και Φίλιππος Σαχινίδης, ο Δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, η πολιτευτής Λάρισας Ελένη Αξιόγλου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος πατήρ Ηλίας Γώγος και ο Διοικητής της 61ΜΕ Χρήστος Ράμμος.
Το πρόγραμμα της βραδιάς περιελάμβανε την ξενάγηση των επισήμων στα περίπτερα της Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων και τη συμμετοχή τους στην παρασκευή χαλβά, καθώς και Μουσική Παράσταση με τη Μελίνα Ασλανίδου.
Τη βραδιά προλόγισε ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Κώστας Δερλός, ενώ Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης, η Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε αρχικά στις ενέργειες του Δήμου να κατοχυρώσει το χαλβά ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) επωφελεία των τοπικών παραγωγών και της τοπικής οικονομίας. Ανέφερε επίσης:
“η σημερινή βραδιά είναι η καταλληλότερη στιγμή για να σας ανακοινώσω την πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει επιτέλους ένα «μουσείο» αφιερωμένο στο χαλβά, το οποίο θα στεγαστεί στο σχετικό χώρο του κληροδοτήματος Δεληδημητρίου, επί της οδού Θέτιδος. Στο συγκεκριμένο χώρο φιλοδοξούμε να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία της ιστορίας του χαλβά, μέσα από κείμενα και εικόνες, αλλά και μέσα από αυθεντικά αντικείμενα και εργαλεία που σχετίζονται με την παρασκευή του, ενώ με ψηφιοποιημένο υλικό θα εικονοποιούνται τα στάδια δημιουργίας του.
Στο Δήμο δεν σταματούμε να οραματιζόμαστε και να προσπαθούμε για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και την ανάδειξή της ως ένα ζωντανό και δραστήριο κομμάτι της σύγχρονης ζωής. Επιδιώκουμε συνειδητά να δώσουμε έννοια και νόημα στον όρο πολιτισμός με άξονα και αναφορά τον ίδιο τον άνθρωπο, το ιστορικό του στίγμα, το φυσικό και αστικό του περιβάλλον, όπως επίσης και τα δημιουργήματά του. Στα πλαίσια αυτά προχωρούμε άμεσα, έπειτα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων στην τελευταία του συνεδρίαση, στη δημιουργία ενός Μουσείου Αγροτικής Ιστορίας, που θα στεγαστεί στο παλαιό διδακτήριο του δημοτικού σχολείου Ζωοδόχου Πηγής και επιθυμούμε να λειτουργήσει ως κιβωτός μνήμης της ζωής και των αγώνων των ανθρώπων που ανδρώθηκαν μέσα στην προαιώνια αγκαλιά της μάνας θεσσαλικής γης”.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 με το 13ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Φαρσάλων, όπου εμφανίστηκαν οι χορωδίες:
Χορωδία Δημοτικής Ενότητας Φερών Αλεξανδρούπολης
Όμιλος Παράδοσης Λαογραφίας Καμένων Βούρλων
Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων.