Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

ΔιαφάνειαΗ ημερίδα «Διαφάνεια στην Πρωτογενή Παραγωγή, στην Εποχή της Κρίσης», που συνδιοργάνωσε το ΥπΑΑΤ με τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας, πραγματοποιήθηκε στο Λιβάδι.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για «ριζικές τομές στην οικονομία και στη διαφάνεια, προκειμένου  να αποτραπεί η κοινωνική αστάθεια και ο εκτροχιασμός του πολιτικού βίου σε σκοτεινές ατραπούς». Στην κατεύθυνση αυτή έθεσε την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου, ειδικά στην πρωτογενή παραγωγή, ως βασική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τόνισε ότι «πρώτο μας μέλημα η αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος».

Ο κ. Χαρακόπουλος χαρακτήρισε τη διαφάνεια «ακρογωνιαίο λίθο» για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και τόνισε ότι αυτή πρέπει «να χαρακτηρίζει κάθε διαδικασία σε κάθε επίπεδο. Από την κατανομή των οικονομικών ενισχύσεων και τη διαφανή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, μέχρι την εξάλειψη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και την εξυγίανση της λειτουργίας του συνεταιριστικού κινήματος».

Από την πλευρά του ο  Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας τόνισε ότι πρέπει να δοθεί «τέλος στην εποχή της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας».

«Μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» που εκπόνησε για την πάταξη της διαφθοράς η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και μέσα από τις ειδικότερες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Κυβέρνηση προχωρά στην εξυγίανση του χώρου της πρωτογενούς παραγωγής και στην εμπέδωση κλίματος διαφάνειας, στην τήρηση της νομιμότητας και στη χρηστή διαχείριση.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε πεπεισμένοι ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουμε αρωγούς τους αγρότες, τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρέπει πλέον να ανέχονται τη δράση κυκλωμάτων επιτήδειων που τους καταληστεύουν, αλλά ότι πρέπει να συμβάλουν και αυτοί οι ίδιοι στη δημιουργία και στην ανάπτυξη ενός εκσυγχρονισμένου συνεταιριστικού κινήματος, με ανθρώπους άξιους, ικανούς και έντιμους», υποστήριξε.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ Δ. Μελάς,  ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για το σύστημα ελέγχων των κρατικών ενισχύσεων.

Ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ Δ. Ιατρίδης μίλησε για τη διαφανή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, τις διαδικασίες και τους ελέγχους, ενώ ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης μίλησε για τη διαφάνεια, ως προϋπόθεση απονομής δικαιοσύνης και ανάπτυξης στα πλαίσια λειτουργίας του ΟΓΑ. Προέκρινε τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, προκειμένου να επιβληθεί η διαφάνεια.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της πιστοποίησης και των ελέγχων των αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι η κατάργηση της απαίτησης για αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, μέσω της ανάπτυξης και αξιοποίησης πληθώρας χρήσιμων και φιλικών ψηφιακών υπηρεσιών, θα βελτίωνε σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, ενώ παράλληλα είναι μείζονος σημασίας για τη μείωση της συναλλαγής και της διαφθοράς.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣ-ΓΑΛΑ κ. Αθανάσιος Βακάλης αναφερόμενος στις Αξίες και Αρχές του σύγχρονου συνεταιριστικού κινήματος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ