ΖΗΤΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

doyΕκκαθαριστικό σημείωμα τέλους επιτηδεύματος νομικών προσώπων, πήραν αρκετοί κληρονόμοι νεκρών, πρώην επιχειρηματιών, στο νομό Λάρισα και ειδικότερα στον Τύρναβο και μάλιστα όπως αναφέρει το σημείωμα αφορά το 2012 και θα πρέπει να πληρωθεί άμεσα, (η πρώτη δόση των 300 ευρώ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και τα υπόλοιπα 100 ευρώ μέχρι 30 Οκτωβρίου).

Αναμφισβήτητα το συγκεκριμένο έγγραφο ξυπνά μνήμες και κυρίως προκαλεί οργή για τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος, αφού ζητά φόρους και τέλη από άτομα έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εδώ και δεκαετίας και το κυριότερο πολλοί από αυτούς έχουν φύγει από τη ζωή εδώ και κάποια χρόνια.

Μία περίπτωση αφορά επαγγελματία που είχε εταιρεία τη δεκαετία του 60 και έκλεισε χωρίς κάποια εκκρεμότητα ενώ και ο ίδιος έφυγε από τη ζωή πριν από 5 περίπου χρόνια και τώρα καλούνται τα παιδιά του να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει όπως και η εταιρεία του πατέρα τους.

Η άλλη περίπτωση αφορά γυναίκα μέλος επιχείρησης που επίσης αποδήμησε εις κύριον πριν από 20 χρόνια έχοντας κλείσει φυσικά την εταιρεία της πολλά χρόνια πριν το θάνατό της.

Επειδή το πρόβλημα είναι γνωστό και στο υπουργείο Οικονομικών, αφού τέτοια σημειώματα έχουν σταλθεί σε όλη την Ελλάδα, έβγαλε οδηγίες για το τι γίνεται στην περίπτωση που έχει σταλθεί το τέλος επιτηδεύματος σε “ξεχασμένες” από τον θεό εταιρείες σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να ανατρέξουν και να βρουν αρχεία “προπολεμικά” και φυσικά οφείλουν όλα αυτά τα χρόνια να έχουν κρατήσει το αρχείο, να είναι σε ευανάγνωστη κατάσταση και θα πρέπει να πάνε οι ίδιοι στις εφορίες για να δηλώσουν την διακοπή που είχαν ξαναδηλώσει πριν από χρόνια, (πριν το 1996 που δεν είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα taxis) αφού σήμερα εμφανίζονται οι επιχειρήσεις αυτές ως ενεργές «χωρίς εικόνα».

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια διαδικασία ταλαιπωρίας είτε για υπερήλικες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους πριν από πολλές δεκαετίας, είτε για κληρονόμους νεκρών πρώην επιχειρηματιών, ενώ και για τους ελάχιστους εργαζόμενους των Δ.Ο.Υ. πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα και άνευ ουσίας για τους ίδιους και το κράτος που θα μπορούσε να είχε κλείσει πριν ακόμη ξεκινήσει με μία εγκύκλιο του υπουργού ή του γ.γ. Εσόδων.

Πάντως επειδή το υπουργείο οικονομικών έχει αποκτήσει ειδίκευση σε αυτές τις τεχνικές παγίδων προς τους φορολογούμενους τα τελευταία χρόνια, καλό θα είναι οι φορολογούμενοι να μην αγνοήσουν το ειδοποιητήριο αυτό που τους ήρθε και να πάνε στην εφορία να το τακτοποιήσουν, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί θα βρουν το μπελά τους από τις αδυναμίες του συστήματος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ