ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΚΑΙ ΨΙΛΕΣ ΕΛΙΕΣ…

Γράφει ο Γιάννης Παιδής

58Κείμενο που απευθύνεται σε όσους κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού, συνέταξαν 58 προσωπικότητες που επιδιώκουν την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, με αρκετή δόση νεοφιλελευθερισμού.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι ο νέος ρόλος της παράταξης της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, όλου του κεντροαριστερού χώρου είναι η Εθνική Ανασυγκρότηση, η αλλαγή του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου, η νέα συμπόρευση της εθνικής αυτογνωσίας με τον προοδευτικό λαϊκό ευρωπαϊσμό και όπως τονίζουν ο όρος για την εκπλήρωση αυτού του ρόλου είναι η σύγκλιση και η συνεργασία όλων εκείνων των συλλογικών μορφών και των πολιτών που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη δεξιά ούτε στη νεοκομμουνιστική-εθνολαϊκιστική αριστερά.

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι επίδοξοι σωτήρες της πατρίδας και του λαού που ζητούν, στο πλαίσιο όχι μιας ιδεολογικής αλλά μιας φιλολογικής κουβέντας, να αλλάξει ριζικά το κράτος και το παραγωγικό μοντέλο ώστε η Ελλάδα να πετύχει μια δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη που θα δώσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για πολίτες ξεκομμένους από τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής, για πολιτικούς που είχαν την ευκαιρία να διαχειριστούν τις τύχες του λαού, υπηρετώντας τη Σημιτική λογική του εκσυγχρονισμού, αλλά και τις επιταγές του μνημονίου.

Πρόκειται επίσης για πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων, που μέχρι σήμερα δεν είχαν την ευθιξία να εκφράσουν έστω και την ελάχιστη αντίθεση στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων του λαού στην καταβαράθρωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών, ενώ αντίθετα ξεχείλιζαν από αφορισμούς για την αριστερά.

Αυτοί οι όψιμοι σωτήρες με ένα κείμενο που προσπαθεί να ισορροπήσει τα ανισόρροπα και που επιδιώκει να ψαρέψει σε θολά νερά, απευθύνουν έκκληση στις δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τις δυνάμεις της οικολογίας, της αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες και προσωπικότητες, να συνεργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου.

Φαίνεται ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο ο πολιτικός τους χώρος και η αναρρίχηση στην εξουσία, όλων όσων μέχρι σήμερα ο λαός έβαλε στο περιθώριο παρά η παροχή βοήθειας και η εξασφάλιση προοπτικής για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό και για την κατεστραμμένη από τα μνημόνια χώρα.

Ας αφήσουν λοιπόν την καραμέλα περί αυτοκριτικής και περί ανάδειξης νέων προσώπων και ας μας αφήσουν ήσυχους γιατί πραγματικά δεν έχουν απολύτως τίποτα να μας πουν. Αλλωστε τα περί δημιουργίας «ελιάς» στην Ελλάδα περισσότερο με φάρσα παρά με προοπτική μοιάζει.

Η Ελλάδα έχει μόνο μία προοπτική σωτηρίας και αυτή είναι μακριά από πρωτοβουλίες προσωπικοτήτων. Η σωτηρία βρίσκεται στην απόρριψη των μνημονίων, στην επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και στην ανατροπή όλων των πολιτικών που έφεραν λιτότητα και ανεργία και κυρίως στην επανίδρυση του κοινωνικού κράτους και στην δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών ώστε οι έχοντες και κατέχοντες να βγουν από το απυρόβλητο και να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν και κάποια από αυτά που έκλεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό όμως προϋποθέτει πάταξη γραφειοκρατίας και διαφθοράς και ενεργοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων του λαού.

Όλα τα άλλα είναι «πράσινα δαμάσκηνα και ψιλές ελιές» κύριοι 58.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ