ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΜΑΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

υποψΕντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και μήνυμα δημοψηφίσματος αναμένεται να έχουν οι περιφερειακές εκλογές σε όλη τη χώρα και φυσικά στην περιφέρεια Θεσσαλίας σε περίπτωση που μέχρι την άνοιξη δεν έχουν γίνει εθνικές εκλογές ή δεν επιλεγεί να γίνουν ταυτόχρονα.

Με δεδομένα αυτά τα χαρακτηριστικά τα επιτελεία των κομμάτων έχουν επιδοθεί σε ασκήσεις επί χάρτου και ήδη αναζητούν τα καλύτερα δυνατά σχήματα.

Και ενώ η ΝΔ που αναμένεται να στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητα του Κ. Αγοραστού, αφού θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους περιφερειάρχες όλης της χώρας, ρίχνει το βάρος στους αντιπεριφερειάρχες αφού πέραν των προβλημάτων που υπήρξαν στη Μαγνησία, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη η στάση της Ρ. Καραλαριώτου στη Λάρισα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που περισσότερο από όλα τα κόμματα επιδιώκει η μάχη των περιφερειών να έχει χαρακτήρα δημοψηφίσματος, αναμένεται να επιλέξει υποψήφιο περιφερειάρχη από την πρώτη γραμμή των στελεχών με τους δύο βουλευτές της Λάρισας Η. Διώτη και Δ. Γελαλή να έχουν τον πρώτο λόγο. Σε αυτή την περίπτωση ο νυν επικεφαλής της παράταξης που υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ Κ. Πουλάκης θα είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, αν και το όνομά του ακούγεται και για τη θέση του επικεφαλής με δεδομένη τη δυναμική του παρουσία στα περιφερειακά δρώμενα αλλά και την υψηλή θέση που έχει μέσα στο κόμμα.

Το ΚΚΕ που έχει κεντρική πολιτική επιλογή την αυτόνομη κάθοδο πιθανότατα και πάλι ως Λαϊκή Συσπείρωση θα επιλέξει στέλεχος πρώτης γραμμής με τον Β. Μπούτα να   θεωρείται φαβορί.

sakel1Αυτόνομη κάθοδο θα επιλέξουν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με τους κ.κ. Μιχάλη Σακελάρη και Β. Κόκκαλη να θεωρούνται οι επικρατέστεροι για τη θέση του επικεφαλής, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια συνεργασία με τη Νέα Μέρα του Χρ. Ζώη.

Η Χρυσή Αυγή αν μέχρι τότε θα μπορεί να λειτουργεί ως πολιτικός φορέας θα επιδιώξει επίσης να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις εκλογές αναζητώντας επικεφαλής είτε μεταξύ των βουλευτών του κόμματος στη Θεσσαλία είτε από το χώρο της εθνικιστικής δεξιάς που ακόμη βρίσκεται κοντά στο κόμμα, αφού τα πρόσφατα γεγονότα στο Μελιγαλά δημιούργησαν πολλά προβλήματα.

Και ενώ τα παραπάνω κόμματα αναμένεται να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, έντονος προβληματισμός υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ για το πώς θα εμφανιστεί στις περιφερειακές εκλογές, αφού είναι δύσκολο να βρεθεί υποψήφιος που θα θέλει να πάει στις εκλογές ως επίσημος υποψήφιος του κόμματος. Ηδη όμως έχει δημιουργηθεί η κίνηση για την αναστύσταση της κεντροαριστεράς από στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, η οποία αναμένεται να δώσει το πολιτικό της στίγμα τις επόμενες ημέρες με το «κείμενο των 50» που ετοιμάζει ο καθηγητής Βούλγαρης. Αν λοιπόν αυτή η κίνηση πάρει σάρκα και οστά το επόμενο διάστημα τότε είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει την κάθοδό της στις περιφερειακές εκλογές με δικό της υποψήφιο. Σε μια τέτοια περίπτωση τα ονόματα των Εκτ. Νασιώκα και Απ. Παπατόλια θα είναι στην πρώτη γραμμή, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι Ευ. Λιακούλη και Φ. Αλεξάκος.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτόνομη κάθοδο θα επιλέξουν και οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που πέτυχαν στις εκλογές του 2010 την είσοδό τους στο περιφερειακό συμβούλιο και σήμερα βρίσκονται σε σαφώς ισχυρότερη θέση από ότι πριν 3 χρόνια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ