ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

john (3)Τα προβλήματα κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος  «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» και το δικαίωμα επανεξέτασης απορριφθέντων παραγωγών  κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου με τον Πρόεδρο του  ΓΕΩΤ.Τ.Ε. κ. Ιωάννη Γεωργιάδη και τον πρόεδρο του Γεωπονικού συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτριο Σοφολόγη στην έδρα της περιφέρειας. 

Η εφαρμογή του προγράμματος παρουσιάζει θετικές συνέπειες στη Θεσσαλία, όπως:

• Εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού μέσω της αμειψισποράς με ξηρικές καλλιέργειες.

• Αποφυγή της υποβάθμισης γονιμότητας των εδαφών μέσω της αμειψισποράς.

 Μειωμένη αζωτούχα λίπανση.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Aγοραστός ανέφερε «Η επανεξέταση των απορριφθέντων παραγωγών αποτελεί δίκαιο αίτημα. Θα επιδιώξουμε συνάντηση  με τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα. Κατανοούμε τα προβλήματα των Θεσσαλών παραγωγών και συνεχίζουμε να πιέζουμε και να διεκδικούμε λύσεις  προς όφελος των αγροτών μας.»

Η Αντιπεριφερειάρχης κ.Ρένα Καραλαριώτου επεσήμανε « Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, έχει ξεκινήσει η υπογραφή των συμβάσεων για το πρόγραμμα νιτρορύπανσης, ένα πρόγραμμα το οποίο ο νομός Λάρισας, οι αγρότες μας το έχουν στηρίξει τα τελευταία χρόνια. Τα προβλήματα που μας ανέφεραν οι δυο Πρόεδροι, ο κ. Ιωάννης Γεωργιάδης Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Τ.Ε και ο κ. Δημήτριος Σοφολόγης Πρόεδρος του  Γεωπονικού συλλόγου Λάρισας τα γνωρίζουμε και θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τους αρμόδιους για να δικαιωθούν όλοι αυτοί  που έχουν πραγματικά δίκαιο».

Ο Πρόεδρος του  ΓΕΩΤ.Τ.Ε. κ. Ιωάννης Γεωργιάδης και  ο πρόεδρος του Γεωπονικού συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτριος Σοφολόγης δήλωσαν «Η επιτυχία του προγράμματος για τη Θεσσαλία έγκειται, στην επιλεξιμότητα των αροτριαίων καλλιεργειών, στην υπάρχουσα εκτατική γεωργία, αλλά και στην πολύχρονη εμπειρία των  Θεσσαλών  αγροτών από  τα προηγούμενα προγράμματα. Οι Θεσσαλοί αγρότες,    εδώ και πολλά έτη εφαρμόζουν ορθολογικές μεθόδους με επιστημονική προσέγγιση από συμβούλους  γεωπόνους, κατορθώνοντας να    μειώσουν τις υπερλιπάνσεις αζωτούχων λιπασμάτων, χωρίς την μείωση των αποδόσεων στις καλλιέργειες. Οι έμπειροι μελετητές γεωπόνοι της περιοχής εδώ και χρόνια συντάσσουν τα σχέδια περιβαλλοντικής διαχείρισης και  παρέχουν  τη συμβουλευτική υποστήριξη του προγράμματος, με αποτέλεσμα τη διασφάλιση και μεγιστοποίηση  των επιδοτήσεων προς τους παραγωγούς.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο εντεταλμένος σύμβουλος για αγροτικά θέματα κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.

Το Παράρτημα Κεντρικής  Ελλάδος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε συνεργασία με   το Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και την ομάδα μελετητών του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας  κατέθεσαν στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  και την Αντιπεριφερειάρχη υπόμνημα  με τις απόψεις τους που έχει ως εξής:

«Σήμερα, δύο και πλέον έτη από την προκήρυξη του προγράμματος δεν  έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων από τους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα όλη η πορεία του προγράμματος χαρακτηρίστηκε από:

• την ελλιπή ενημέρωση τόσο των  ΔΑΟΚ όσο και των εμπλεκόμενων μελετητών , για τις αρχές και την φιλοσοφία του προγράμματος.

• την εισαγωγή εκτός ΚΥΑ και  εκ των υστέρων  του γεωχωρικού ελέγχου , χωρίς ενημέρωση για τις επιπτώσεις στην επιλεξιμότητα κάθε ενός αγροτεμαχίου ξεχωριστά και του συνόλου της εκμετάλλευσης.

• την εισαγωγή παραμέτρων και όρων στην επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων που δεν ήταν γνωστοί στους συντάκτες-μελετητές από την αρχή   και που ποτέ δεν τους δόθηκαν οδηγίες και εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τους.

• Την αντιμετώπιση των  δικαιούχων ως αριθμούς και  στατιστικά στοιχεία μιας διαδικασίας αποκομμένης από  την παραγωγή, τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του προγράμματος και της οικονομικής βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην κρίση που διανύουμε.

• Την εχθρική και επικριτική διάθεση των υπηρεσιακών παραγόντων που συνέταξαν το πρόγραμμα σε υποδείξεις και παρατηρήσεις των μελετητών, των οποίων την εμπειρία για μία δράση που έτρεξε τρεις προγραμματικές περιόδους ποτέ δεν ζήτησαν.

Το αποκορύφωμα στην όλη διαδικασία ήταν  ότι μετά από την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων  αντιμετωπίζουμε το παράδοξο της απόρριψης δικαιούχων  χωρίς την δυνατότητα ένστασης , η οποία δεν προβλέφθηκε στην ΚΥΑ , ενδεικτικά αναφέρουμε :

• Ενδιαφερόμενους οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν δικαιούχοι στα αποτελέσματα προ ενστάσεων  και στα οριστικά αποτελέσματα  χαρακτηρίζονται ως απορριπτόμενοι (χωρίς δυνατότητα ένστασης)

• Ενδιαφερόμενους οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν απορριπτόμενοι  στα αποτελέσματα προ ενστάσεων  , προχώρησαν σε  ένσταση και διορθώνοντας το αίτιο της αρχικής απόρριψης και στα οριστικά αποτελέσματα  χαρακτηρίζονται ως απορριπτόμενοι για διαφορετική αιτία από την αρχική.

• Ενδιαφερόμενους που απορρίπτονται για αίτια τα οποία ρυθμίζονται από την τροποποίησης της ΚΥΑ 0798833/24.10.2011 με την απόφαση Αριθ.1683/109963/17 Σεπ 2013 , χωρίς τα νέα αυτά δεδομένα να υπολογίζονται κατά την επιλεξιμότητα  των δικαιούχων που ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. . Δηλαδή με την τροποποιητική ΚΥΑ που ίσχυσε λίγες ημέρες μετά τα αποτελέσματα θα έπρεπε να είναι ενταγμένοι και άλλοι αγρότες, γεγονός που δεν συνέβη!

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε επιτακτικά την πολιτική παρέμβαση η οποία θα επιτρέψει την επανεξέταση όσων δικαιούχων εμπίπτουν  στις παραπάνω περιπτώσεις και την  ένταξή τους, εφόσον δικαιούνται ,με συμπληρωματική απόφαση, (είτε με επεξηγηματικό αλγόριθμο, είτε με αφαίρεση των επίμαχων αγροτεμαχίων) όλα αυτά με δεδομένο την υπερβολική καθυστέρηση οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων που είχε ως συνέπεια στη δυναμική παραγωγική διαδικασία οι παραγωγοί να έχουν υποστεί οικονομικές ζημίες από την τήρηση των όρων του προγράμματος».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ