ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ Κ.Υ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑ

ygeiaΤα ΔΣ των σωματείων εργαζομένων στα ΚΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ αποφάσισαν ομόφωνα να στείλουν προς την Ε.Ε της ΠΟΕΔΗΝ και να ενημερώσουν μέσω των τοπικών ΜΜΕ όλους κοινωνικούς φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το παρακάτω υπόμνημα στο οποίο εκφράζονται οι θέσεις μας όσον αφόρα το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ.

Το υπόμνημα κατατέθηκε και στον Διοικητή & Αν Διοικητή της 5Η ΥΠΕ στην συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία των σωματείων την Τετάρτη 9/10/2013 και ζητήθηκε η προώθηση του υπομνήματος με τις θέσεις των εργαζομένων στον υπουργό Υγείας .
Στρατηγικός λοιπόν στόχος της όλης διαδικασίας πρέπει είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Π.Φ.Υ. που θα έχει άξονα αναφοράς το Κ.Υ ή το πολυιατρείο σαν λειτουργική και όχι κτιριολογική έννοια , ότι μέσω του σχεδίου νόμου πρέπει η πολιτεία να τηρήσει την συνταγματική υποχρέωση παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας , υπηρεσίες οι οποίες οφείλουν να είναι ποιοτικές καθολικές προσβάσιμες και χωρίς επιπλέον καταβολή δαπάνης από τον ίδιο τον πολίτη για αυτό και απαιτούμε να καταργηθεί ΕΔΩ & ΤΩΡΑ η επέκταση της πληρωμής των 5 ευρω στα ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ .
Για να υλοποιηθεί ο παραπάνω στόχος χρειάζεται σχεδιασμός πολιτική βούληση και στρατηγική ανάπτυξης σύμφωνη με τις θέσεις και προτάσεις των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων της ΠΦΥ όπως αυτές έχουν διατυπωθεί μετά από διάλογο και έχουν καταγραφεί στις δύο ημερίδες που διοργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ με τους δύο συλλόγους στην Θεσσαλία .
Οι θέσεις του Συλλόγου εργαζομένων των Κ.Υ. για την ανάπτυξη και τη βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους είναι οι παρακάτω:
1) Δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή του Διοικητικού μοντέλου και αποκοπή των Κέντρων Υγείας από τα νοσοκομεία που ανήκουν .Επίσης θα πρέπει να υπάρχει διακριτός ρόλος μεταξύ των βαθμίδων υγείας. Σας θυμίζουμε ότι όταν αυτό επιχειρήθηκε με τον Ν 2071/92 τα αποτελέσματα ήταν οδυνηρά γιατί τα Κ.Υ. έφτασαν ένα βήμα πριν το κλείσιμο .
2) Επαναξιολόγηση του οργανισμού λειτουργίας και στελέχωση που θα ανταποκρίνεται
στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής ευθύνης, με ταυτόχρονη επίσης διάρθρωση υπηρεσιών ( Ιατρική Υπηρεσία , Νοσηλευτική Υπηρεσία , Διοικητική Υπηρεσία) και να υπάρξουν κανονισμοί λειτουργίας με σαφείς αρμοδιότητες & σύσταση θέσεων ευθύνης για την κάθε υπηρεσία . Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η άναρχη Δ/κή δομή με τους επιστημονικά υπεύθυνους να ορίζονται χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία και Δ/κα υπεύθυνοι .
3) Ανάπτυξη του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια. Ενταξη των συναδέλφων που έχουν ειδικότητα
πληρώματος ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ . Στελέχωση των ασθενοφόρων με πλήρωμα δυο
ατόμων για να έχουν και οι πολίτες της επαρχίας αξιοπρεπή και ασφαλή προνοσοκομειακή
περίθαλψη και διακομιδή . Προτείνεται ως σταθμός βάσης ΚΥ κάθε περιοχής ,ενιαίος
φορέας διακομιδών & σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ των Κ.Υ. & του ΕΚΑΒ
για να σταματήσουν επιτέλους όλες οι δυσλειτουργίες που πολλές φορές έχουν οδυνηρά
αποτελέσματα .
4) Σχεδιασμός σύγχρονων προληπτικών προγραμμάτων για την μεταφορά του κέντρου
βάρους απο την νοσοκομειακή περίθαλψη στην πρόληψη κύριο συστατικό της Π.Φ.Υ.
ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας σε τόπους δουλειάς & σε ευπαθής ομάδες
πληθυσμού .
5) Συνεχή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώνει της ομάδες εργασίας
διαφόρων ειδικοτήτων που θα πραγματοποιούν τα προληπτικά προγράμματα .
6) Χορήγηση υπηρεσιακού μεταφορικού μέσου για την ασφαλή μεταφορά του προσωπικού
που πραγματοποιεί τα προληπτικά προγράμματα και άλλες διοικητικές εργασίες .
7) Οι Επισκέπτες γιατροί ειδικοτήτων να κάνουν εβδομαδιαίο τακτικό ιατρείο και όχι
μηνιαίο και να συμπληρωθεί το πρόγραμμα επισκέψεων και με άλλες βασικές ειδικότητες
όπως οφθαλμίατρος ΩΡΛ κλπ γιατί μονό έτσι θα υπάρξει ουσιαστική αποσυμφόρηση
των Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσοκομείων και θα σταματήσει η ταλαιπωρία των
ασθενών της επαρχίας .
Aμεση ανάπτυξη του θεσμού της κατ οίκον νοσηλείας για να υπάρχει μετά νοσοκομειακή φροντίδα και υπηρεσίες αποκατάστασης από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας . Διασύνδεση και συνεργασία με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι μετά από διάλογο για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και εμπέδωσης κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους των δύο δομών .
Πιστεύουμε ότι Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας οι τοπικοί φορείς και όχι μόνο καλούνται να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες διεκδίκησης για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων για να μην παραμένει κενού περιεχομένου η φράση ότι η << Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ >> όταν μόνο ρητορικά και επικοινωνιακά προσεγγίζονται τα προβλήματα.
Εμείς ως εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας θα αναδεικνύουμε τα προβλήματα που προκύπτουν και θα επιζητούμε αγωνιστικά την επίλυση τους .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ