ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΛΙΓΟΤΕΡΩΝ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο σημερινό τεύχος του American Medical Association διαπιστώνει ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης μειώνει τις πιθανότητες του ατόμου -κατά το ένα τρίτο- να υποστεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, ή άλλη σοβαρή καρδιακή πάθηση, συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου…

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της γρίπης και των καρδιαγγειακών προβλημάτων; «Όταν κολλάτε γρίπη, το σώμα σας ξεκινά μια εντυπωσιακή ανοσολογική αντίδραση, η οποία προκαλεί φλεγμονές. Ως αποτέλεσμα, η πλάκα μέσα στα αιμοφόρα αγγεία σας μπορεί να γίνει ασταθής, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη και πιθανή καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Jacob  Udell, MD, καρδιολόγος στο Womens College Hospital στο Τορόντο. 

Αλλαγές στους πνεύμονες που προκαλούνται από τον ιό της γρίπης μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, γεγονός που καθιστά το έργο της καρδιάς δυσκολότερο. Ο ιός μπορεί επίσης να τραυματίσει άμεσα τα μυϊκά κύτταρα της καρδιάς, και αυτό οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια ή και χειρότερα. 

Ο Udell και οι συνεργάτες του παρουσίασαν συγκεντρωτικά στοιχεία από περισσότερα από 6.700 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Περίπου το ένα τρίτο έπασχε από κάποια καρδιακή νόσο. Συνολικά, όσοι είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Και για όσους είχαν πρόσφατα καρδιακή προσβολή, το εμβόλιο της γρίπης μείωνε τον κίνδυνο νέας καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη περισσότερο.

Ο Δρ Udell προειδοποιεί ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω, και αυτό ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν. Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, “θα είμαστε σε θέση να λέμε στους ασθενείς ότι όταν εμβολιάζονται κατά της γρίπης σας, σώζουν  τη ζωή τους, -ένας απλός τρόπος για να μειώσουμε τους θανάτους αλλά και την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας μας,” λέει ο Δρ Udell.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ