ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΓΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ

Τjohn (4)ο Πράσινο Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την δημοτική κίνηση Πράσινη Πόλη , διοργάνωσε την ημερίδα για την ‘Οικονομική Κρίση, Υπερχρεωμένοι πολίτες, πολίτες σε κρίση, υπάρχει λύση;’. Την εκδήλωση συντόνιζε το μέλος της δημοτικής κίνησης «Πράσινη Πόλη» κ. Δημήτρης Λιόλιος.

Χαιρετισμό στη ημερίδα απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας κ. Αρζουμανίδης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιάννης Μακρυγιάννης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Λαρισαίων «Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Απόστολος Καλογιάννης κατέθεσε τις θέσεις της κίνησης για το συγκεκριμένο θέμα. Παρεμβάσεις στην ημερίδα επίσης έκαναν ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, δικηγόρος, κ. Βασίλης Κόκκαλης, Ο πρόεδρος του ΤΕΕ και επικεφαλής της κίνησης «Νέ@ Λάρισα». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Θωμάς Ψύρρας, κ.ά.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν η Ελεάννα Ιωαννίδου, Δικηγόρος, συντονίστρια της ΘΟ Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΟΠ και ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Τουρβάτσος, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Η Ελεάννα Ιωαννίδου επισήμανε την ανάγκη να νομοθετήσει το κράτος δικλείδα ασφαλείας, ώστε να μην βρεθούν οικογένειες στον δρόμο, λόγω των χρεών τους. πρόταση με στόχο να μην ξεκινήσουν σωρηδόν εξώσεις και στη χώρα μας, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υπερχρεωμένα νοικοκυριά. “Κανένα παιδί, καμία οικογένεια χωρίς στέγη” τόνισε χαρακτηριστικά η συντονίστρια της Θ.Ο. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης αναφέρθηκε στο δικαίωμα κάθε πολίτη στην κατοικία, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και το κράτος θα πρέπει να φροντίσει και να επιβάλλει στις τράπεζες τον επανακαθορισμό των αξιών των ακινήτων, ώστε να καθοριστούν αντίστοιχα και οι υποχρεώσεις των οφειλετών. Ο Κωνσταντίνος Τουρβάτσος παρουσίασε αναλυτικότερα τον νόμο Ν. 3869/2010 και τις τροποποιήσεις που έγιναν με τον Ν 4161/2013, γνωστό και ως νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ή ως Νόμος Κατσέλη.

Από τον εκπρόσωπο της Πράσινης Πόλης αναφέρθηκε ότι είμαστε στο μέσο της Ελληνικής οικονομικής κρίσης, μία ομάδα συμπολιτών μας βρίσκεται σε μια οριακή κατάσταση με πολλά αδιέξοδα τα οποία τους οδηγούν στην κατάθλιψη, το οποίο έχει αρνητικά αποτελέσματα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τα παραπάνω συνεπάγονται πέραν του ψυχολογικού προβλήματος, έντονη πίεση στο ήδη πιεσμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους). Μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση έχουν υπάρξει νομοθετήματα τα οποία βοηθούν στην εξεύρεση λύσεων αλλά όμως έχουν και αδυναμίες. Οι υποχρεώσεις των πολιτών που προέκυψαν από πράξεις μιας άλλης περιόδου με υψηλότερα εισοδήματα και αξίες θα πρέπει να επαναξιολογηθούν με δίκαιο τρόπο σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ