ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ – ΜΕΛΙΒΟΙΑ

johnΛύση στα προβλήματα άρδευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Σωτηρίτσας και Μελιβοίας του Δήμου Αγιάς φέρνει ένα νέο έργο το οποίο ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα υπεγράφη σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας η σύμβαση του έργου «Κατασκευή δεξαμενών και εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης

στην Αγ. Τριάδα στις ΤΚ Σωτηρίτσας και Μελιβοίας προϋπολογισμού 268.140 ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο έχει σαν στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες άρδευσης στην  περιοχή ώστε να υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα νερού για την εξυπηρέτηση των αναγκών της.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς προχωρούμε στην υλοποίηση έργων ιδιαίτερης αξίας και χρησιμότητας για τον αγροτικό κόσμο αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Η στήριξη του αγροτικού τομέα σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα αποτελεί μια βασική επιλογή της αιρετής Περιφέρειας. Έργα όπως αυτό διευκολύνουν την δύσκολη καθημερινότητα των αγροτών και προστατεύουν το περιβάλλον μέσω της ορθολογικής χρήσης νερού. Η ουσιαστική στήριξη της υπαίθρου και της αγροτικής παραγωγής, περνά μέσα από τη δημιουργία βασικών έργων υποδομής».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας σημείωσε τα εξής: «Τα αρδευτικά έργα, που γίνονται σε συνεργασία και με της βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Δήμο της Αγιάς, εκσυγχρονίζουν ουσιαστικά όλο το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής. Συγκεκριμένα το έργο αυτό αναφέρεται στην κατασκευή δυο δεξαμενών και αγωγών άρδευσης στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Μελιβοίας, στην Βελίκα και στην Σωτηρίτσα. Κατόπιν ακολουθεί το έργο – φράγμα στο Μεγαλόβρυσο, τα δίκτυα άρδευσης στην κτηματική περιφέρεια της  Δήμητρας, ενώ βρισκόμαστε στη φάση δημοπράτησης, μετά από τρεις δημοπρατήσεις, οι οποίες δεν είχαν συμμετοχή, για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των αγωγών στο Ομόλιο».

Το έργο έχει σαν στόχο την ορθολογική χρήση των υδάτων αλλά και την προστασία και αξιοποίηση των φυσικών πόρων της υπαίθρου (εδαφικών και υδατικών) για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του τοπικού και αγροτικού πληθυσμού.

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή δύο χωμάτινων δεξαμενών άρδευσης επενδυμένων στον πυθμένα τους με γεωύφασμα και μεμβράνη και με περιμετρική περίφραξη στη θέση «Παραφέντι» της Τ.Κ. Μελιβοίας και στη θέση «Κουμαριά» της Τ.Κ. Σωτηρίτσας χωρητικότητας 1800 μ3 η καθεμία.

Πηγή υδροδότησης για τη δεξαμενή στη θέση «Παραφέντι» είναι οι υφιστάμενες δημοτικές αρδευτικές γεωτρήσεις στις θέσεις «Ξάνοιγμα» και «Άνω Σωτηρίτσα» και στην συνέχεια θα γίνει η σύνδεση της δεξαμενής με το υπάρχον δίκτυο άρδευσης.

Πηγή υδροδότησης για τη δεξαμενή στη θέση «Κουμαριά» είναι η υφιστάμενη υδρομάστευση στη πηγή «Ντάφη», όπου συλλέγεται το νερό και με βαρύτητα φτάνει στην περιοχή της Αγ. Τριάδας, όπου στην συνέχεια διαχέεται στα επιφανειακά χωμάτινα αυλάκια και στους υφιστάμενους τσιμενταύλακες. Με την κατασκευή της δεξαμενής στη θέση «Κουμαριά» θα συγκεντρώνονται το νερό και επειδή υπάρχει η δυνατότητα της χρήσης του νερού με βαρύτητα θα εκσυγχρονιστεί το επιφανειακό δίκτυο με κατάλληλους αγωγούς άρδευσης με στόχο τη βελτίωση των δικτύων και την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών και την ενδυνάμωση της αγροτικής οικονομίας.

Οι αρδευόμενες εκτάσεις που θα καλυφθούν με το έργο αυτό είναι 350 περίπου στρέμματα στη ΤΚ Σωτηρίτσας από την δεξαμενή στη θέση «Παραφέντι» και 300 περίπου στρέμματα από τη δεξαμενή στη θέση «Κουμαριά».

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αγιάς κ. Βασίλης Λέτσιος, ο δ/ντης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστος Λυτροκάπης, ο ανάδοχος κ. Αθανάσιος Γκουντούρας και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγιάς. Το έργο υλοποιείται με πόρους του προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ