ΔΙΗΜΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

johnΜία γιορτή που ξεκίνησε πέρυσι και αγκαλιάστηκε από όλους τους Λαρισαίους, το Φεστιβάλ θεάτρου Δρόμου, πραγματοποιείται και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Για δύο ημέρες, οι κεντρικοί δρόμοι και πεζόδρομοι της Λάρισας θα αλλάξουν ύφος, σε μια προσπάθεια να ξαφνιάσουν ευχάριστα τους Λαρισαίους που θα βγουν για τα ψώνια τους ή απλώς για να κάνουν τη βόλτα τους στην αγορά.

Κάθε γωνιά θα είναι και μια έκπληξη, αφού οι δρόμοι της Λάρισας θα μεταμορφωθούν σε «σκηνές θεάτρου» με σχήματα που θα φθάσουν στην πόλη μας από όλη την Ελλάδα και αρκετά ντόπια σχήματα που θα «καταλάβουν» το κέντρο προσφέροντας φαντασμαγορικά show και θέαμα. Φωτιές και ακροβατικά, μιμητικές παραστάσεις, performers, μάγοι, ξυλοπόδαροι, διαδραστικά παραμύθια και θέατρο σκιών είναι μερικά από τα θεάματα που θα πλημμυρίσουν το κέντρο της Λάρισας με κατάληξη την Πλατεία Λαμπρούλη στο Φρούριο.

Το «2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Λάρισας» πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, του Επιμελητηρίου Λάρισας και της  Πολιτιστικής Ομάδας «Αrtfools».      

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, η πρόεδρος της «Artfools» κ. Άντα Σαρτζή και  ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γ. Τσιαπλές, επεσήμαναν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια που γίνεται για δεύτερη φορά, είναι ακόμη πιο ώριμη και πιο πλούσια, με στόχο να βρει ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους Λαρισαίους και τους επισκέπτες του εμπορικού κέντρου και τελικά να καταστεί θεσμός μεταμορφώνοντας το εμπορικό κέντρο σε μία «σκηνή» με κοινό όλους τους περαστικούς.

Αναφερόμενος  στις εκδηλώσεις ο κ. Αγοραστός επεσήμανε: «Για δύο ημέρες, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στους δρόμους της πόλης θα πραγματοποιείται το 2ο Φεστιβάλ θεάτρου Δρόμου, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, του Εμπορικού Συλλόγου, του Επιμελητηρίου και τη δημιουργική φαντασία της πολιτιστικής ομάδας «Artfools». Το Φεστιβάλ γίνεται πλέον θεσμός. Στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους που είναι φορείς καινούριων ιδεών, που είναι το οξυγόνο της ζωής. Ο κόσμος αγκάλιασε το περυσινό 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου. Φέτος συνεχίζουμε ακόμη δυνατότερα. Σε μία σκληρή πραγματικότητα δίνουμε το μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται. Η φαντασία, το κέφι και οι προσπάθειες  των νέων ανθρώπων δημιουργούν ένα θετικότερο περιβάλλον. Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε και αντιστεκόμαστε στη γκρίζα πραγματικότητα που υπάρχει στην περιοχή μας αλλά και στη χώρα μας γενικότερα κι επενδύουμε  στην πολιτιστική αλλά και ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της πόλης της Λάρισας». 

Η  κ. Καραλαριώτου επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας διοργανώνει για δεύτερη φορά το Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, με τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, του Επιμελητηρίου αλλά και της ομάδας «Artfools»,  αποδεικνύοντας σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών, ότι μέσα από δράσεις πολιτισμού η τέχνη μπορεί κάλλιστα να ανθίσει και μάλιστα να λειτουργήσει ως «αντίδοτο» στην κρίση. Όλο το εμπορικό κέντρο της Λάρισας μετατρέπεται για δύο ημέρες σε μία τεράστια μουσική και θεατρική σκηνή, σε ένα κύτταρο πολιτισμού.

Πέρυσι, το Φεστιβάλ αγκαλιάστηκε, άρεσε και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους Λαρισαίους. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε και φέτος τον εμπορικό κόσμο της πόλης, ο οποίος πλήττεται από την οικονομική κρίση. Οι δρόμοι της πόλης μας θα είναι γεμάτοι θέαμα, χορό, τέχνη, πολιτισμό, με ένα ανανεωμένο και ακόμη πιο πλούσιο πρόγραμμα.  Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν εθελοντικά για την παρουσίαση αυτού του  πλούσιου πλέγματος δράσεων. Καλούμε όλους τους Λαρισαίους να βρεθούν στους δρόμους και τους πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου, να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις, να ψυχαγωγηθούν δωρεάν και να περάσουν ευχάριστα».

Ο κ. Τσιαπλές, τόνισε: «Πέρυσι ξεκινήσαμε μία προσπάθεια και φέτος τη βελτιώνουμε. Βέβαια, όλες αυτές οι εκδηλώσεις είναι το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και την καλλιτεχνική καθοδήγηση της Artfools.   Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ να γίνεται καλύτερο χρόνο με το χρόνο και να καταστεί θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας. Στηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες που είναι προς όφελος των εμπόρων αλλά και όλων των συμπολιτών μας και καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει».

Με τη σειρά της η κ. Σαρτζή επεσήμανε: «Το Φεστιβάλ θεάτρου δρόμου είναι τόσο παλιό γιατί κατάγεται από την comedia de l’arte και τόσο καινούργιο γιατί όλο και περισσότερες πόλεις σήμερα, το εντάσσουν στα πολιτιστικά δρώμενα δρόμου. Είναι ο θεσμός που φέρνει χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους και ταυτόχρονα τους φέρνει σε επαφή με μια τέχνη πολύπλευρη και πολυδύναμη με μουσικούς , ζογκλέρ , performers και πολλές άλλες μορφές της.

Η Λάρισα είναι από τις πρώτες και από τις λίγες πόλεις που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά Θέατρο δρόμου. Η περσινή διοργάνωση έδειξε την καταλυτική του δύναμη στους κατοίκους που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης είτε για ψυχαγωγία είτε για τα ψώνια τους.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας αλλά και κορυφαίων θεσμών της πόλης όπως το Επιμελητήριο Λάρισας και ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας.

Πιστεύουμε πως την Παρασκευή και το Σάββατο ο κόσμος θα συρρεύσει στο κέντρο, θα χαρεί και θα χειροκροτήσει τους καλλιτέχνες που θα ταξιδέψουν μέχρι τη Λάρισα από μακριά για να προσφέρουν θέαμα αλλά και τα ντόπια σχήματα που θα λάβουν μέρους σε αυτή τη γιορτή. Ευελπιστούμε πως θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό. Σε κάθε όμως περίπτωση το θέατρο δρόμου θα γίνει και θα έχει και επιτυχία.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους Λαρισαίους, με την πραγματοποίηση σειράς παραστάσεων θεάτρου δρόμου, κουκλοθεάτρου, ζογκλέρ και μιας ποικιλίας εκδηλώσεων σε πεζόδρομους και πλατείες της πόλης, καθώς και να επαναπροσδιορίσει τη χρήση του δημόσιου χώρου ξαναζωντανεύοντάς τον.

Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν έτσι ώστε να ενισχυθεί ο συμμετοχικός χαρακτήρας του φεστιβάλ και να εξοικειωθεί το  κοινό της πόλης με το θέατρο δρόμου ως μορφή έκφρασης και τέχνης. Μέσα σε ένα φυσικό πλαίσιο, των δρόμων, των πεζόδρομων και των πλατειών,  που διαφέρει από αυτό των παραδοσιακών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, θα εκφραστεί η αναγκαιότητα της ύπαρξης της Τέχνης στο δημόσιο χώρο και η επικοινωνία των καλλιτεχνών με το κοινό».

Κλόουν, ζογκλέρ και μίμοι…

Στη Λάρισα θα βρεθούν τα παρακάτω σχήματα:

1. Οι Muaba ( μια διαδραστική παράσταση με στοιχεία κλόουν μιμμικής θεάτρου δρόμου, ακροβατικών και μαγικών)

 2. Ο μεγάλος περφόρμερ Γιώργος Λούκας με το τζίνι του, το γνωστό σε όλους τζίνι που βγήκε μέσα από το λυχνάρι του Αλαντίν.

3.Το σχήμα « ΞΟΥ ΚΑΚΑ» : Πρόκειται για ένα δρώμενο με τον  τίτλο « τσίρκο των Βαλκανίων . Τρεις κλόουν με την κιθάρα και το φλάουτο τραγουδούν το τσίρκο των Βαλκανίων.

4.Η περφόρμερ Νίκη Χατζηγεωργίου με πολλές εμφανίσεις στο ενεργητικό της σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου δρόμου και πολλά βραβεία  θα αφηγηθεί  για τους μικρούς και μεγάλους δύο  δικά της παραμύθια με ενεργό συμμετοχή του κοινού.

5. Ο μεγάλος  Pepe Peperonius – one man show θα γνωρίσει τη Λάρισα και οι Λαρισαίοι την επίδειξη ανυπέρβλητης τεχνικής ικανότητας σε συνδυασμό με αυτοσχεδιαστική λεκτική κωμωδία.

6.Ο γνωστός από την περσινή του εμφάνιση που εντυπωσίασε πέρσι, Αντώνης Πασβάντης της ομάδας deva θα μαγέψει για άλλη μια φορά το κοινό του με αυτοσχεδιασμούς, χορό, μουσική και φυσικά… ακροβατικά.

7.ΤοΣχήμα Christian the unpredictable. Μια Διαδραστική παράσταση, με ζογκλερικές ικανότητες, κωμικά στοιχεία, συμμετοχή του κοινού και πολλά απρόοπτα.

8. Το Λαρισαϊκό μουσικό σχήμα σχήμα Hot Rats , ένα ποιοτικό μουσικό σύνολο που θα μας ταξιδέψει σε μελωδίες του 70.

9. Ο Μάγος Τhomas  de mayas που εξαφανίζει και εμφανίζει ό,τι θέλει με τα μαγικά του θα είναι εκεί στις γωνίες των πεζόδρομων.

10. « Η κουκλοπαρέα» μια δροσερή ομάδα από τη Λάρισα που θα μας παίξει.. τι άλλο Καραγκιόζη, αλλά Καραγκιόζη στο σήμερα.

11. Η ομάδα του ΤΕΙ Λάρισας « ΜΑΣκάνουν ίδιους»με τη γνωστή ζογκλέρ με τις φωτιές Στελίνα  σε γωνιές του κέντρου,

13.Ηομάδα  hug the waist . Εμπλοκη με τον δημοσιο χωρο,τους πολιτες,τον αστικο εξοπλισμο και τους performers(την ομαδα μας).Στοχος η δημιουργία ιστών-δικτύων στην πόλη,μεσα από το performing.

14. H λεξοϋφάντρα Ειρήνη ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙΣΟΥΔΗ –ΖΑΒΛΙΑΚΗ

15. ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΙ SHOW ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

Φυσικά ο κατάλογος για τα ντόπια σχήματα μπορεί ακόμα να παραταθεί με αυτοσχέδιους θιάσους δρόμου που θα ενωθούν με το κανονικό πρόγραμμα.

Διαγωνισμός θεάτρου δρόμου

Σημαντική εκδήλωση είναι και ο διαγωνισμός θεάτρου δρόμου «48 ώρες πριν» σύμφωνα με τον οποίο τα σχήματα θα διαγωνισθούν πάνω σε θέμα το οποίο θα τους δοθεί 48 ώρες πριν. Όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνέντευξη τύπου η επιτροπή του φεστιβάλ επέλεξε το θέμα: «Αγορά».  Η παρουσίαση των 10λεπτων παραστάσεών τους θα γίνει στην πλατεία Λαμπρούλη στο Φρούριο το Σάββατο το βράδυ από τις 22:00 και μετά. Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τη Χρυσούλα Χρήστου, ηθοποιό, τον Σπύρο Καβαλλιεράτο, μουσικό και την Ντόλλυ Γεωργαντζά, εικαστικό, θα αναδείξει τα καλύτερα σχήματα στα οποία θα απονεμηθούν βραβεία. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα.

Επειδή η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι ελεύθερη μπορούν ακόμα, όσα σχήματα θελήσουν να δηλώσουν ακόμα και τώρα συμμετοχή στο: artfools.symmetoxes@gmail.com  

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

 

Παρασκευή

18/10/2013

 

 

 

 

 

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ

ΚΟΥΜΑ – ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ -ΡΟΥΣΒΕΛΤ

 

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

( Αρχαίο Θέατρο)

 

ΚΟΥΜΑ ( Ύψος Γαλλικού Ινστιτούτου)

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

Φρούριο.

18:00-18:15

ΜΑΣΚΑνουν Ίδιους” από τις Πολιτιστικές Ομάδες του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Christian the

unpredictable

ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΙ SHOW ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

18:15-18:30

HugtheWest

Πολίτες Μεσαγκάλων

 Dimitriadis (ΞΟΥ)

 

 

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙΣΟΥΔΗ ΖΑΒΛΙΑΚΗ

λεξοϋφάντρα

18¨30-19:00

DROMOCÓSMCAS.( Muaba

Dimitriadis ( ΞΟΥ)

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙΣΟΥΔΗ ΖΑΒΛΙΑΚΗ

λεξοϋφάντρα

19:00-19:30

 

 

Pepe Peperonius – one man show

‘Dark Angel’

DEVA( Αντ.Πασβάντης

)

Νίκη Χατζηγεωργίου

Διαδραστική αφηγηματική performance

19:30-20:00

Τζίνι –

Γιωργος Λουκας

DROMOCÓSMCAS.(Muaba

 

Νίκη Χατζηγεωργίου

Διαδραστική αφηγηματική performance

 

BMX

DFT Parqour team Larissas

20:00-20:30-

 

 

‘Dark Angel’

DEVA( Αντ.Πασβάντης

 

Pepe Peperonius – one man show

 

 

 

Κουκλοπαρέα

Θέατρο Σκιών

20:30 -21:00

 

 

Dimitriadis (ΞΟΥ)

Τζίνι

Γιωργος Λουκας

 

 

 

Κουκλοπαρέα

Θέατρο Σκιών

 

 

21:00-21:30

 

Christian the

unpredictable

TANGOLARISSA

Ραφαηλ -ζιλι τανγκο

“ΜΑΣΚΑνουν Ίδιους” από τις Πολιτιστικές Ομάδες του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

21:30 –22:00

ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΙ SHOW ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

SALSA.Σχολήχορού.Streetparty.΄Ηχος 91 live music intependance studio Larissa

Christian the

unpredictable

Tango Larissa

Ραφαήλ -Ζίλι

19:30 –21:30

 

 

19:30 -21:30

 

 

ΜάγοςThomasdeMaya

ΟδόςΚούμα

 

HotRats Πλατεία Ταχυδρομείου

 

 

 

 

22:30  Όλα τα σχήματα καταλήγουν μέσα από τους πεζόδρομους της Λάρισας στην Πλατεία Λαμπρούλη – Φρούριο, σε ένα φαντασμαγορικό show με φωτιές και θέαμα.

Σάββατο

19-10-2013

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ

Κούμα –Ασκληπιού –Ρούσβελτ

 

 

 

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ Βενιζέλου

( Αρχαίο Θέατρο)

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΟΥΜΑ

( ύψος Γαλλικού Ινστιτούτου)

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

(Φρούριο)

11:00-11:30

ΜΑΣΚΑνουν Ίδιους” από τις Πολιτιστικές Ομάδες του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Christian the

unpredictable

ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΙ SHOW ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

11:30-12:00

DROMOCÓSMCAS.( Muaba

Dimitriadis (ΞΟΥ)

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙΣΟΥΔΗ ΖΑΒΛΙΑΚΗ

λεξοϋφάντρα

BMX +

DFT Parqour team Larissas

12:00-12:30

Pepe Peperonius – one man show

« Ο Ταξιδιώτης»

DEVA ( Αντ.Πασβάντης

Νίκη Χατζηγεωργίου

Διαδραστική αφηγηματική Performance

BMX +

DFT Parqour team Larissas

12:30-13:00

Τζίνι –

Γιωργος Λουκας

DROMOCÓSMCAS.(Muaba

Christian the

unpredictable

BMX +

DFT Parqour team Larissas

13:00-13:30

 « Ο Ταξιδιώτης»DEVA ( Αντ.Πασβάντης

Pepe Peperonius – one man show

ΜΑΣΚΑνουν Ίδιους” από τις Πολιτιστικές Ομάδες του ΤΕΙ Θεσσαλίας

13:30-14:00

Christian the

unpredictable

Τζίνι

Γιωργος Λουκας

 

HugTheWaist

Πολίτες Μεσαγκάλων.

14:00-14:30

Dimitriadis (ΞΟΥ)

ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΙ SHOW ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

14:30-15:00

ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΙ SHOW ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

12:00 – 14:00

 

ΜάγοςThomasdeMaya

ΟδόςΚούμα

 

 

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/10/2013

20:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ- Φρούριο

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ