Η ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΛΙΣ ΣΥΖΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ»

larisΗ πρωτοβουλία για κοινή δράση των τριών παρατάξεων «Λαρισαίων Πόλις», «Ενωτική Πρωτοβουλία» και «Πράσινη Πόλη», αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην ολομέλεια της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» που πραγματοποιείται σήμερα  Πέμπτη στις 8.30 μ.μ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Διόνυσος».

Με αφορμή τη σημερινή ολομέλεια ο επικεφαλής της παράταξης Γ. Σούλτης απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους πρώην υποψήφιους, τα μέλη και τους φίλους  της παράταξης, αλλά και κάθε πολίτη που πιστεύει ότι έφτασε η ώρα για μια πραγματική αλλαγή στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας να συμμετέχουν στην ολομέλεια αυτή.

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Σούλτης η παρούσα ολομέλεια υλοποιείται  μέσα σε μια εποχή όπου η πολύπλευρη κρίση βρίσκεται στο ζενίθ της, φέροντας σε απόγνωση μεγάλο μέρος των πολιτών, αλλά και ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο αρχίζει να γίνεται εκρηκτικό και να εγκυμονεί εξελίξεις οι οποίες σύντομα θα αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

«Στην ολομέλεια του Ιουλίου μιλήσαμε με παρρησία και ειλικρίνεια, και ήμασταν ξεκάθαροι στις αποφάσεις που λάβαμε ομόφωνα. Οι αποφάσεις αυτές περιέγραφαν  κατ΄αρχήν τις βασικές θέσεις και την πολιτική της παράταξής μας για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα της κρίσης:

Μιλήσαμε  για μια παράταξη ανεξάρτητη,  αυτοδιοικητική η οποία στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της αποκέντρωσης,  της κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου στη λήψη και εκτέλεση των αποφάσεων.

Μιλήσαμε για το όραμα μας λέγοντας: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση που μπορεί να παίξει τον ρόλο του καταλύτη στην ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνάμεων της πόλης και του ευρύτερου δήμου. Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να κινητοποιήσει όλους τους φορείς, όλες τις τοπικές αναπτυξιακές δυνάμεις και  να δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον συνεργασίας. Η Λάρισα έχει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τη θέση της, την ιστορία και τον πολιτισμό της, τους δημιουργικούς ανθρώπους Όλοι μαζί θα σχεδιάσουμε το αναπτυξιακό μέλλον του δήμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σούλτης επισημαίνοντας ότι η απόφαση της πρώτης ολομέλειας κατέληγε με το συμπέρασμα ότι είναι η ώρα να αναπτυχθεί ένα πραγματικά αυτοδιοικητικό κίνημα αρχών για την ανατροπή αυτού του συστήματος εξουσίας, και την δημιουργία ενός νέου οράματος για το δήμο Λαρισαίων.

Ένα ευρύ μέτωπο των δημοκρατικών πολιτών της πόλης, μακριά από κάθε κομματική επιρροή, στο οποίο θα συμμετέχουν φορείς, συλλογικότητες και δημοτικές παρατάξεις, που μπορούν να συμφωνήσουν με λόγο προγραμματικό, παραμερίζοντας επιμέρους διαφωνίες. 

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών ξεκίνησε από τον Ιούλιο έως σήμερα μια προσπάθεια συζητήσεων και επαφών με όλες τις αυτοδιοικητικές κινήσεις, οι οποίες «πιστεύουν στις στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισοπολιτείας και της πολυπολιτισμικότητας, που νοιάζονται για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, σε έναν ανοιχτό, ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο, μακριά από προσωπικές στρατηγικές και χωρίς προαπαιτούμενα»

«Μετά τις πρώτες ανιχνευτικές επαφές, όπου φάνηκε ότι υπήρχαν κοινά σημεία συμφωνίας, με τις δημοτικές παρατάξεις «Ενωτική Πρωτοβουλία» και «Πράσινη πόλη» προχωρήσαμε στο δεύτερο στάδιο που ήταν η δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας, η οποία μετά από επίπονη εργασία κατέληξε σε μια κοινή διακήρυξη για  την δημιουργία ενός ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ  ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ στο Δήμο  Λαρισαίων, η οποία δόθηκε ήδη στην δημοσιότητα.

Σαν επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» και σαν ομάδα εργασίας  πιστεύουμε ειλικρινά στην μέχρι τώρα πορεία για την δημιουργία αυτού του μετώπου. Η τελική απόφαση όμως ανήκει στην βάση της παράταξής μας.  Θα ζητηθεί η επικύρωση της κοινής αυτής διακήρυξης ώστε να αποτελέσει την βάση της συνεργασίας των τριών κινήσεων και να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία του ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για την υπεράσπιση της Τ.Α. και την ανατροπή  προσώπων αλλά κυρίως πολιτικών και προτύπων στο Δήμο Λάρισας.

Θα ακολουθήσουν τα επόμενα στάδια τα οποία αποτελούν ουσιαστικά τις λεπτομέρειες ίδρυσης του κοινού συνδυασμού.  Ο γενικός οδηγός μας θα είναι η συζήτηση και η τελική έγκριση, με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες από τους συνιδρυτές της συμπαράταξης, όλων των υπολοίπων ζητημάτων που αφορούν στην οργάνωση αυτού του συνδυασμού ανατροπής αλληλεγγύης και δημιουργίας.

Είμαστε αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι όπως και μέχρι σήμερα έγινε, η συζήτηση και για αυτές μας τις προτάσεις, θα γίνει σε δημιουργικό και εποικοδομητικό κλίμα και πάντα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανάγκη επιτυχίας και νικηφόρας προοπτικής αυτού του πρωτόγνωρου αλλά και τόσο επίκαιρα αναγκαίου εγχειρήματος.

Ο επόμενος στόχος μας θα είναι η δημόσια ανακήρυξη του νέου κοινού σχήματος μέσα στον επόμενο Δεκέμβριο.

Καλούμε λοιπόν άλλη μια φορά όλους τους πολίτες που πιστεύουν στις στοιχειώδεις αρχές της   δημοκρατίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισοπολιτείας και της πολυπολιτισμικότητας, τους πολίτες που νοιάζονται για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, να σχηματίσουμε μαζί ένα ευρύ ενωτικό μέτωπο για μια πραγματική αλλαγή στη δήμο Λαρισαίων», σημείωσε ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα αυτό είναι πρωτόγνωρο για τα αυτοδιοικητικά πράγματα της Λάρισας. Είναι να εγχείρημα που δεν είναι καθοδηγούμενο, γίνεται  από τη βάση αυτοδιοικητικών κινήσεων και παρατάξεων και δεν υποκινείται από κάποιες προσωπικές πολιτικές.

Αντίθετα βάζει στην άκρια τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συμφωνία κάτω από ένα σημαντικό πολιτικό πλαίσιο, θέτοντας τις βάσεις για την δημιουργία μιας νέας πολιτικής και ενός άλλου μοντέλου διοίκησης του δήμου.

«Εγώ σαν επικεφαλής της παράταξης πίστεψα από την πρώτη στιγμή σε αυτό το εγχείρημα σαν τη μόνη διέξοδο από την κρίση που βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκησης και ο δήμος της Λάρισας. Η παράταξη μας το επιβεβαίωσε στην ολομέλεια του Ιουλίου δίνοντας μας την εντολή να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αντίθετα θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί οι έχουμε να παλέψουμε με νοοτροπίες χρόνων και την έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών.

Είμαστε όμως αποφασισμένοι να παλέψουμε και αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε αυτό το εγχείρημα ως το τέλος, που είναι η ανατροπή του συστήματος εξουσίας που έχει εγκαθιδρυθεί στη Λάρισα εδώ και μια δεκαπενταετία και η εγκαθίδρυση ενός νέου μοντέλου όπου οι έννοιες της συλλογικότητας, της δημοκρατικής συγκρότησης των οργάνων, της διαφάνειας, του δημόσιου απολογισμού, της συμμετοχής και του ελέγχου από τον πολίτη είναι προαπαιτούμενα.

Στην  εποχή της μεγαλύτερης και πολύπλευρης κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και βιώνει με τραγικό τρόπο η πλειοψηφία των συμπολιτών μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια για πειραματισμούς και προσωπικές στρατηγικές», κατέληξε ο κ. Σούλτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ