“ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ;” ΣΤΟ ΜΑΞΙΜ

Φ-Ξ-3 289Η βραβευμένη ταινία “Φοβού τους Ξένους;” στην οποία συμμετέχουν μαθητές από το ΕΠΑΛ Τυρνάβου θα προβληθεί για 1η φορά την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 8:00μ.μ στο ανακαινισμένο Δημοτικό κινηματοθέατρο “Μαξίμ”, του Τυρνάβου.

Η υπόθεση

Μια ερώτηση, μια ταινία. Αλήθεια, φοβόμαστε τους «ξένους»; Ποιος ορίζει το «ξένο»; Μήπως και εμείς για κάποιους άλλους είμαστε «ξένοι»;
Ποια η διάκριση μεταξύ λαθρομεταναστών και νομίμων οικονομικών μεταναστών; Γιατί κάποιος αφήνει τη χώρα του, για να εγκατασταθεί σε νέα; Αν δεν υπήρχαν οι «ξένοι» δε θα υπήρχε ανεργία; Αν ο Χριστός γεννιόταν σήμερα στη χώρα μας θα ήταν «ξένος»; Αν μεγάλωνε το 1934 στη Γερμανία; Υπάρχουν έθνη εγκληματιών, βίαιων ή ηθικών ατόμων; Όταν έχουμε ανάγκη μετάγγισης αίματος ελέγχουμε την εθνική του προέλευση;
Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που αναδεικνύονται στην ταινία «Φοβού τους ξένους?». Το σενάριο γράφτηκε όχι για να δώσει απαντήσεις, αλλά για να παρουσιάσει την καθημερινότητα του σχολείου και να θέσει ερωτήματα πάνω σ’ αυτή.
Φ-Ξ-3 76Ο χώρος που εκτυλίσσεται η ιστορία είναι μια σχολική τάξη το 2025.
Αφορμή, η εγγραφή ενός «ξένου» μαθητή. Οι αντιδράσεις και τα σχόλια των μαθητών, καθώς και η στάση του καθηγητή προτού κάνει την εμφάνιση του ο «ξένος» μαθητής ξεδιπλώνουν την καθημερινότητα του σχολείου, έτσι όπως τη βιώνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές. Ο καθηγητής χωρίζει τους μαθητές σε δυο ομάδες και τις επόμενες μέρες ξεκινά ένας «πόλεμος» ισχυρών και πραγματικών επιχειρημάτων τα οποία διακόπτει απότομα ένα γεγονός. Αποκαλύπτεται με βίαιο τρόπο η ταυτότητα του εφήβου.
Στην ταινία κυριαρχούν οι ρόλοι και όχι τα πρόσωπα, γεγονός που αποφορτίζει και θέτει σε δεύτερο πλάνο τις ατομικές και τοπικές ιδιαιτερότητες. Έτσι οι μαθητές και οι καθηγητές που την παρακολουθούν:
1.    μπορούν να δουν τον εαυτό τους μέσα σε κάποιο ρόλο και ταυτόχρονα να αποστασιοποιηθούν
2.    να ακούσουν την αντίθετη άποψη, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να εμπλακούν συναισθηματικά
3.    να παρατηρήσουν τον τρόπο σκέψης και τα συναισθήματα των άλλων
4.    να νιώσουν ότι η πιθανότητα της εναλλαγής των ρόλων είναι υπαρκτή και όχι θεωρητική, και τέλος
5.    μέσα από την καταγραφή των διαφορετικών οπτικών του ίδιου θέματος, να προβληματιστούν για το τι ορίζουμε ως «ξένο», γεγονός που ίσως ενεργο-ποιήσει για τον κάθε ένα ξεχωριστά μια διαδικασία κατανόησης του διαφορετικού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ