ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΧΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

gonaΗ ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, συνδυαστικά με την εξελιγμένη αναισθησιολογία και φαρμακολογία, δίνει πλέον τη δυνατότητα στους ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, να επιστρέφουν αυθημερόν στο σπίτι τους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 14ο Ετήσιο Συνέδριο για την Αποκατάσταση των Αρθρώσεων, στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ρας στο Σικάγο, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012, 537 ασθενείς υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος και οι 526 ασθενείς (ποσοστό 98%) πήραν εξιτήριο την ίδια ημέρα, ενώ 11 ασθενείς (2%) παρέμειναν για νοσηλεία περισσότερο από μία ημέρα.

«Πρόκειται για πραγματική επανάσταση στην ορθοπεδική καθώς οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου, ήδη στις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως εξωτερικοί ασθενείς και επιστρέφουν αυθημερόν στο σπίτι τους», τονίζει ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ Γεώργιος Δημάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη της ορθοπεδικής επιστήμης ξεκίνησε με την αρθροσκόπηση και σήμερα όλο και πιο πολλές παθήσεις αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες έχουν ως σκοπό την αντιμετώπιση των ορθοπεδικών προβλημάτων με την ελάχιστη παρέμβαση και διαταραχή στο ανθρώπινο σώμα.

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές:

ελαχιστοποιούν το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος

ελαχιστοποιούν την απώλεια αίματος κατά το χειρουργείο

ελαχιστοποιούν τον μετεγχειρητικό πόνο

προσφέρουν το καλύτερο δυνατό λειτουργικό αποτέλεσμα

συμβάλουν στην ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση

ελαττώνουν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές

εξασφαλίζουν την ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο και την γρηγορότερη επάνοδο στην καθημερινή του ζωή και την εργασία του.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συχνότερη αιτία που οι ασθενείς οδηγούνται στην αντικατάσταση του γόνατος ή του ισχίου. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστικού τύπου πάθηση των αρθρώσεων, η οποία εντοπίζεται κυρίως στις μεγάλες αρθρώσεις των κάτω άκρων, δηλαδή  του γόνατος και του ισχίου. Πρόκειται για προοδευτική φθορά του χόνδρου, η οποία οδηγεί σε βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης. Είναι συχνότερη στις γυναίκες και έχει σαφή σχέση με την αύξηση της ηλικίας. Οφείλεται σε κληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες, σε καταπόνηση των αρθρώσεων, σε παλιές κακώσεις και σε συγγενείς νόσους.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι έντονος πόνος στην άρθρωση, η αδυναμία της βάδισης και η μειωμένη κινητικότητα. Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ο πόνος είναι αφόρητος και παρουσιάζεται σε καταστάσεις ηρεμίας ή και κατά την διάρκεια της νύχτας. Τα συμπτώματα αυτά οδηγούν σε προοδευτική μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης, σε σταδιακά επιδεινούμενη δυσχέρεια στη βάδιση και τελικά σε απώλεια της ποιότητας ζωής.

Η πιο σύγχρονη χειρουργική τεχνική για την άρθρωση του ισχίου είναι η ολική αρθροπλαστική AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery), αφού στα κυριότερα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγονται:

Mειωμένος μετεγχειρητικός πόνος,

Άμεση κινητοποίηση,

H συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο (2-3 ημέρες),

H μικρότερη ουλή του δέρματος (6-8εκ.),

H ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες,

H λιγότερη απώλεια αίματος,

O μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης και η αποτροπή της χωλότητας.

Η AMIS έχει εφαρμογή και στα κατάγματα του ισχίου (ημιολική αρθροπλαστική ισχίου), με τα ίδια πολύ καλά αποτελέσματα της ολικής αρθροπλαστικής.

Στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος η θεραπεία εκλογής είναι η ολική αρθροπλαστική. Κι εδώ η πιο σύγχρονη χειρουργική τεχνική είναι η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική του γόνατος (M.I.S.) Με τομή 10 εκατοστών έναντι 20-25 εκατοστών της παραδοσιακής τομής και χωρίς διατομή των μυών του τετρακέφαλου, ο οποίος είναι ο κυριότερος μυς στην λειτουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος, τοποθετούνται τα  ενθέματα.

Η τεχνική  είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Μετεγχειρητικά η κινητοποίηση είναι άμεση και με πλήρες εύρος κίνησης του γόνατος. Η  παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι συντομότερη (2-3 ημέρες) και τέλος ο ασθενής μετά από 15-20 ημέρες μπορεί σταδιακά να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική του γόνατος  καθώς και του ισχίου μπορεί να συνδυαστούν  και με ψηφιακή υποβοήθηση (computer assisted surgery) ή  με πλοήγηση (navigation).

in.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ